Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Lämmityslaitteiden huolto

Hyvin toimivan lämmityslaitteen edellytyksenä on laadun lisäksi säännöllinen huolto, joka takaa laitteen tehokkuuden. Hyvin huollettu ilma-ilmalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu, maalämpöpumppu tai ilmastointilaite toimii tehokkaammin ja säästävämmin, ja laitteen käyttöikä on pidempi.

Lue lisää: Lämmityslaitteiden huolto

Asumisen kustannukset ja laatu

Huoltotoimenpiteillä saadaan energiansäästöä, asumismukavuutta, asumisterveyttä, turvallisuutta ja huolto ylläpitää asunnon kuntoa ja samalla arvoa. Asukkaiden ja omistajien kannalta olisi hyvä arvioida asunnon laatua kokonaisuutena ja tapauskohtaisesti asukkaat ja heidän tarpeensa huomioiden. Kun tämä kokonaisuus tehdään riittävän hyvin, eri osatekijöiden todellinen arvo ja arvostus tulevat paremmin huomioiduksi.

 

Lue lisää: Asumisen kustannukset ja laatu

Pahimmat sudenkuopat asumisessa

Jokaisessa asunnossa on puutteita tai vikoja, jotka asukkaalle selviävät vasta ja vain asumisen aikana. On selvää että asuntotyyppi vaikuttaa siihen millaisia asioita asukas kokee suurina ongelmina. Monia asioita ei enää rakentamisen jälkeen voi muuttaa tai niistä voi tulla kohtuuttoman kalliita. Moni vian aiheuttaja olisi voitu välttää jo piirustuspöydällä, hyvällä suunnittelulla.

Lue lisää: Pahimmat sudenkuopat asumisessa

Tekniikan huolto ja hoito

Pistorasioiden vähyys, liian suuri energian kulutus ja puutteellinen ilmanvaihto ovat omakotiasukkaan mielestä ne viat ja puutteet hänen talonsa tekniikassa, jotka useimmiten kaipaisivat uudistusta, tai korjausta. Myös jäähdytyksen ja keskuspölynimurin puute koetaan usein puutteeksi.

NA8B0856 fmt

Lue lisää: Tekniikan huolto ja hoito

Savupiipun hoito ja huolto

Savupiipun huoltamisesta säännöllinen nuohous on aina ammattimiehelle kuuluvaa työtä. Savupiipun huoltoon kuuluu kuitenkin nuohouksen lisäksi myös muita töitä. Piippu kannattaa katsastaa säännöllisesti ja pieniä korjauksia on mahdollista tehdä myös varsin omatoimisesti.

divaani10 fmt

Lue lisää: Savupiipun hoito ja huolto

Bitumikaton hoito ja huolto

Bitumihuopakatteen perushuoltoa on puhtaanapito ja saumojen tiiveydestä huolehtiminen. Bitumihuopakatolla ongelmat ovat useimmiten huopien haurastuminen ja reunataitosten käpristyminen. Vaurioiden paikkaaminen on erittäin tärkeätä. Katteen väri voi haalistua vuosien saatossa. Kulunut kate voidaan pinnoittaa tarkoitukseen kehitetyillä aineilla.

Lue lisää: Bitumikaton hoito ja huolto

Tiilikaton hoito ja huolto

Likaantuneen tiilikaton voi puhdistaa mekaanisesti harjaamalla ja se kestää myös painepesuria, kun paine ei ole liian kova. Ennen kuin käytät kattosi pintaan mitään käsittelyainetta, tai pinnoitetta, varmista valmistajalta, mitä tuotteita voit käyttää, jotta kattosi takuu on voimassa.

Lue lisää: Tiilikaton hoito ja huolto

Jätehuollossa puhaltavat uudet tuulet

Uusi jätelaki tuli kokonaisuudessaan sovellettavaksi tämän vuoden 2016 alusta. Laki kannustaa, ohjaa ja velvoittaa jätehuoltoon monin tavoin. Laki monipuolistaa kuluttajien mahdollisuuksia kierrättää jätteensä. Keräyspisteitä on tullut lisää ja erityyppiset jätteet päätyvät kaatopaikan sijaan kiertoon ja uusiokäyttöön. Sekajäte- nimi on jäänyt historiaan. Tilalle on tullut polttokelpoinen jäte, joka toimitetaan jätteenpolttolaitokseen poltettavaksi sekä kaatopaikkajäte, eli palamaton jäte.

Lue lisää: Jätehuollossa puhaltavat uudet tuulet

Sisätilojen hoidettavuus

Jos harkitset uuden omakotitalon rakentamista tai kunnostat olemassa olevaa kotiasi, käy sisätilojen osalta muutamia oleellisia asioita läpi jo ennen suunnittelutyön aloittamista. Vaikka omakotitaloissa onkin vähiten vikoja, niitä kuitenkin on. Varastotilojen ja säilytystilojen puute on omakotiasukkaiden mielestä useimmiten suurin vika, tai puute heidän kotinsa sisätiloissa. Liki yhtä usein puutteena koetaan puutteelliset/pienet kodinhoitotilat ja ahdas/huonosti varustettu eteistila. Myös keittiökalusteiden ja lattiapintojen huono kunto koetaan usein viaksi. Huolellisella etukäteissuunnittelulla pahimmat virheet voi välttää.

Lue lisää: Sisätilojen hoidettavuus

Peltikaton hoito ja huolto

Peltikaton ongelmat liittyvät useimmiten pinnoitteen kulumiseen, ruosteeseen ja niiden aiheuttamiin reikiintymisiin. Kun toimii ajoissa, säästyy isommilta vahingoilta ja ylimääräisiltä kustannuksilta. Korjaustoimenpiteet, joihin ei aina ammattilaista tarvita, liittyvät pinnan huoltomaalaukseen. Katon säännöllinen tarkastaminen ja huoltotoimenpiteet ajallaan pidentävät katon ikää, varmistavat sen toimivuuden ja alentavat kokonaiskustannuksia.

Saumapeltikatto fmt

Lue lisää: Peltikaton hoito ja huolto

Pihan ja ympäristön huolto ja hoito

Tontin sijainti yleensä ja sen ympäristö on omakotiasukkaiden mielestä heidän pihansa suurin vika. Liki 40% kokee tämän suurimmaksi puutteeksi. Valumavesien puutteellinen poisjohtaminen, lian ja hiekan kulkeutuminen sisälle, huonokuntoiset/puutteelliset kulkuväylät ja pitkä etäisyys palveluihin ovat myös huomattavia vikoja ja puutteita.

4761 fix hr fmt

Kuva: Honkarakenne

Lue lisää: Pihan ja ympäristön huolto ja hoito

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot