Saunarakentamisen aakkoset
- Tietoja
- Viimeksi päivitetty: 04.05.2023 10:43
Sauna on uudenlaisten trendien mukaisesti kokenut muodon- ja muodinmuutosta ja sekä saunaan että saunatiloihin panostetaan tänä päivänä paljon. Lauteissa ja paneeleissa on erilaisia vaihtoehtoja ja muotoja, värejä ja materiaaleja. Kiukaat ovat moderneja ja erilaisilla valojärjestelmillä saadaan aikaan tunnelmaa. Vaikka muoti muuttuu, varmaa on, että tämän päivän sauna on viihtyisä. Meille suomalaisille sauna on keskeinen osa elämää ja muutakin kuin peseytymispaikka.
Kuva: Harvia
Suuri muutos saunojen sisustuksen muuttumiseen johtuu tarjonnan ja palvelujen kasvusta tällä alalla. Tarjolla on valmiita erimallisia ja eri materiaaleista tehtyjä saunan osia ja kokonaisia saunoja valmiiksi suunniteltuna, toimitettuna ja asennettuna.
Erilaiset trendit ovat vaikuttaneet saunan ulkonäköön ja viihtyvyyteen. Tummat saunat ovat taas vaihtumassa takaisin vaaleammiksi, suorat linjat ovat saaneet kaarevia muotoja kulmalauteineen ja lauteiksi voi valita lähes minkä värisävyn haluaa. Lauteina voi toimia myös irralliset istuimet.
Paneeleina voi käyttää hyvinkin erikoisia puulajeja ja valaistuksella saa erilaisia tunnelmia. Myös kiukaissa löytyy valinnanvaraa ja pienen paloturvavälin kiukailla saadaan ahtaaseenkin saunaan lisätilaa. Vaikka olisi aikomus vain uusia pinnat, voi paneeleiden purkamisen jälkeen rungosta löytyä yllätyksiä ja saunaremontti laajenee.
Saunan tilasuunnittelu
Omakotitalon saunan tulisi olla riittävän tilava, jotta koko perhe mahtuu kerralla löylyyn ja aikuinen mahtuu halutessaan myös loikoilemaan lauteilla leppeissä löylyissä. Perhesaunan tulisi olla 3-5 m² ja korkeutta yli 2 metriä.
Lauteiden mitoituksessa suositellaan ylimmän lauteen ja katon korkeuseroksi 100-110 cm. Kokonaissyvyyden olisi hyvä olla 100-120 cm, jolloin istumalauteen leveys olisi 60-80 cm ja jalkalauteelle jää tilaa 40cm. Jalkalaude olisi hyvä saada kiuaskivien pintaa korkeammalle, jotta myös jalat saavat lämpöä.
Saunan rakenteen suunnittelu ja toteutus
Saunan teknisen suunnittelun tärkeimpiä seikkoja ovat rakenteiden kunnolliset kosteuseristykset, oikeat pintarakenteiden materiaalit ja riittävän tehokas ilmanvaihto, sekä tietysti oikein mitoitettu kiuas.
Saunoja on erilaisia, mutta rakenteiltaan ne eivät eroa toisistaan paljonkaan, tosin eri runkomateriaalit johtavat hiukan eri rakenteellisiin lopputuloksiin. Rakennekerrokset riippuvat myös siitä, käytetäänkö eristeenä mineraalivillaa, vai uretaania. Kaikki kosketuspinnat tehdään useimmiten puusta.
Saunan rakenne aina kostean tilan rakenne
Nykyisin saunan seinien runkomateriaalina on usein tiili, tai muu kivimateriaali.
Kiviseinän päälle voi klinkkerin kiinnittää sellaisenaan, tosin vedeneristystä ei saa unohtaa. Kiviseinän päälle koolattuun runkoon laitetaan ensin mineraalivilla min. 50mm paksuudeltaan. Rungon päälle asennetaan höyrynsuluksi alumiinipaperi, joka limitetään saumoistaan noin 15cm ja kaikki saumat teipataan huolellisesti. Kaikki saumat on hyvä kohdistaa koolauksen kohdalle, jolloin sauma pysyy kiinni. Paperin päälle asennetaan vielä tuuletusrimat pystyyn ja siihen pintalaudoitus. Jos halutaan pystysuuntainen paneelipinta, on pystyrimojen päälle tehtävä vielä vaakarimoitus.
Puurungon päälle saunan seinärakenne on hiukan yksinkertaisempi, koska ylimääräinen koolaus jää pois. Alumiinipaperi tulee suoraan seinärungon päälle, jonka jälkeen loput tehdään kuin kiviseinässäkin. Jos käytetään eristeenä pontattua uretaanilevyä, jossa on valmis alumiinipinta, rakenne on hiukan helpompi toteuttaa. Kiviseinän päälle levyt liimataan uretaanivaahdolla pohjastaan, joten erillinen koolaus jää pois. Levysaumat liimataan niin ikään uretaanilla. Puurunkoon uretaanilevyt kiinnitetään naulaamalla levyjen läpi koolaukseen. Saumojen päälle asennetaan alumiiniteippi. Kun kaikki pinnat levytetty, tehdään rimoitus, jonka päälle panelointi.
Muista asentaa lauteita varten seinään oikealle korkeudelle niiden kiinnitystä varten rungot paneelien alle.
Listoitukset
Nykyään on saatavilla saunaan suunniteltu listoitussarja. Se sisältää paneelien kulmalistat, jolloin kulmista saadaan todella siistit paneeleiden katkaisupintojen jäädessä huulloksien alle. Lisäksi valikoimista löytyvät varjo- ja peitelistat sekä kaiteet ja lauteen eduspuut. Yleisimmät lista-aineet ovat kuusi ja tervaleppä.
Lattiat
Saunan lattia tehdään nykyään lähes poikkeuksetta keraamisista laatoista, ja se toteutetaan samoin kuin muutkin kostean tilan lattiat rakentamalla kunnollinen vedeneristys ja huolehtimalla siitä, että kaadot tulevat kohti lattiakaivoa.
Lattialaatoitus nostetaan noin 15–20 cm seinälle, josta vasta aloitetaan panelointi. Näin kosteudelle herkkä paneeliseinän alaosa on paremmin turvassa.
Lauteet
Saunan lauteet on yleensä toteutettu hyvin lahoa kestävistä, pienen lämmönjohtavuuden omaavista ja pihkattomista puulajeista. Kotimaisia vaihtoehtoja ovat vähäoksainen kuusi, sävykäs leppä tai vaalea haapa, ulkomaisista vaihtoehdoista suosittu on huonosti lämpöä johtava apassi. Uutena vaihtoehtona lauteisiin on tullut hyvin lahoa kestävä lämpökäsitelty puu. Lauteet pintakäsitellään erityisellä täysin puuhun imeytyvällä laudesuoja-aineella tai jätetään kokonaan käsittelemättä. Seiniin tarkoitettua saunasuojaa ei lauteisiin saa käyttää.
Lauteiden runko on mahdollista tehdä mänty- tai kuusipuusta tai käyttää valmiita, teräksestä tehtyjä lauderunkoja. Viimeksi mainituissa on myös kippimalleja, jolloin laude voidaan nostaa seinälle siivouksen ajaksi. Saunaan on mahdollista tilata myös mittatilaustyönä valmistetut, tyylikkäät muotolauteet. Myös itse tehtyinä lauteisiin saa helposti näyttävyyttä käyttämällä eri puulajeja.
Saunan ilmanvaihto
Sähkösaunassa tuloilmaventtiilille paras paikka on kiukaan päällä joko katossa tai seinässä vähintään 50 cm kiuaskivien yläpuolella. Näin kiukaasta nouseva kuuma ilma ja venttiilistä tuleva raitis ilma sekoittuvat tehokkaasti keskenään ja hapekas ilma leviää tasaisesti löylyhuoneeseen. Poistoilmaventtiilille paras sijoituspaikka on mahdollisimman alas kiukaan vastakkaiselle seinälle. Perhesaunassa ei yleensä erillistä poistoventtiiliä tarvita, sillä pesuhuoneessa oleva imu vetää saunan poistoilman oven alta. Tästä syystä saunan oven alareunaan jätetäänkin parin–kolmenkymmenen sentin rako.
Saunan kiuas on saunomisen jälkeen hyvä jättää vielä jälkilämmölle noin tunnin ajaksi, jotta sauna lähtee kuivumaan. Koneellista ilmanvaihdon tehokkuutta kannattaa nostaa saunomisen ajaksi.
Puulämmitteisen saunan tuloilmaventtiili voidaan sijoittaa kiukaan lähettyville , esimerkiksi lattiaan.
Huolimatta siitä mikä on korvausilmaratkaisu, saunan seinän yläosassa on hyvä olla kuivattamista varten poistoilmaventtiili tai räppänä, joka avataan heti saunomisen päätyttyä ja pidetään auki aina silloin, kun saunaa ei käytetä.
Kiukaan koko
Löylyhuoneen tilavuus määrää kiukaan koon. Seuraava taulukko
on tehty sähkökiukaalle, mutta sitä voidaan soveltaa myös puukiukaan valinnassa. Maksimitilavuuksia voidaan suurentaa noin 20%, jos kiukaassa on paljon kiviä. Isosta kivimäärästä on myös se etu, että löyly riittää paremmin myös alhaisemmissa lämpötiloissa.
Löylyhuoneen tilavuus, m³ | Kiukaan teho, kW |
3-6 | 4,5 |
5-9 | 6 |
8-12 | 8 |
10-14 | 9 |
12-16 | 10,5 |
14-18 | 12 |
Lue lisää sopivan kiukaan valinnasta: Kiuas on saunan sydän
Vinkkejä saunan kunnossapitoon
Uusikaan sauna ei pysy kauan kunnossa, ellei sitä huolleta. Yksinkertainen ohje on nostaa saunomisen jälkeen lauteet kyljelleen kuivahtamaan. Kerran vuodessa olisi hyvä myös suojakäsitellä lauteet ja paneelit.
Saunan puupintojen pintakäsittely on nopea toimenpide. Lauteissa ja paneeleissa käytetään käsittelyyn tarkoitettuja aineita ja kumpaankin on omat aineensa. Saunasuoja-aineet muistuttavat vesiohenteista lakkaa, tai vaaleata liimaa ja niitä sivellään vain kerran löyly-, pesu- ja pukuhuoneen kattoon ja seiniin.
Lauteissa käytettävä suoja on kostumista ja likaantumista hidastava öljy, joka imeytyy puuhun jättäen siihen pehmoisen pinnan.