Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Öljylaskussa säästyvät eurot huoltoihin ja kunnostuksiin

Suomen Lämmitystieto Oy:

Öljylämmittäjillä on tänä vuonna hyvä sauma käyttää öljylaskussa säästyvät eurot huoltoihin ja kunnostuksiin, jotka parantavat lämmityksen energiatehokkuutta. Nyt kannattaa harkita, onko aika vaihtaa ikääntynyt kattila tehokkaaseen nykykattilaan ja sopisiko taloon jokin uusiutuvaa energiaa käyttävä rinnakkaisenergiaratkaisu.

Kun muistaa myös huolehtia normaaleista huolloista, kokonaisuus toimii kuten pitää ja öljyä kuluu vähemmän kuin huoltamattomassa järjestelmässä. Jos öljyn rinnalle ottaa taloon sopivan, uusiutuvaa energiaa käyttävän rinnakkaislämmityksen, syntyy ajan mittaan lisää säästöä. Öljyn rinnalle soveltuvat esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu ja aurinkolämmitys.

-Usein öljykattilan rinnalle asennetaan lämmönlähde, jonka teho on pienempi kuin itse kattilan. Tällöin rinnakkaislämmön käyttö on parhaimmillaan varsinaisen lämmityskauden ulkopuolella. Öljykattilaa käytetään, kun rinnakkaislämmityksen teho ei enää riitä tai sen käyttökustannus on kalliimpi kuin öljyllä tuotetun kilowattitunnin hinta, kertoo erityisasiantuntija Eero Otronen Suomen Lämmitystieto Oysta.

Öljypolttimen ja -kattilan huolto ja vaihto ovat luvanvaraista toimintaa. Ammattilaisten yhteystietoja löytyy esimerkiksi Lämmitysenergia Yhdistyksen urakoitsijahausta www.ley.fi.

 

Säästöt tuovat mahdollisuuksia remontteihin

Lämmitysöljy halpeni viime vuoden aikana, ja monien asiantuntija-arvioiden mukaan hinnat maailmanmarkkinoilla saattavat pysytellä alhaalla pitkälle eteenpäin. Viime vuonna lämmitysöljyn litrahinta liikkui Suomessa keskimäärin 80 sentin tuntumassa. Tammikuun puolivälissä tänä vuonna litrahinta oli 65 senttiä, eli 40 prosenttia halvempi kuin pari vuotta sitten. Hinnoissa on aina normaalia, kilpailusta johtuvaa vaihtelua.

Keskiverto öljylämmittäjä sai viime vuoden hintatasolla noin 600-800 euron vuosisäästön, jos verrataan edelliseen vuoteen. Arvio on tehty 2 300 litran vuosikulutuksella. Rahallisen säästön määrä vaihtelee ja riippuu luonnollisesti aina siitä, millainen kiinteistö on kyseessä.


Milloin poltinhuolto, milloin uusi kattila

-Poltin on keskeinen osa lämmitysjärjestelmää. Onkin tärkeää muistaa poltinhuolto ja lämmityksen säätölaitteiden kunnon tarkastus. Poltin tulee huoltaa joko kahden vuoden välein tai 5 000 öljylitran kulutuksen jälkeen riippuen siitä, kumpi rajapyykki saavutetaan ensiksi. Yli kymmenen vuotta vanha poltin tulisi huoltaa vuosittain. Jos polttimella on ikää jo 15-20 vuotta, on korkea aika vaihtaa se uuteen, muistuttaa Otronen.

Koko öljylämmityslämmitysjärjestelmää ajatellen oleellista on kattilan kunto. Yli-ikäinen kattila kannattaa vaihtaa uuteen, joka parantaa energiatehokkuutta sekä pienentää öljynkulutusta. Uusimista on aika ruveta suunnittelemaan, kun vanhalla kattilalla on ikää 20-25 vuotta. Jos kattila on asennettu ennen vuotta 1985, se kannattaa uusia pikaisesti.

Uuden kattilan hyötysuhde voi olla jopa kymmeniä prosentteja vanhaa parempi, ja lämmityskustannukset alentuvat kattilan uusinnassa saman verran. Lisäksi uusi kattila on vanhaa varmempi toiminnassaan.

 

Lisätietoja

Suomen Lämmitystieto Oy

Lämmitysenergia Yhdistys ry

www.oljylammitys.fi

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

oljylammitys fi banner 180x180

Suomen Lämmitystieto Oy

www.oljylammitys.fi

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot