Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Valaistuksen suunnittelu – valitse energiatehokkaat lamput

Talon suunnitteluvaihe on päätösten aikaa myös valaistukselle. Valinnoilla tässä vaiheessa vaikutetaan koko kodin energiankulutukseen. Valaistukseen kuluu noin 8% kodin taloussähköstä.  Vanhassa rakennuksessa helpoin tapa on vaihtaa jo olemassa olevat lamput energialampuiksi. Korvaavia, pitkäikäisiä, energiaa säästäviä led-valoja löytyy monille kotitalouden lähteille. Ulkovalojen ohjaus luo liikkumisen turvallisuutta ja ehkäisee ilkivaltaa.

valaistus

Uudiskohteessa voi jo alusta alkaen suunnitella oikean valaisimen oikeaan paikkaan ja ohjausjärjestelmän avulla valoja voidaan sytyttää ja sammuttaa sen mukaan, missä huoneissa liikutaan. Energian säästön kannalta on olennaista, että valaistusta käytetään vain silloin, kun sitä tarvitaan. Vanhan talon sähköistystä uudistettaessa on mahdollista tehdä järeämpiä valaistuksen automatiikkaan vaikuttavia remontteja, mutta tavanomaisempaa on uusia vain yksittäisiä valaisimia.

 

Valon ja tehon määrä

Vanhat hehkulamput ovat jo kohta kokonaan menneisyyttä ja uusien lamppujen valinnassa tarvitaan kokonaan uutta tietoa. Kuinka valita oikeanlainen lamppu, riittäkö teho ja valon määrä. Hehkulamppujen aikaan riitti lampun muoto, kanta ja teho, mutta uusissa lampuissa tarvitsee valita myös lampun tuottaman valon määrä ja väriominaisuudet, valon jakautuminen eri suuntiin sekä lampun ja valonkappaleen muodon ja koon sopivuus valaisimeen. Viime kädessä lampun kanta määrittelee, millaisia lamppuja voi käyttää.

Uuden lampun pakkauksessa on merkintöjä, joista kannattaa huomata, että hehkulamppuja korvaavien valonlähteiden tehot (W=watit) ovat merkittävästi pienempiä kuin vanhoilla hehkulampuilla. Wattien sijaan pitäisi pakkauksesta etsiä valon määrästä, eli valovirrasta kertovaa lumen-arvoa (lm). Tässä muutama muistisääntö lamppua valitessa:

  • 1000lm vastaa 75W hehkulampun, tai 50W halogeenilampun tuottamaa valon määrää
  • Hehkulamppu 40W (Yleisesti kotona käytetty) antaa valoa 430lm
  • Loistelamppu (T8), joka 0n 120cm pitkä ja halkaisijaltaan 2,6cm antaa valoa 3350lm.

Koska lampun sähköteho määrittelee sen aiheuttaman lämpenemisen, ei valaisimeen saa koskaan asentaa suurempitehoista lamppua kuin siihen on merkitty. Esimerkiksi 60W valaisimeen voidaan asentaa 18W led-lamppu, mikäli se kooltaan mahtuu sopivasti valaisimen sisään. Valoa saadaan tällöin noin 2-kertainen määrä hehkulamppuun verrattuna. Led-lampuilla voi siis parhaimmillaan saada vanhoihin valaisimiin ”kirkastusta.

 

Valon värit

Lampun tuottaman valon väriominaisuuksia kuvataan 2 suureella: yleinen värintoistoindeksi ja värilämpötila. Yleinen värintoistoindeksi on paljas luku, jonka arvo voi olla välillä 0-100. Sisävalaistuksessa tämä luku tulisi olla vähintään 80. Valon värilämpötila kuvaa sitä, miten lämpimältä, tai kylmältä valo näyttää. Sen yksikkö on kelvin (K). Hehkulämpötilan värilämpötila on 2700K, halogeenin 3000K ja päivänvalon noin 5000-8000K. Mitä suurempi luku, sen viileämpi valon väri.

Lampun väriominaisuuksia kuvataan yleisesti 3-numeroisella koodilla, joista ensimmäinen kuvaa yleistä värintoistoa ja kaksi viimeistä värilämpötilaa. Esim. värikoodi 830 kertoo siis, että värintoistoindeksi on yli 80 ja värilämpötila 3000K.

 

Valonjako ja säädettävyys

Lamppua valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kaikissa led-valoissa valo ei jakaudu joka puolelle lampun ympäristöön samalla tavalla kuin hehkulamppu. Tällaisia ovat erityisesti pienikokoiset G4- ja G9 –kantaiset led-polttimot. Markkinoilta löytyy kuitenkin sellaisia joiden valonjako vastaa tarkasti perinteistä hehkulamppua. Myös valaisintyyppi vaikuttaa siihen, millainen lamppu valaisimeen on järkevää asentaa.

Korvaavien led-valonlähteiden säädettävyys on myös kehittynyt ja yleisimmistä lampputyypeistä on jo saatavissa valon säätöön sopivat versiot. Useiden lamppuvalmistajien nettisivulta löytyy millaiset lamput sopivat millekin säätimelle.

Led-putkilla voi korvaat tänä päivänä myös vanhat loistelamput suoraan niiden tilalle ilman, että valaisimeen tarvitsee tehdä mitään muutoksia.

 

Lisätietoja saa mm. Suomen Valoteknillisestä seurasta (www.valosto.com)

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot