Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Takan ja uunin käyttö kannattaa – muista tulisijan hoito

RTS1

Takka on pientaloasujan ylellisyyttä, jota esim. kerrostaloasukkaat osaavat harvoin kaivata. Pientaloissa on lämmityskäytössä noin 2,2 miljoonaa tulisijaa ja takan käyttö suomalaisissa omakotitaloissa on lämmitysenergian tuottamisen kannalta merkittävää, sillä pientalojen koko lämmitysenergiasta polttopuu muodostaa noin 40%. Takka toimii ilman sähköä, joten se lisää huoltovarmuutta mahdollisten sähkökatkojen aikana. Takka valitaankin usein lisälämmönlähteeksi ja se on täysin riippumaton siitä miten taloa muuten lämmitetään. Lämmityksen ja ruoanlaiton lisäksi takalla on muita tärkeitä tehtäviä: se on tunnelman tuoja, kaunis ja kodikas sisustuselementti. Malleja ja materiaaleja löytyy jokaiseen kotiin.

essi 1 fmt

Kuva: Nunnauuni

 

Takka toimii ilman sähköä

Omakotiremonttien yhteydessä uusia takkoja hankitaan koteihin vuosittain noin 10 500 kpl. Tulisijan valinnassa painaa jokaisen asukkaan omat mieltymykset mm. tulisijan ulkonäön, mallin, sisustuksen ja hinnan vaikuttaessa. Nykyiset modernit takat ovat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä ja niitä on saatavana jokaiseen makuun ja tarpeeseen. Siksi onkin tärkeää, että takkaa valitessa selvittää itselleen, mitä siltä odottaa: haluaako kauniin sisustuselementin vai pitkään lämpöä luovuttavan tulisijan. Vaikka tulisija hankitaan useimmiten tilapäisesti käytettäväksi varalämmittimenä, yhä useampi lämmittää tulisijaansa kylminä aikoina ja laittaa siinä ruokaa. Takka on osa pientalon lämmitysjärjestelmää. Se on riippumaton sähkökatkoista ja erityisesti pakkaskuukausina ne tasaavat sähkönkulutuksen huippuja.

Uudella, tehokkaalla varaavalla takalla on mahdollista tuottaa liki puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta. Säästö lämmitysenergialaskussa voi olla merkittävä ja samalla takka parantaa energiaomavaraisuutta. Polttamalla varaavassa tulisijassa korillisen polttopuuta päivässä talvikuukauden ajan, voi säästää lämmityskuluissa jopa 500 Euroa (Rakennustutkimus RTS Oy, www.tsy.fi, Tulisijayhdistys).

 

 

Valitse oikeankokoinen tulisija

Kunnollinen tulisija painaa tuhannesta kilosta ylöspäin, joten se vaatii vankan pohjan. Uusissa omakotita-loissa tähän osataan varautua jo suunnitteluvaiheessa, mutta remonttikohteissa on syytä tarkistaa, onko taloon aikoinaan jo tehty varaus takan rakentamiselle. Samalla tulee tarkistaa, onko olemassa oleva hormisto paloturvallinen uudelle tulisijalle. Paikalliseen rakennusvalvontaviranomaisen kannattaa ottaa yhteys lupien ja tarkastusten vuoksi ajoissa ja noudattaa valmistajan ohjeita huolella.

Oikeankokoinen tulisija antaa oikean ja riittävän määrän lämpöä. Lämmöntarpeeseen vaikuttaa paitsi lämmitettävä pinta-ala, myös rakennuksen lämmöneristys, ilmanvaihto, tiiviys, sekä kylmien ulkoseinien ja ikkunoiden pinta-ala, mutta myös asunnon muoto, väliseinät ja tulisijan paikka.

Tulisija valitaan useimmiten sen mukaan, mikä malli sopii kunkin asukkaan makuun ja sijoituspaikkaan ulkonäöllisesti. Toiseksi tärkein valintaperuste on tulisijan lämmityskyky. Mitä suurempi lämmitettävä tila on, sitä suurempimassainen ja tehokkaampi tulisija tarvitaan. Liian pientä tulisijaa joudutaan lämmittämään liikaa, jolloin sen käyttöikä lyhenee ja rikkoontumisvaara kasvaa. Varaava takka on oikea valinta, mikäli tarvetta on lämmitysenergian saantiin ja halutaan säästää lämmityskustannuksissa. Säästömahdollisuus on helposti jopa 500-1000 euroa/vuosi.

Varaava takka on myös hyvä varalämmitysjärjestelmä sähkökatkosten aikana. Vähempään lämpöön tyytyvälle hyvä vaihtoehto on myös kiertoilmatakkaa, joka antaa lämpöä heti, kun takkaa lämmitetään.

 

graafi

 

Pinnat maun mukaan

Liki puolet tulisijoista on TIILIPINTAISIA joko rapattuina tai puhtaaksi muurattuina. Tiili on suosittu kaikissa tulisijatyypeissä. Omakotitaloissa suositellaan, että tulisija muurataan ns. kuorimuurauksella, jossa tulisijan rungon ympärille muurataan kuoriosa, joka alentaa pintalämpötilaa. Hyvän muurarin käsistä syntyy näyttäviä ja hyvinkin monimuotoisia tulisijoja. Kuoren ulkonäköön voidaan vaikuttaa tiilien tyypin ja värin sekä saumauksen ja pintakäsittelyn valinnan avulla.

Tiilitakan voi muurata myös valmispaketeista, jotka sisältävät kaikki tarvittavat osat jopa valmiiksi leikattuja tiiliä myöten. Markkinoilla on myös valmiita sydänosia, joiden ympärille tiilet muurataan, ja näin nopeutetaan ja helpotetaan muuraustyötä.

VUOLUKIVISIÄ TULISIJOJA  on noin 17% uusien omakotitalojen takoista. Ne toimitetaan tavallisimmin asennettuina.  Pohjan on oltava riittävän luja, jotta se kestää tuotteen painon ja sen pitää olla ehdottoman suora. Tavallisimmin vuolukivilaatat liimataan toisiinsa kiinni, jolloin mitään korjauksia saumojen avulla ei voida tehdä. Ammattitaitoinen vuolukivimuurari kokoaa isonkin tulisijan päivässä. Tulisijavaihtoehtoja löytyy eri valmistajilta kymmenittäin ja tuotteista on mahdollisuus tilata myös yksilöllisesti suunniteltuja tulisijoja.

KLASSISEN KAAKELIUUNIN lisäksi keraaminen pinta on löytänyt tiensä myös muihinkin ratkaisuihin kuten tiilisiin kuorimuureihin ja vuolukiveen. Teollisesti valmistetut keraamiset tulisijat ovat pakettiratkaisuja, jotka asennetaan tehtaan toimesta. Asennus vie päivän tai pari mallista riippuen. Valikoimista löytyy useita ulkonäöltään ja lämmityskyvyiltään erilaisia malleja. Markkinoilla on myös tulisijoja, jotka ovat niin keveitä, että ne voidaan sijoittaa vaikkapa puisen välipohjan päälle.

Valikoimiin kuuluu myös METALLISIA TAKKOJA ja kamiinoita, tosin niiden pinnassa voi olla myös kiveä tai keramiikkaa. Kevyttulisija ei luonnollisestikaan ole varauskyvyltään kovin suuri, pahimmassa tapauksessa se kylmenee heti, kun tuli pesässä on sammunut. Kevyttulisija sopii kohteisiin, joihin ei voida asentaa painavaa lämmönlähdettä tai joissa halutaan luoda vain tunnelmaa. Lisäksi markkinoilla on keveitä, massatäytteisiä ja yleensä peltikuorisia takkauuneja, joiden lämmönvarauskyky on huomattavasti parempi kuin kevytulisijojen. Tuotteet ovat edullisia, nopeasti asennettavia ratkaisuja

 

 

Varaava takka on suosituin

Yleisin vaihtoehto remonttikohteissa on varaava takka, ainakin osana lämmitysjärjestelmää. Takan voi yhdistää myös kokonaisuudeksi leivinuunin kanssa. Takkauunissa yhdistyy perinteisen pystyuunin tehokas vastavirtausperiaate ja lasin takana tunnelmaa luova tuli. Hyötysuhde on korkea, parhaimmillaan jopa 80–90 %. Takkauuni luovuttaa lämpöä pitkään, jopa puolesta vuorokaudesta kahteen lämmityksen jälkeen.

Takkauunin voi varustaa niin sanotulla kesäpellillä, joka avaa ja sulkee tulipesästä suoran yhteyden savukanavaan. Tällöin kesäaikaan pelti voidaan avata ja pesässä pitää tulta huonetilan silti kuumenematta liikaa.

 

Leivinuuni

Leivinuuni ei ole ainoastaan lämmönlähde vaan se on hyödyksi osana ruuanlaittoa. Pitkän lämmönluovutuskyvyn ansiosta monet ruuat ovatkin parhaimmillaan leivinuunissa valmistettuina.

Leivinuunissa poltetaan puut kiviarinalla. Palamisen jälkeen hiilet ja tuhka poistetaan hiililuukkuun, ja kuumennettu arina on käyttökunnossa monta tuntia. Leivinuuninkin saa varustettuna lasiluukulla, jolloin tunnelmallinen tulen loimu tulee esiin uunia lämmittäessä.

 

Kiertoilmatakka

 Kiertoilmatakka kierrättää ilmaa ja lämpö varautuu huonetilan rakenteisiin. Takka koostuu sydämestä ja kuoresta. Kuori voi olla elementtirakenteinen, tiilestä muurattu, tai esim. luonnonkivestä tehty. Kiertoilmatakan voi kytkeä ilmalämmitysjärjestelmiin ja varaaviin lattialämmitysjärjestelmiin. Takkaan voidaan asentaa puhallin, joka siirtää lämpöä putkistoja pitkin talon eri tiloihin ja kerroksiin. Markkinoilla on myös kiertoilmatakkoja, jotka voidaan varustaa vesikiertoisella lämmönvaihtimella ja koko talo lämpiää näin pelkän takan avulla.

Varaava takka antaa lämpöä hitaasti ja pitää lämmön omassa massassaan pidempään ja luovuttaa sitä huonetilaan hitaasti säteilynä, kun taas kiertoilmatakka antaa lämpöä nopeasti ja levittää sen suurelle alalle varaten lämmön talon rakenteisiin. Jos peruslämmitys talossa on jo järjestetty mahdollisimman tehokkaalla tavalla, takka voi olla enemmänkin tunnelmaa ja mahdollista lisälämmitystä varten. Silloin kiertoilmatakka on hyvä ratkaisu, sillä se alkaa antaa lämpöä heti, kun tulet on sytytetty. Esimerkiksi sähkökatkoksen alkaessa lämpöä saa nopeammin kiertoilmatakasta kuin varaavasta takasta.

 

Puukamiina ja kevyttakka

Kamiina tai kevyttakka on edullinen ja kevyt tulisijavaihtoehto.  Se on hyvä ratkaisu tarvittaessa nopeaa lämmitystä ja silloin, kun tulisija ei saa painaa paljon. Kamiinat ja kevyttakat valmistetaan teräksestä tai valuraudasta valmistettu. Puukamiina ei varaa lämpöä samalla tavalla kuin massiiviset tulisijat, joten lämmön ylläpito vaatii jatkuvaa huolehtimista. Kevyttakkojen kuoriosat valmistetaan usein keramiikasta, vuolukivestä tai teräksestä ja niiden hyötysuhde on korkea. Lämmitystehoa ja lämmitysaikaa voi säädellä portaattomasti.

 

Kaikki puu ei kelpaa tulisijan lämmitykseen

Käytettävällä polttopuulla on merkittävä rooli tulisijan käytössä. Paras teho saadaan käyttämällä mahdollisimman kuivaa puuta ja tulos vielä paranee, jos klapeja voidaan säilyttää lämpimissä sisätiloissa ainakin muutamia päiviä ennen käyttöä. Nyrkkisääntönä on, että puun tulee olla ylivuotista, kuivaa ja riittävän pieniksi klapeiksi tehtyä. Lämpöarvoltaan parasta kotimaista puuta on koivu, mutta kaikki puulajit käyvät polttopuuksi.

Rakentamisesta jäänyttä puhdasta hukkapuuta on myös järkevä hyödyntää tulisijassa. Kaikki puumateriaali ei kuitenkaan sovellu tulisijaan. Maalattua puuta, vaneria, laminaattia tai muutoin kemiallisilla aineilla käsiteltyä puuta ei pesään voi laittaa. Painekyllästetystä kestopuusta vapautuu poltettaessa myrkyllisiä aineosia, lastulevy tai muut vastaavat materiaalit taas voivat palaa niin kuumalla liekillä, että poltto pahimmillaan särkee tulisijan.

 

Muista tulisijan huolto säännöllisesti

Tulisija ja hormit tulee huoltaa säännöllisesti. Hormit pitäisi asuintaloissa nuohota kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Nuohooja kertoo sekä tulisijan että piipun kunnosta, jos korjauksia pitää tehdä. Tulisijaa kannattaa huoltaa säännöllisesti itse. Joka kerta ennen lämmitystä puhdista arina tuhkista ja tyhjennä tuhkalaatikko ennen sen täyttymistä. Harjaa, tai imuroi tulisija pölyistä ja roskista.

Nokeentuneen lasiluukun saat puhtaaksi lasinpesuaineella, pyyhkimällä kosteaan talouspaperiin laitetulla tuhkalla, tai keraamisen liesitason puhdistukseen tarkoitetulla pesuaineella.

Lue lisää savupiipun huollosta: Savupiipun hoito ja huolto

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

tulikivilogo

tiileri

nunnauuni

 uunisepatlogo

wienerberger

schiedellogo
 
 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot