Öljylämmitys uuteen aikaan järjestelmän saneerauksella
Öljykattilat ovat perinteisesti varmatoimista tekniikkaa ja hyvinkin vanhat kattilat saattavat toimia teknisesti moitteettomasti. Sen sijaan vanhat kattilat eivät yllä lähelle nykyaikaisten öljykattiloiden noin 95 prosentin hyötysuhdetasoa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että öljykattiloiden hyötysuhde on kehittynyt noin 10 prosenttia vuosikymmenessä, joten kattilan uusimisella saatava säästö on tyypillisesti 10–30 prosenttia.
Öljykattilan uusimista on syytä ryhtyä harkitsemaan, kun kattila saavuttaa 20–25 vuoden iän. Öljypolttimien tyypillinen tehokas käyttöikä on noin puolet tästä,eli 10–15 vuotta.
Säästöjen lisäksi uudet laitteet lisäävät asumismukavuutta: ei ole pelkoa lämmityksen reistailusta kesken lämmityskauden, ja lämmintä käyttövettä riittää tarpeen mukaan.
Mikä kertoo uusimistarpeesta
Ikääntymisen lisäksi öljylämmitysjärjestelmän uusimisen tarpeesta voivat viestittää muutkin merkit, kuten verkostopaineen laskeminen, toistuva veden lisäystarve, riittämätön käyttöveden saatavuus, teknisen tilan korkea lämpötila, vuotojäljet liitoksista tai varolaitteiden vikaantumiset.
Kattilan vaihtamisen tarpeesta kertoo myös liian suurelta tuntuva öljyn kulutus. Hallittu saneeraus tulee aina edullisemmaksi kuin pakon edessä ja kiireessä tehty.
Hybridilämmitys on tätä päivää
Usean energialähteen rinnakkaiskäyttö on jo yleistä. Tällöin puhutaan hybridilämmityksestä. Aurinkolämpöjärjestelmistä 70–80 prosenttia on asennettu öljylämmitteisiin pientaloihin. Aurinkolämmön ohella puupohjaiset polttoaineet (esimerkiksi varaavassa tulisijassa tai kaksoispesäkattilassa) sekä lämpöpumput soveltuvat öljylämmityksen kumppaneiksi.
Kattilan ja polttimen vaihto
Öljylämmityssaneeraus on yksikertaisimmillaan kattilan ja polttimen vaihto. Asiansa osaava LVI-liike tekee operaation päivässä. Samassa yhteydessä uusitaan öljylämmityksen säätöautomatiikka.
Laajempi kunnostus
Jos lämmitysjärjestelmää ei ole uusittu 20–30 vuoteen, tulee tavallisesti kyseeseen laajempi järjestelmän kunnostus. Yleensä edullisin vaihtoehto tällaiseen saneeraukseen on uusia teknisen tilan varustusta, mm. lämmönsäätölaitteet, paisunta-astiat ja pumput. Usein myös teknisen tilan putkistot ovat remontin tarpeessa.
Jos kyseessä on laajempi teknisen tilan remontti tai jos öljylämmityksen rinnalle kytketään aurinkolämmitys, on syytä ottaa ensin yhteyttä LVI-suunnittelijaan. Hyvin suunniteltu laajempikin remontti sujuu LVI-ammattilaisilta varsin nopeasti, tyypillisesti 2-3 työpäivässä.
Savuhormiin sisäpiippu
Uusien öljykattiloiden hyötysuhde on vanhoja selvästi korkeampi ja savukaasujen lämpötila sen myötä alhainen. Tästä syystä kattilan vaihdon yhteydessä on syytä asennuttaa savuhormiin tehdasvalmisteinen, haponkestävä sisäpiippu, ellei sellaista ole jo aiemmin asennettu. Sisäpiipulla varmistetaan hallittu kondenssiveden poisto niin, että vesi ei pääse rapauttamaan hormia.
Auringosta säästöä
Aurinkolämmitystä voi Suomessa hyödyntää noin kahdeksan kuukautta vuodessa. Aurinkoenergialla voidaan korvata noin 10–30 prosenttia pientalon vuotuisesta energiankulutuksesta. Aivan uudessa, hyvin eristäväksi rakennetussa 4-5 hengen matalaenergiatalossa aurinkolämmityksen tuoma hyöty voi nousta jopa puoleen energiankäytöstä.
Aurinkolämmityksellä hoidetaan joko lämpimän käyttöveden tuotantoa tai sekä lämpimän käyttöveden tuotantoa että lämmitystä.
Saneerauksen yhteydessä öljylämmitysjärjestelmään hankitaan öljykattilan lisäksi aurinkokeräimet ja aurinkolämpövaraaja. Jos öljykattila on suhteellisen uusi ja hyvässä kunnossa, ei sitä tarvitse vaihtaa. Keräimet on helppo asentaa harjakatolle. Tasakattoratkaisuissa on käytettävä erillisiä telineitä. Keräimiä asennetaan rakennuksen ominaisuuksista riippuen 5-15 neliömetriä.
Auringon tarjoaman ilmaisenergian hyödyntäminen on aina ympäristön kannalta järkevää, koska se vähentää päästöjä. Nyrkkisääntönä on, että aurinkolämmityksen hankkiminen öljylämmityksen rinnalle lisää uuden järjestelmän hankkimiskustannuksia tyypillisesti noin 5000 eurolla.
Uudisasennuksissa urakoitsijan tulee suorittaa laitteiston käyttöönotto ja opastaa kiinteistön omistajaa käytössä. Kiinteistönomistajan pitää aina saada myös luovutuskansio, jossa on käyttö- ja huolto-ohjeet.
Muista öljysäiliön tarkastus
Öljysäiliöiden säännöllinen tarkastaminen on pakollista tärkeillä pohjavesialueilla. Myös muualla on talon omistajan vastuulla huolehtia säiliön kunnosta. Sopiva tarkastus- ja huoltoväli on esimerkiksi kymmenen vuotta. Tarkastus käy ammattilaiselta muutamassa tunnissa. Säiliössä oleva käyttökelpoinen öljy imetään väliaikaisesti pois tarkastuksen ajaksi.
Ennen vuotta 1974 asennetut öljysäiliöt - maanalaiset säiliöt tai teräksiset sisäsäiliöt – tulee uusia, koska ne ylittävät turvalliseksi katsotun käyttöiän ja ne on usein valmistettu ennen säiliönormien käyttöönottoa. Huonokuntoisen säiliön pinnoittaminen ei kannata, koska säiliö saa näin vain muutaman vuoden lisäaikaa ja on kuitenkin riski. Kun säiliö uusitaan varusteineen, saadaan turvallisuus nykytasolle.
Jos jossain säiliössä sattuisi olemaan vielä 2-putkikytkentä öljypolttimen ja säiliön välillä, se kannattaa ehdottomasti vaihtaa palautuskiertolaitteen avulla 1-putkikytkennäksi. Tällöin paluuputki poistetaan käytöstä ja vältytään öljynvuotoriskiltä paluuputkessa.
Öljylämmityksen etuja:
- edulliset käyttökustannukset
- hyvä hyötysuhde – hyvä energiatehokkuus
- mukautuva - rinnalle sopii uusiutuva energia
- lämmönjako valittavissa
- lämmintä käyttövettä riittää
- miellyttävä lämpö
- luotettava, siisti, hiljainen järjestelmä
- tuttu ja turvallinen
Lisätietoja
Suomen Lämmitystieto Oy
Lue lisää öljylämmityksestä: