Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Peltikaton hoito ja huolto

Peltikaton ongelmat liittyvät useimmiten pinnoitteen kulumiseen, ruosteeseen ja niiden aiheuttamiin reikiintymisiin. Kun toimii ajoissa, säästyy isommilta vahingoilta ja ylimääräisiltä kustannuksilta. Korjaustoimenpiteet, joihin ei aina ammattilaista tarvita, liittyvät pinnan huoltomaalaukseen. Katon säännöllinen tarkastaminen ja huoltotoimenpiteet ajallaan pidentävät katon ikää, varmistavat sen toimivuuden ja alentavat kokonaiskustannuksia.

Saumapeltikatto fmt

Peltikaton pesu

Peltikaton puhdistus on helppo tehdä puutarhaletkulla huuhtelemalla ja tarvittaessa pitkävartista pehmeää harjaa apuna käyttäen. Jos katto on kovin likainen, pesuaineeksi käy yleispesuaine. Näin lähtevät siite- ja katupöly varsin yksinkertaisesti. Tarvittaessa voi käyttää myös painepesuria, mutta on muistettava asettaa paine mahdollisimman pienelle. Katto huuhdellaan ylhäältä alaspäin, jotta pesuaine lähtee kokonaan pois. Sadevesijärjestelmät on tässä hyvä huuhdella lopuksi vedellä.

Ilmaston ja puiden vaikutuksesta katolle saattaa kerääntyä levämäistä vihreätä kasvustoa. Markkinoilla on saatavilla erityistä puhdistusainetta, joka on tarkoitettu erityisesti levänpoistoon. Aine levitetään katolle ja jätetään sinne vaikuttamaan. Kasvusto poistuu sateiden vaikutuksesta sieltä itsekseen. Tämä sama aine käy myös tiili- ja huopakattojen levänpoistoon (www.ruukki.fi)

 

Peltikaton maalaus

Kun katon maalipintaa paikka- tai huoltomaalataan tai halutaan vaihtaa värisävyä, on katteen pinnan kunto tarkastettava ensin silmämääräisesti. Pinnoitteeseen syntyneet vauriot kannattaa aina korjata, sillä korjaamattomat pintaviat lyhentävät tuotteen kestoikää. Ennen paikkamaalausta naarmukohdat pitää puhdistaa liasta lakkabensiinillä. Kuivumisen jälkeen naarmukohdat paikataan mahdollisimman pienellä siveltimellä 1-2 kertaan.

Peltikate tarvitsee huoltomaalausta 10-30vuoden kuluttua asennuksesta. Aikaväli riippuu käytetystä maalista ja olosuhteista. Tummat sävyt tarvitsevat yleensä maalausta aiemmin kuin vaaleat. Maalipinnasta riippuen huoltoväli vaihtelee seuraavasti:

 

Maalipinta Huoltomaalausväli
Plastisol 12 - 20v
Polyesteri 15 - 20v
Mattapolyesteri 15 –20v
Pural 15 –25v
PVDF 20 - 30v
LÄHDE: Kattoliitto  

 

Jos katto joudutaan maalamaan kokonaan, on maalipinnan tartunta varmistettava.

Pinnat pitää pestä huolella vanhasta hilseilevästä maalista ja irtoavasta ruosteesta, huuhdella hyvin ja pohjamaalta ensin ruosteenestomaalilla ja sen jälkeen pintakäsitellä kahteen kertaan. Hyvä olisi käyttää alkuperäistä, tai vastaavaa pinnoitetta. Jos kate on tehdaspinnoitettu, kannattaa tiedustella pellin valmistajalta sopivaa maalia.

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot