Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Viihtyisät pesutilat

Viihtyisät pesutilat ovat tärkeä osa mukavaa asumista. Tässä artikkelissa on joitakin vinkkejä, joiden avulla voit luoda viihtyisät pesutilat.

Valaistus, ilmanvaihto, lämpötila, kalusteiden sijoittelu, siisteys ja materiaalit; pesutilojen viihtyisyys on monen tekijän summa (Kuva:Honkarakenne)

  • Huolehdi valaistuksesta: Hyvä valaistus on tärkeää pesutiloissa. Käytä mieluummin kirkasta ja luonnollista valoa kuin hämärää. Lisää tarvittaessa lisävalaistusta kattoon, seiniin tai peilin ympärille.
  • Huolehdi ilmanvaihdosta: Ilmanvaihto on tärkeää kosteuden ja homeen ehkäisemiseksi pesutiloissa. Huolehdi siitä, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii asianmukaisesti, ja harkitse myös kosteudenpoistajien käyttöä tarvittaessa.
  • Huolehdi lämpötilasta: Pidä pesutilat mukavan lämpöisinä. Kylmä ja vetoisa kylpyhuone tai suihku ei ole viihtyisä, joten varmista, että tilassa on riittävä lämmitys.
  • Sijoita huonekalut ja varusteet järkevästi: Pesutilassa on tärkeää sijoittaa huonekalut ja varusteet järkevästi, jotta tila näyttää tilavalta ja toiminnalliselta. Valitse huonekalut ja varusteet, jotka sopivat tilaan ja tarpeisiisi.
  • Huolehdi siisteydestä ja järjestyksestä: Siisteys ja järjestys luovat miellyttävän ilmapiirin pesutiloissa. Pidä pesutilat puhtaina ja järjestä tarvikkeet ja varusteet asianmukaisiin paikkoihin.
  • Valitse oikeat materiaalit: Pesutiloissa on tärkeää valita materiaalit, jotka kestävät kosteutta ja ovat helppohoitoisia. Valitse esimerkiksi kosteudenkestävät laattalattiat ja -seinät, jotka ovat helppoja puhdistaa.
  • Huomioi yksityiskohdat: Yksityiskohdat, kuten kasvit, pyyhkeet ja koriste-esineet, voivat luoda viihtyisän ilmapiirin pesutiloissa. Lisää tilaan persoonallisia elementtejä, jotka sopivat omaan makuusi ja tyyliisi.

 

Hyvä valaistus kylpyhuoneessa on tärkeää, jotta tila on turvallinen ja miellyttävä käyttää. Tässä on muutamia vinkkejä hyvän valaistuksen saavuttamiseksi kylpyhuoneessa.

  • Suunnittele valaistus etukäteen: Ennen kuin aloitat valaisimien valinnan, mieti kylpyhuoneen tarpeet. Pohdi, mihin tilassa tarvitset eniten valoa ja mihin tarvitset himmeämpää valoa. Suunnittele valaistus tilan toiminnallisuuden mukaan.
  • Käytä monipuolisia valaisimia: Kylpyhuoneeseen kannattaa sijoittaa useita eri valaisimia, jotta valaistus on tasainen ja miellyttävä. Esimerkiksi kattospottien, peilivalojen, lattiavalaisimien ja seinävalaisimien yhdistelmä voi olla toimiva.
  • Valitse kosteudenkestävät valaisimet: Kylpyhuoneessa kosteus ja höyry ovat jatkuvasti läsnä, joten valaistuksen valitsemisessa on tärkeää ottaa huomioon kosteudenkestävyys. Valitse kosteussuojatut valaisimet, jotka kestävät kosteutta ja höyryä.
  • Käytä luonnollista valoa: Jos kylpyhuoneessa on ikkuna, hyödynnä luonnonvaloa mahdollisimman paljon. Luonnonvalo tekee tilasta miellyttävämmän ja auttaa myös estämään homeen ja kosteuden muodostumista.
  • Sijoita valaisimet oikeisiin paikkoihin: Kylpyhuoneessa valaisimien sijainnilla on suuri merkitys. Esimerkiksi peilin yläpuolelle sijoitetut valaisimet takaavat riittävän valon kasvojen pesua ja meikkausta varten. Lattiavalaisimet voivat puolestaan luoda miellyttävän tunnelman.
  • Säädä valaistuksen voimakkuutta: Kylpyhuoneessa kannattaa harkita himmennettävää valaistusta. Himmeämpi valaistus luo rentouttavan tunnelman esimerkiksi kylvyn tai saunan aikana, kun taas kirkkaampi valo on tarpeen esimerkiksi meikin teossa tai partakoneen käytössä.

 

Vedeneristys on tärkeä osa märkätilojen rakentamista

Vedeneristyksen tarkoituksena on estää kosteuden ja veden pääsy märkätilojen rakenteisiin, jolloin estetään kosteusvaurioiden syntyminen ja homeen kasvun mahdollisuus.

Se tulee tehdä huolellisesti ja asianmukaisia materiaaleja käyttäen. Suomalaisissa rakennusmääräyksissä määritellään, millaisia materiaaleja ja menetelmiä on käytettävä vedeneristyksessä.

Yleensä märkätilojen seinät ja lattia vedeneristetään ensin kahdella kerroksella vedeneristysmassaa tai -kalvoa, jotka asennetaan liimalla tai kiinnitysaineella suoraan seinään tai lattiaan. Myös saumoihin ja läpivienteihin tulee asentaa vedeneristys, joka estää veden pääsyn seinän tai lattian rakenteisiin.

Vedeneristyksen jälkeen tulee tehdä kosteiden tilojen rakenteiden tarkastus, jonka tarkoituksena on varmistaa vedeneristyksen toimivuus ja ehjyys. Tarkastuksessa tarkistetaan esimerkiksi, että vedeneristys on tehty asianmukaisesti ja että saumat ja läpiviennit on tiivistetty huolellisesti.
On tärkeää noudattaa vedeneristyksessä ammattilaisen ohjeita ja suunnitella vedeneristys huolellisesti jo ennen rakentamisen aloittamista, jotta märkätilan rakenteet pysyvät kuivina ja kosteusvauriot estetään.

 

 

On mahdollista laatoittaa vanhan laatan päälle, mutta on tärkeää ottaa huomioon muutamia seikkoja ennen kuin päätät tehdä niin:

  • Vanhan laatan on oltava ehjä ja tasainen. Jos vanhassa laatassa on halkeamia tai muita vaurioita, uuden laatan asentaminen sen päälle voi johtaa epätasaisuuteen tai jopa laattojen irtoamiseen.
  • Vanhan laatan on oltava puhdas ja rasvaton. Jos vanhassa laatassa on rasvaa, likaa tai muita epäpuhtauksia, uuden laatan tartunta voi heikentyä.
  • Huomioi, että laatta paksuus kasvaa, joten ovien ja kynnyksien korkeus muuttuu. Tarvittaessa nämä on siis syytä säätää uudelleen.
  • Laatan päälle asennettaessa lattiaan kohdistuva kuormitus kasvaa, joten tarkista, kestääkö lattiarakenne uuden painon.
  • Muista huomioida mahdolliset oven alareunan korotukset, lattiakaivon korkeuden muutokset, wc-istuimen korkeuden muutokset, suihkun ja hanan liitännät.
  • Huomioi, että uuden laatan pinta tulee korkeammalle kuin vanhan laatan pinta, jolloin esimerkiksi allaskaapin, suihkuseinän ja wc-istuimen korkeutta tulee säätää.


Jos nämä asiat huomioidaan, vanhan laatan päälle laatoittaminen voi olla hyvä vaihtoehto, sillä se säästää aikaa ja vaivaa vanhan laatan poistamisessa. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että uusi laatta asennetaan asianmukaisesti ja kestää pitkään. Jos olet epävarma siitä, voiko vanhan laatan päälle laatoittaa, kannattaa keskustella asiasta ammattilaisen kanssa.

 

 

 

 

 

leca4

 

 

 

  Svedbergs logo FI 2014

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot