Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Takka tuo lämpöä, tunnelmaa ja turvallisuutta

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:

VTT:n tutkimuksen mukaan varaavalla tulisijalla on mahdollista tuottaa jopa puolet pientalon lämmitysenergian tarpeesta. Tavallisessa omakotikiinteistössä käytetään tavanomaisena vuonna kuusi irtokuutiota puuta eli energiaksi muutettuna noin 5 000 kWh (noin 80 täyttä pesällistä). Noin 75 % tästä käytetään talviaikana marraskuusta maaliskuuhun.

Tyypillisen omakotikiinteistön kokonaisenergian kulutus on keskimäärin 25 000 kWh, josta lämmityksen osuus on noin 18 000 kWh ja kotitaloussähkön 7 000 kWh. Kaikkiaan puulämmön osuus omakotitalojen kokonaisenergiakulutuksesta (1,05 milj. omakotiasuntoa ja 26 terawattituntia) on noin neljännes ja lämmitysenergian kulutuksesta noin kolmannes.

 

Toinen puoli takasta on sisustuselementti ja tunnelman tuoja

Nykyisin hankitaan lähes aina takka uusiin taloihin lämmöntuotannon ajatuksella, mutta asumisen näkökulmasta valinta on myös sisustuksellinen tunnelman tuoja. Ulkonäkö ja malli ovat tärkeässä osassa valintaa. Osalle omakotiperheistä myös ruoanlaittomahdollisuus on tärkeä ja monet hankkivatkin esimerkiksi takkaleivinuunin.

 

Takka takaa lämmön sähkökatkoksen aikana

Sähkökatkoksia tapahtuu nykyisin ja tulevaisuudessa. Takka toimii ilman sähköä, joten sen käytöllä saadaan sähkökatkonkin aikana lämpöä ja estetään esim. jäätymisvaurioiden syntymistä. Suomen oloissa onkin aina pidetty tärkeänä, että takka kuuluu jokaiseen pientaloon.

Nykyisin on tärkeää, että tulisijoilla voi leikata pakkaskauden sähköhuippuja ja saada säästöä näin energiakuluihin. Tänä päivänä, kun pientalo tehdään hyvin energiapihiksi, suosittu lämmitysjärjestelmä onkin hybridiratkaisu, jossa suoran sähkön rinnalla on keväällä ja syksyllä lämpöpumppu ja talvella takka. Puulämpö on myöskin edullista uusiutuvaa energiaa. Takkatulen lämpöä voi ja kannattaa hyödyntää talven lisäksi myös muina vuodenaikoina, kun on viileää. Yksi kilo puuta käyttää noin 10 m3 ilmaa palamiseen. Näin ollen tulisijan käyttö poistaa huoneilmasta kosteutta tehokkaasti parantaen myös sisäilman laatua ja vähentäen samalla rakenteiden kosteusrasitusta.

 

Kuiva puu palaa puhtaasti

Kuiva ja puhdas polttopuu oikein varastoituna minimoi palamisen hiukkaspäästöt. Uudet suomalaiset tulisijat ovat myös hyvin tehokkaita ottaen huomioon tiukatkin ekokriteerit. Palamisilman saanti järjestetään takalle uusissa tiiviissä taloissa huoneilmasta riippumattomasti.

 

Ohjeita ja opastusta

Tietoa ja oikeita toimintatapoja jaetaan monissa kanavissa. Tulisijavalmistajat kertovat omista ratkaisuistaan.

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY antaa informaatiota mm. tulisijan hankkimista suunnitteleville

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot