Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Perustukset ja alapohja

rts_tutkii_logo_pieniRTS Tutkii-artikkelit

Näistä artikkeleista löydät puolueetonta, tutkittuun tietoon perustuvaa valintaopastusta.

Routa ja kosteus rikkovat perustuksia

  • Perustuksiin voi tulla kaikenlaisia vaurioita ja kun sellainen huomataan, selvitetään ensimmäiseksi ongelman syy.

Routa- ja kosteuseristykset kuntoon

  • Perustuksien kunnossa pysymisen taustalla on aina riittävä kuivatus ja routaeristys. Epätasainen routiminen rikkoo rakenteita ja siksi vanhan talon routaeristykset onkin hyvä uusia.

Salaojaremontti ja sadevesijärjestelmä

  • Salaojitus on tärkeä osa talon ja sen perustuksen terveenä pitämiseen. Jos perustus on märkä, talo voi huonosti ja vahingot voivat ylettyä myös ylempiin rakenteisiin asti. Opastamme kuinka suojelet taloasi oikeaoppisesti rakennetulla salaojalla.

Ongelmia sokkelissa – tarkista salaojat

  • Kevät on hyvää aikaa tarkistaa perustuksien kunto. Silloin kosteus on suuremmillaan, ja mahdolliset routatuhot tulevat heti huomioiduiksi. Lisäksi kevättarkistus antaa aikaa vaurioiden tai vikojen korjaamiseen syksyyn saakka.

Radonkorjaus ja radonmittaukset

  • Radonia asuntoon kulkeutuu perustuksissa olevien rakojen kautta. Vanhassa talossa radonmittaus kannattaa suorittaa, mikäli sellaista ei ole aiemmin tehty

Yritys- ja tuote-esittelyt

Perustus- ja alapohjayritykset sekä niiden tarjoamat palvelut ja tuotteet.

 

 

Ongelmia sokkelissa – tarkista salaojat

Kosteusvaurioiden syy sokkelissa johtuu usein salaojien toimimattomuudesta. Keväällä, kun lumet ovat lähteneet, on oikea hetki tarkistaa talon perustusten kunto, sillä silloin on kosteus suurimmillaan. Lumien sulamisvesiä imeytyy maaperään talon ympäristöön ja routa on ehtinyt tehdä mahdolliset tuhonsa.  Sokkelin lisäksi kannattaa tarkistaa salaojien ja sadevesiputkien toimivuus. Jos salaojat ovat kunnossa ja huolletut, ei sulamisvesistä ole huolta, mutta muuten kellarissa ja sokkelissa voi piillä yllätys. Rännikaivot kannattaa katsastaa kahdesti vuodessa vesikaton huoltotoimenpiteiden yhteydessä.

Lämmitysremontti

rts_tutkii_logo_pieniRTS TUTKII-artikkelit

Näistä artikkeleista löydät puolueetonta, tutkittuun tietoon perustuvaa valintaopastusta.

Lämmitystapojen hankinta- ja käyttökustannukset

  • Vertailussa eri lämmitysjärjestelmien investointikustannuksia ja vuotuisia käyttökustannuksia normitalossa.

Lämmitys ja huolto

  • Nykyaikaiselta lämmitysjärjestelmältä vaaditaan paitsi alhaista energiakulutusta ja edullisia käyttökustannuksia, myös helppohoitoisuutta, huolettomuutta sekä mahdollisuutta hyödyntää muita energialähteitä.

Lämmitysremontissa hybridilämmitys on järkevä

  • Nykyaikaiselta lämmitysjärjestelmältä vaaditaan paitsi alhaista energiakulutusta ja edullisia käyttökustannuksia, myös helppohoitoisuutta, huolettomuutta sekä mahdollisuutta hyödyntää muita energialähteitä. Energiatalous ei yksin kata lämmitysjärjestelmää, vaan siihen kuuluu talon koko energiatalous lämpöeristeineen.

Ilmalämpöpumppu lisälämmi­tykseen tai lämmönlähteeksi

  • Talon ulkopuolella oleva ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on nykyään tuttu näky omakotitaloissa. Ilmalämpöpumput keräävät ulkoilmasta lämpöä ja siirtävät sen sisätiloihin. Lämpöpumppujen periaate on kaikilla sama vain toiminto vaihtuu laitteen mukaan. Lämpöpumppu on tänä päivänä uusiutuvan energialämmityksen avainsana.

Maalämpö soveltuu hyvin remonttikohteeseen

  • Maalämmityksessä lämpöenergia saadaan maaperästä pitkien keräysputkistojen avulla, joista keskusyksikön lämpöpumpun avulla saadaan energia hyödynnetyksi lämmitysjärjestelmässä.

Sähkö varmistaa muita lämmitystapoja

  • Sähkö on yhä useammin täydentävä ja varmentava lämmönlähde ja itse energiaa tuotetaan lämpöpumpuilla, puulla, aurinköljyllä tms. Sähkön etuina nyt ja tulevaisuudessa on, että se tulee kaikkiin taloihin ja tulevaisuuden talot ei juuri kuluta energiaa. Sähkö on huoltovapauden ja vaivattomuuden ansiosta helppo ratkaisu talon lämpöremonttiin.

Öljylämmitys uuteen aikaan järjestelmän saneerauksella

  • Öljykattilat ovat perinteisesti varmatoimista tekniikkaa ja hyvinkin vanhat kattilat saattavat toimia teknisesti moitteettomasti. Sen sijaan vanhat kattilat eivät yllä lähelle nykyaikaisten öljykattiloiden noin 95 prosentin hyötysuhdetasoa.

Öljylämmityksestä luopumisen kustannukset

  • Öljylämmittäjät ovat huolestuneita hallitusohjelman esityksestä, jossa tavoitteena on asteittain luopua öljyn käytöstä lämmityksessä 2030-luvun alkuun mennessä.

Tee yleissilmäys aina, kun käyt teknisessä tilassa

  • Valitsemasi lämmitysjärjestelmä määrää kuinka usein joudut sitä hoitaa, esimerkiksi puulämmitystä on seurattava joka käyttökerralla, kun maa- ja kaukolämpö tarvitsevat vain vähän seurantaa ja sähkölämmitys näitäkin vähemmän. Me kerromme kuinka huollat laitteesi oikein.

Lämmityslaitteiden huolto

  • Hyvin toimivan lämmityslaitteen edellytyksenä on laadun lisäksi säännöllinen huolto, joka takaa laitteen tehokkuuden.

Tulisijat ovat osa Suomen energiajärjestelmää

  • Suomessa on lämmityskäytössä yli kaksi miljoonaa tulisijaa. Niiden merkitys energiataloudessa ei ole vähäinen, peräti 40 prosenttia pientalon lämmitysenergiasta saadaan polttopuusta.

yritysesittaaYritysten artikkeleita aiheesta

Täällä yritykset saavat itse esitellä sekä tuotteitaan että ratkaisujaan omavalitsemassaan muodossa.


Lämmityslaiteyritykset

Lämmitysyritykset sekä niiden tarjoamat palvelut ja tuotteet.

 

Lämmitys ja huolto

rts_tutkii_logo_pieni

Lämmityslaite ja -ratkaisu määräävät, kuinka usein lämmönjärjestelmä vaatii huomiota. Puulämmitystä on seurattava joka käyttökerralla, kun maa- ja kaukolämpö tarvitsevat vain vähän seurantaa ja sähkölämmitys näitäkin vähemmän. Osan huolloista voi tehdä itse, mutta osaan tarvitaan aina ammattilaisen apua. Laitteiden käyttöopastus ja ohjekirja ovat tärkeitä tietolähteitä, jos ongelmatilanteita syntyy. Teknisen tilan siisteys on osa huoltoa ja paloturvallisuutta.

Viihtyisät pesutilat

Viihtyisät pesutilat ovat tärkeä osa mukavaa asumista. Tässä artikkelissa on joitakin vinkkejä, joiden avulla voit luoda viihtyisät pesutilat.

Valaistus, ilmanvaihto, lämpötila, kalusteiden sijoittelu, siisteys ja materiaalit; pesutilojen viihtyisyys on monen tekijän summa (Kuva:Honkarakenne)

  • Huolehdi valaistuksesta: Hyvä valaistus on tärkeää pesutiloissa. Käytä mieluummin kirkasta ja luonnollista valoa kuin hämärää. Lisää tarvittaessa lisävalaistusta kattoon, seiniin tai peilin ympärille.
  • Huolehdi ilmanvaihdosta: Ilmanvaihto on tärkeää kosteuden ja homeen ehkäisemiseksi pesutiloissa. Huolehdi siitä, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii asianmukaisesti, ja harkitse myös kosteudenpoistajien käyttöä tarvittaessa.
  • Huolehdi lämpötilasta: Pidä pesutilat mukavan lämpöisinä. Kylmä ja vetoisa kylpyhuone tai suihku ei ole viihtyisä, joten varmista, että tilassa on riittävä lämmitys.
  • Sijoita huonekalut ja varusteet järkevästi: Pesutilassa on tärkeää sijoittaa huonekalut ja varusteet järkevästi, jotta tila näyttää tilavalta ja toiminnalliselta. Valitse huonekalut ja varusteet, jotka sopivat tilaan ja tarpeisiisi.
  • Huolehdi siisteydestä ja järjestyksestä: Siisteys ja järjestys luovat miellyttävän ilmapiirin pesutiloissa. Pidä pesutilat puhtaina ja järjestä tarvikkeet ja varusteet asianmukaisiin paikkoihin.
  • Valitse oikeat materiaalit: Pesutiloissa on tärkeää valita materiaalit, jotka kestävät kosteutta ja ovat helppohoitoisia. Valitse esimerkiksi kosteudenkestävät laattalattiat ja -seinät, jotka ovat helppoja puhdistaa.
  • Huomioi yksityiskohdat: Yksityiskohdat, kuten kasvit, pyyhkeet ja koriste-esineet, voivat luoda viihtyisän ilmapiirin pesutiloissa. Lisää tilaan persoonallisia elementtejä, jotka sopivat omaan makuusi ja tyyliisi.

 

Hyvä valaistus kylpyhuoneessa on tärkeää, jotta tila on turvallinen ja miellyttävä käyttää. Tässä on muutamia vinkkejä hyvän valaistuksen saavuttamiseksi kylpyhuoneessa.

  • Suunnittele valaistus etukäteen: Ennen kuin aloitat valaisimien valinnan, mieti kylpyhuoneen tarpeet. Pohdi, mihin tilassa tarvitset eniten valoa ja mihin tarvitset himmeämpää valoa. Suunnittele valaistus tilan toiminnallisuuden mukaan.
  • Käytä monipuolisia valaisimia: Kylpyhuoneeseen kannattaa sijoittaa useita eri valaisimia, jotta valaistus on tasainen ja miellyttävä. Esimerkiksi kattospottien, peilivalojen, lattiavalaisimien ja seinävalaisimien yhdistelmä voi olla toimiva.
  • Valitse kosteudenkestävät valaisimet: Kylpyhuoneessa kosteus ja höyry ovat jatkuvasti läsnä, joten valaistuksen valitsemisessa on tärkeää ottaa huomioon kosteudenkestävyys. Valitse kosteussuojatut valaisimet, jotka kestävät kosteutta ja höyryä.
  • Käytä luonnollista valoa: Jos kylpyhuoneessa on ikkuna, hyödynnä luonnonvaloa mahdollisimman paljon. Luonnonvalo tekee tilasta miellyttävämmän ja auttaa myös estämään homeen ja kosteuden muodostumista.
  • Sijoita valaisimet oikeisiin paikkoihin: Kylpyhuoneessa valaisimien sijainnilla on suuri merkitys. Esimerkiksi peilin yläpuolelle sijoitetut valaisimet takaavat riittävän valon kasvojen pesua ja meikkausta varten. Lattiavalaisimet voivat puolestaan luoda miellyttävän tunnelman.
  • Säädä valaistuksen voimakkuutta: Kylpyhuoneessa kannattaa harkita himmennettävää valaistusta. Himmeämpi valaistus luo rentouttavan tunnelman esimerkiksi kylvyn tai saunan aikana, kun taas kirkkaampi valo on tarpeen esimerkiksi meikin teossa tai partakoneen käytössä.

 

Vedeneristys on tärkeä osa märkätilojen rakentamista

Vedeneristyksen tarkoituksena on estää kosteuden ja veden pääsy märkätilojen rakenteisiin, jolloin estetään kosteusvaurioiden syntyminen ja homeen kasvun mahdollisuus.

Se tulee tehdä huolellisesti ja asianmukaisia materiaaleja käyttäen. Suomalaisissa rakennusmääräyksissä määritellään, millaisia materiaaleja ja menetelmiä on käytettävä vedeneristyksessä.

Yleensä märkätilojen seinät ja lattia vedeneristetään ensin kahdella kerroksella vedeneristysmassaa tai -kalvoa, jotka asennetaan liimalla tai kiinnitysaineella suoraan seinään tai lattiaan. Myös saumoihin ja läpivienteihin tulee asentaa vedeneristys, joka estää veden pääsyn seinän tai lattian rakenteisiin.

Vedeneristyksen jälkeen tulee tehdä kosteiden tilojen rakenteiden tarkastus, jonka tarkoituksena on varmistaa vedeneristyksen toimivuus ja ehjyys. Tarkastuksessa tarkistetaan esimerkiksi, että vedeneristys on tehty asianmukaisesti ja että saumat ja läpiviennit on tiivistetty huolellisesti.
On tärkeää noudattaa vedeneristyksessä ammattilaisen ohjeita ja suunnitella vedeneristys huolellisesti jo ennen rakentamisen aloittamista, jotta märkätilan rakenteet pysyvät kuivina ja kosteusvauriot estetään.

 

 

On mahdollista laatoittaa vanhan laatan päälle, mutta on tärkeää ottaa huomioon muutamia seikkoja ennen kuin päätät tehdä niin:

  • Vanhan laatan on oltava ehjä ja tasainen. Jos vanhassa laatassa on halkeamia tai muita vaurioita, uuden laatan asentaminen sen päälle voi johtaa epätasaisuuteen tai jopa laattojen irtoamiseen.
  • Vanhan laatan on oltava puhdas ja rasvaton. Jos vanhassa laatassa on rasvaa, likaa tai muita epäpuhtauksia, uuden laatan tartunta voi heikentyä.
  • Huomioi, että laatta paksuus kasvaa, joten ovien ja kynnyksien korkeus muuttuu. Tarvittaessa nämä on siis syytä säätää uudelleen.
  • Laatan päälle asennettaessa lattiaan kohdistuva kuormitus kasvaa, joten tarkista, kestääkö lattiarakenne uuden painon.
  • Muista huomioida mahdolliset oven alareunan korotukset, lattiakaivon korkeuden muutokset, wc-istuimen korkeuden muutokset, suihkun ja hanan liitännät.
  • Huomioi, että uuden laatan pinta tulee korkeammalle kuin vanhan laatan pinta, jolloin esimerkiksi allaskaapin, suihkuseinän ja wc-istuimen korkeutta tulee säätää.


Jos nämä asiat huomioidaan, vanhan laatan päälle laatoittaminen voi olla hyvä vaihtoehto, sillä se säästää aikaa ja vaivaa vanhan laatan poistamisessa. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että uusi laatta asennetaan asianmukaisesti ja kestää pitkään. Jos olet epävarma siitä, voiko vanhan laatan päälle laatoittaa, kannattaa keskustella asiasta ammattilaisen kanssa.

 

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot