Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Sähkö varmistaa muita lämmitystapoja

RTS1

Sähkön etuina nyt ja tulevaisuudessa on, että se tulee kaikkiin taloihin ja tulevaisuuden talot ei juuri kuluta energiaa. Sähkö on huoltovapauden ja vaivattomuuden ansiosta helppo ratkaisu talon lämpöremonttiin. Sähkö on yhä useammin täydentävä ja varmentava lämmönlähde ja itse energiaa tuotetaan lämpöpumpuilla, puulla, aurinköljyllä tms. Sähkön rinnalle liitetään usein muita lämmönlähteitä kuten takkoja ja aurinkoenergiakeräimiä. Sähkölämmitystaloissa käytetään usein sähköä hyväksi käyttäviä ilmalämpöpumppuja, jolloin lämpö tuotetaan hiukan edullisemmin. Elegance Ek Borstad 41008001 002

 

Helppo ja vaivaton

Sähkölämmitysremontti niissä taloissa, joilla aiemmin on jo sähkölämmitys, on melko edullinen toteuttaa. Tulevaisuudessa, kun talot ovat entistä enemmän matalaenergiataloja, tiiviitä ja ilmanvaihto tehokasta, sekä ilmanvaihdon tuloilmassa esilämmitysominaisuus, tarvitaan varsinaiseen tilan lämmitykseen enää hyvin vähän energiaa. Tämä suosii sähkölämmitystä, koska silloin mm. kodinkoneiden tuottama lämpö tuntuu helpommin asuintiloissa ja sähkön avulla on helppo ratkaista tilakohtaiset tarkat lämpötilat ja reagoida niiden muutoksiin nopeasti.

Sähkölämmitys on helppokäyttöinen, hankintahinnaltaan edullinen ja vaivaton, myös sen hyötysuhde on hyvä. Sähkölämmitys on ympäristöystävällinen, eikä vaadi työläitä huoltotoimenpiteitä. Sähköliittymä talossa joka tapauksessa on jo, joten siitä on pieni askel sähköisen lämmitysjärjestelmän valintaan.

 

Sähkö lisälämpönä

Vaikka talo lämpiäisikin muulla järjestelmällä, halutaan usein kosteiden tilojen lämpenevän sähkölattialämmityksellä esim. kesäkäytön vuoksi. Tosiasiassa kaikki lämpöpumppupohjaiset lämmitystavat tarvitsevat varmentavana energialähteenä toimiakseen sähköä. Jos sähkö valitaan talon pääasialliseksi lämmönlähteeksi, toteutetaan tämä yleensä ns. huonekohtaisena säteily-, tai patterilämmityksenä. Tässä järjestelmässä lämmön tuotto tapahtuu nimensä mukaisesti siinä huonetilassa, jossa lämpöä tarvitaan.

 

Lämmön säätö helppoa

Sähkölämmitystä ja energiansäästöä harvoin mielletään yhteenkuuluviksi, mutta energiansäästöä on helppo saada aikaan myös sähkölämmitystaloissa. Ajanmukaiset lämmityslaitteet ja huonekohtaiset termostaatit varmistavat, ettei huonetiloissa kulu ylimääräistä energiaa. Järjestelmään voidaan liittää myös kotona/pois –kytkin, joka pudottaa lämpötiloja poissaolon ajaksi. Lämpöä säädellään patteri- ja huonekohtaisilla termostaateilla ja järjestelmä voidaan varustaa myös keskusyksikköohjauksella. Yhdistelmätermostaatit tunnustelevat sekä lattian että sisäilman lämpötiloja ja reagoivat pieniinkin muutoksiin. Usein niissä on myös laaja ajastusmahdollisuus, esim. makuuhuoneiden päivälämpötilaa voidaan laskea, kun siellä ei oleskella ja vastaavasti olohuoneen yölämpötilaa yöaikaan.

Huonekohtaisessa sähkölämmityksessä yhdistellään useita lämmönjakotapoja, esim. lattia-, katto-, patteri- ja ikkunalämmitystä. Yhdistelmät täydentävät toisiaan ja lisäävät asumismukavuutta. Samalla voidaan säädellä käyttökustannuksia. Lisäksi huonekohtainen sähkölämmitys on hyvin yksinkertainen asentaa ja käyttää.

Sähkölämmitystaloissa on yleensä rinnakkaisena ratkaisuna ilmalämmityspumppu ja puulla lämpiävä tulisija, joka tasaa kustannuksia ja on varalla esim. sähkökatkon aikana.

DECO Valkia Nammi V4 grafiitinharmaa 14 CMYKTakka on hyvä rinnakkaislämmönlähde sähkön rinnalle. Takka: Tulikivi

 

Toteutustavat

Suora sähkölämmitys voidaan toteuttaa sähköpatteri-, lattia- tai kattolämmityksenä taikka näiden yhdistelmänä. Järjestelmä soveltuu parhaiten uusiin, hyvin lämpöeristettyihin pientaloihin, jotka on varustettu ilmastoinnin lämmöntalteenotolla ja tulisijalla.

Suora sähkölämmitys voidaan asentaa myös täydentäväksi lämmitykseksi muille lämmitysjärjestelmille.

 

Varaava sähkölämmitys

Varaavassa sähkölämmityksessä varataan massaan esim. lattialaattaan tai veteen. Varauksen etuna on lämmön tuottaminen yöaikaan edullisemalla sähkön hinnalla, kun yösähkö on päiväsähköä edullisempaa. Sama pätee myös käyttöveden lämmittämiseen. Nelihenkiselle perheelle sopii esimerkiksi 300 litran varaaja, jossa on 3 kW:n vastus.

 

Sähköpatterit

Sähköpatterilämmitys on yleisin sähkölämmitysratkaisu. Toimintatapa perustuu patterin luovuttamaan säteilylämpöön tai pinnan ympäröivää ilmaa lämmittävään vaikutukseen.

Sähköpatterit ovat helppoja asentaa, koska ne eivät vaadi rakenteisiin minkäänlaisia erikoisratkaisuja. Patterit kannattaa sijoittaa ikkunoiden alle, missä ne parhaiten poistavat vetoa ja tasaavat lämmön koko huonetilaan. Sähköpatterin pintalämpötila on normaalikäytössä enintään +70 astetta eli sama kuin vesikiertoisissa lämmityspattereissakin. Tarkkojen termostaattien tai säätökeskuksen avulla voidaan tilakohtaisesti säätää lämpötilaa noin 0,5 asteen tarkkuudella.

Sähköpattereita voidaan käyttää kaikissa kodin tiloissa. Myös löylyhuone tarvitsee lämpöä, jotta saunomisen kosteus poistuisi ja tilan peruslämpö säilyisi. On kuitenkin muistettava, että kosteat tilat vaativat sinne luokitellun lämmittimen.

 

Turvallisuutta ulkoportaisiin

Lattialämmitysperiaatetta voidaan soveltaa myös betonisiin ulkoportaisiin. Talvella säänvaihtelut muodostavat portaan pintaan jäätä, jolloin askelmat ja tasot ovat liukkaita, jopa hengenvaarallisia. Hiekoitus tuo jalkineiden mukana jatkuvasti soraa eteistiloihin ja suola syö betonipinnoitteen, joten lämmityksellä voidaan pitää portaat jatkuvasti sulina tai sulattaa ne tarvittaessa. Näin turvallisuus paranee huomattavasti.

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot