Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Porin asuntomessuilla hoidettavuudeltaan paras: Wienerbergerin JokiDuo B

Parhaimmillaan koti tukee asukkaidensa arjen sujuvuutta ja pitää kiinteistön käyttö- ja elinkaarikustannukset kohtuullisella tasolla sekä säilyttää kodin rahallisen arvon. Hoidettavuutta edistävät suunnitteluratkaisut ovat monessa suhteessa avain huolettomaan asumiseen. Suunnitteluratkaisujen tulisikin esteettisten näkökohtien ohella täyttää toimivan ylläpidon edellytykset. Asukkaat eivät silti edelleenkään tunnista riittävässä määrin rakennetun omaisuutensa ylläpidon merkitystä ja sen vaikutusta kodin rahalliseen arvoon.

 

Lue lisää: Porin asuntomessuilla hoidettavuudeltaan paras: Wienerbergerin JokiDuo B

Pahimmat sudenkuopat asumisessa

On selvää että asuntotyyppi vaikuttaa siihen millaisia asioita asukas kokee suurina ongelmina. Yleensäkin kerrostaloasukkaiden tyytymättömyyden aiheet kohdistuivat luonnollisesti asunnon sisätiloihin ja varusteluun, kun taas pientaloasukkaat tarkastelevat koko kiinteistöä. Haitan ja vian vakavuusasteen kannalta tarkasteltuna omakotitaloissa on vähiten vikoja. Monet omakotikiinteistöjen viat ovat korjattavissa, osa helpostikin. Toisaalta omakotiasukkaita haittaa vaikeastikin korjattavia ympäristöön liittyviä asioita kuten etäisyys palveluista ja joukkoliikenteen puuttuminen.

Lue lisää: Pahimmat sudenkuopat asumisessa

Asuntomessujen helppohoitoisin koti on valittu

Hyvä Puhtaus -lehti valitsi jo kuudennen kerran asuntomessujen hoidettavuudeltaan parhaan talon. Helppohoitoisimmaksi taloksi Seinäjoen Asuntomessuilla valittiin kohde 17, Talo Nixi. Helppohoitoisimman kodin valinnalla halutaan kiinnittää rakennuttajien, suunnittelijoiden ja talon omistajien huomio ylläpitoon.

nixi talo sisaankaynti

Lue lisää: Asuntomessujen helppohoitoisin koti on valittu

Tekniikan huolto ja hoito

Pistorasioiden vähyys, liian suuri energian kulutus ja puutteellinen ilmanvaihto ovat omakotiasukkaan mielestä ne viat ja puutteet hänen talonsa tekniikassa, jotka useimmiten kaipaisivat uudistusta, tai korjausta. Myös jäähdytyksen ja keskuspölynimurin puute koetaan usein puutteeksi.

NA8B0856 fmt

Lue lisää: Tekniikan huolto ja hoito

Savupiipun hoito ja huolto

Savupiipun huoltamisesta säännöllinen nuohous on aina ammattimiehelle kuuluvaa työtä. Savupiipun huoltoon kuuluu kuitenkin nuohouksen lisäksi myös muita töitä. Piippu kannattaa katsastaa säännöllisesti ja pieniä korjauksia on mahdollista tehdä myös varsin omatoimisesti.

divaani10 fmt

Lue lisää: Savupiipun hoito ja huolto

Bitumikaton hoito ja huolto

Bitumihuopakatolla ongelmat ovat useimmiten huopien haurastuminen ja reunataitosten käpristyminen. Bitumihuopakatteen perushuoltoa on puhtaanapito ja saumojen tiiveydestä huolehtiminen. Vaurioiden paikkaaminen on erittäin tärkeätä. Katteen väri voi haalistua vuosien saatossa. Kulunut kate voidaan myös pinnoittaa tarkoitukseen kehitetyillä aineilla.

Lue lisää: Bitumikaton hoito ja huolto

Tiilikaton hoito ja huolto

Kattotiilien tiukat kansainväliset laatuvaatimukset edellyttävät, että niiden tulee ilman mitään pinnoitetta olla vesitiiviitä, lujia ja kestää koviakin pakkasia. Mikäli kattotiiliin imeytyy vettä, on kyse valmistusvirheestä, jolloin kannattaa ottaa yhteys valmistajaan. Likaantuneen tiilikaton voi puhdistaa mekaanisesti harjaamalla ja se kestää myös painepesuria, kun paine ei ole liian kova. Ennen kuin käytät kattosi pintaan mitään käsittelyainetta, tai pinnoitetta, varmista valmistajalta, mitä tuotteita voit käyttää, jotta kattosi takuu on voimassa.

Tiilikate fmt

Lue lisää: Tiilikaton hoito ja huolto

Jätehuollossa puhaltavat uudet tuulet

Uusi jätelaki tuli kokonaisuudessaan sovellettavaksi tämän vuoden 2016 alusta. Laki kannustaa, ohjaa ja velvoittaa jätehuoltoon monin tavoin. Laki monipuolistaa kuluttajien mahdollisuuksia kierrättää jätteensä. Keräyspisteitä on tullut lisää ja erityyppiset jätteet päätyvät kaatopaikan sijaan kiertoon ja uusiokäyttöön. Sekajäte- nimi on jäänyt historiaan. Tilalle on tullut polttokelpoinen jäte, joka toimitetaan jätteenpolttolaitokseen poltettavaksi sekä kaatopaikkajäte, eli palamaton jäte.

Lue lisää: Jätehuollossa puhaltavat uudet tuulet

Sisätilojen hoidettavuus

Varastotilojen ja säilytystilojen puute on omakotiasukkaiden mielestä useimmiten suurin vika, tai puute heidän kotinsa sisätiloissa. Liki yhtä usein puutteena koetaan puutteelliset/pienet kodinhoitotilat ja ahdas/huonosti varustettu eteistila. Myös keittiökalusteiden ja lattiapintojen huono kunto koetaan usein viaksi.

Lue lisää: Sisätilojen hoidettavuus

Peltikaton hoito ja huolto

Katon säännöllinen tarkastaminen ja huoltotoimenpiteet ajallaan pidentävät katon ikää, varmistavat sen toimivuuden ja alentavat kokonaiskustannuksia jopa merkittävästi. Peltikaton ongelmat liittyvät useimmiten pinnoitteen kulumiseen, ruosteeseen ja niiden aiheuttamiin reikiintymisiin. Kun toimit ajoissa, säästyt isommilta vahingoilta ja ylimääräisiltä kustannuksilta. Korjaustoimenpiteet, joihin ei aina ammattilaista tarvita, liittyvät pinnan huoltomaalaukseen.

Saumapeltikatto fmt

Lue lisää: Peltikaton hoito ja huolto

Pihan ja ympäristön huolto ja hoito

Tontin sijainti yleensä ja sen ympäristö on omakotiasukkaiden mielestä heidän pihansa suurin vika. Liki 40% kokee tämän suurimmaksi puutteeksi. Valumavesien puutteellinen poisjohtaminen, lian ja hiekan kulkeutuminen sisälle, huonokuntoiset/puutteelliset kulkuväylät ja pitkä etäisyys palveluihin ovat myös huomattavia vikoja ja puutteita.

4761 fix hr fmt

Kuva: Honkarakenne

Lue lisää: Pihan ja ympäristön huolto ja hoito

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot