Tee yleissilmäys aina, kun käyt teknisessä tilassa
Lämmityslaite ja -ratkaisu määräävät, kuinka usein lämmönjärjestelmä vaatii huomiota. Puulämmitystä on seurattava joka käyttökerralla, kun maa- ja kaukolämpö tarvitsevat vain vähän seurantaa ja sähkölämmitys näitäkin vähemmän. Osan huolloista voi tehdä itse, mutta osaan tarvitaan aina ammattilaisen apua. Laitteiden käyttöopastus ja -ohjekirja ovat tärkeitä tietolähteitä, jos ongelmatilanteita syntyy. Teknisen tilan siisteys on osa huoltoa ja paloturvallisuutta.
Puulämmitteisen kattilan huolto
Puulämmitys vaatii jokapäiväistä huoltoa. Tuhkat on poistettava, arina puhdistettava ja tulipesän seinämät tarkistettava sekä tarvittaessa puhdistettava. Jokaisella sytytyskerralla puhdistetaan tulipesän ympäristö roskista. Tulikanavat on puhdistettava ainakin kerran kuussa. Puukattilassa käytetään polttoaineena aina kuivaa puuta. Kostea puu palaa huonosti ja lisää heti puhdistamistarvetta. Kattila ei myöskään ole roskapolttouuni. Monet muovit ja rakennusjätteet voivat jopa rikkoa lämmityslaitteen tai vioittaa hormia. Päältä sytyttäminen on tehokkaampaa. Tällöin palokaasut palavat täydellisemmin ja samasta puumäärästä saadaan enemmän tehoa irti. Täydellisempi palaminen pitää lisäksi lämmityslaitteen ja hormin puhtaampana.
Öljypolttimen huolto
Polttimen sammuessa sen kylkeen syttyy punainen kuittausvalo, josta painamalla poltin syttyy esituuletuksen jälkeen uudelleen. Toimenpiteen voi toistaa kaksi kertaa. Jollei poltin vieläkään syty, kutsu paikalle huoltomies. Jos poltin syttyy, tulee kuitenkin seurata, ettei vika uusiudu seuraavalla polttokerralla. Laitteen vika voi johtua ilma- tai öljyvuodoista, suuttimesta tai sytytyskärjistä. Öljypolttimen asennus – ja huoltotyöt ovat kuitenkin luvanvaraista toimintaa, joten huoltotyöt on syytä teettää aina ammattilaisella. Huonon palamisen näkee hormista nousevasta savusta. Hyvin palava öljy ei juuri muodosta näkyvää savua, kylmällä ilmalla näkyy vaaleaa vesihöyryä. Jos savu on tummaa ja pahanhajuista, palaminen ei ole täydellistä ja piippu nokeentuu. Aina vika ei ole itse polttimessa. Öljyn tuloputkessa on sakkasuodatin, joka voi olla tukkeutunut. Sulje sähkön syöttö ja öljyventtiili ja puhdista sakkakuppi. Uudemmat sakkakupit on varustettu myös ilmanpoistolla, jolloin ei erillistä paluuputkea säiliölle tarvita. Tämä järjestelmä on paluujohtoiseen järjestelmään nähden varmatoimisempi.
Pellettipoltin
Pellettipolttimen huoltoon kuuluvat puhdistus, tuhkan poistaminen ja tulipesän ja -kanavien nuohous. Toimenpide suoritetaan käytöstä riippuen noin kahden viikon välein. Toimintaohjeet ja työtavat ovat laitekohtaisia, joten ohjekirjaan tutustumisesta ei ainakaan ole haittaa. Pellettipolttimien viat ja huollot kuuluvat ammattilaisille. Myös pellettivaraston tulee olla kunnossa. Pelletti ei saa kostua, jolloin huonomman palamistuloksen lisäksi pelletti paakkuuntuu ja aiheuttaa syöttöhäiriöitä.
Maa- ja kaukolämpö
Maalämpöpumput ja kaukolämpöjakokeskukset näyttävät monimutkaisilta laitteilta. Kuitenkin ne ovat suhteellisen toimintavarmoja. Aluksi ilma voi tehdä putkistoissa kiusaa, mutta yleensä vika poistuu käytössä. Molempien lämmitysmuotojen vioissa ja huolloissa kannattaa kääntyä laitetoimittajan puoleen sekä käyttää vain ammattilaisia. Asennuksen yhteydessä järjestelmään annetaan käyttöopastus. Tässä vaiheessa tulee myös selvittää huoltoon liittyvät kysymykset, mitä tulee tarkistaa, mitä voi tehdä itse ja kenen puoleen voi kääntyä mahdollisen vian ilmettyä.
Sähkölämmitys
Sähkölämmityksessä kaikki laiteviat lukuun ottamatta sulakkeen vaihtoa ovat ammattilaisen töitä. Huoltoon kuuluukin patterilämmitteisissä taloissa vain pölyjen imurointi lämmittimen taustasta ja väleistä. Muista, että sähkölämmitintä ei saa koskaan peittää eikä sitä tule käyttää kuivaustelineenä.