Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Savupiipun hoito ja huolto

Savupiipun huoltamisesta säännöllinen nuohous on aina ammattimiehelle kuuluvaa työtä. Savupiipun huoltoon kuuluu kuitenkin nuohouksen lisäksi myös muita töitä. Piippu kannattaa katsastaa säännöllisesti ja pieniä korjauksia on mahdollista tehdä myös varsin omatoimisesti.

divaani10 fmt

Nuohous säännöllisesti

Tulisija ja hormit tulee huoltaa säännöllisesti. Hormit pitäisi asuintaloissa nuohota kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Nuohooja kertoo sekä tulisijan että piipun kunnosta, jos korjauksia pitää tehdä.

 

Tarkista piipun juuri katolla

Piipun juuripelti kannattaa tutkia joka kevät, sillä lumikuorma rasittaa kattoa talven aikana. Juuripelti on tiivistetty piippua vasten useimmiten silikonimassalla. Jos kittisauma pitää uusia, poista vanha ja laita uusi tilalle. Pelti voi olla myös taivutettuna piipun sauman rakoon. Nämä saumat korjataan samalla tavoin.

Piipun päällä oleva sadehattu ehkäisee rappauspinnan rapautumista ja estää piipun kastumista sadeaikaan. Jos sadehattua ei ole, tiilet imevät itseensä varsinkin syksyllä kosteutta ja sadekauden jälkeen tulevat yöpakkaset saattaisivat tehdä mittavia tuhoja. Nuohousluukusta, josta näkee hormin pohjalle, voi taskulampulla katsoa, onko siellä tuhkan lisäksi tiilensäleitä. Jos on, hanki kiireesti sadehattu rautakaupasta piipun päälle.

 

Piipun rappauksen halkeaminen

Savupiiput on huonetiloissa usein rapattu. Pinnassa näkyy pienetkin halkeamat. Millimetrin halkeamat eivät yleensä ole vaarallisia, vaan ne ovat liian kovan rappauslaastin syytä. Lämpölaajenemista tapahtuu lämmityksen yhteydessä, joten ohuet halkeamat ovat hyvin tavallisia.

Mikäli halkeama huolestuttaa, voi kapealla terävällä puikolla (esim. paksu neula tai naula tms.) kokeilla , kuinka syvälle muuria se johtaa. Tavallisesti vain pintarappaus on haljennut ja puikko uppoaa vain vähän, noin sentin. Jos halkeama on syvempi, on mahdollista, ettei piippu ole enää tiivis. Tällöin kannattaa kutsua ammattilainen apuun.

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot