Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Korjausrakentaminen ja suunnittelu

rts_tutkii_logo_pieniRTS Tutkii-artikkelit

Näistä artikkeleista löydät puolueetonta, tutkittuun tietoon perustuvaa valintaopastusta.

Korjausrakentamisen taustaa

 • Perusasiaa sekä tilastotietoa erittäin kattavasti korjaamisen maailmasta jokaiselle.

Pahimmat sudenkuopat asumisessa

 • Suurin tyytymättömyyden aihe asumisessa on asuntotyypistä riippumatta säilytys- ja varastotilojen puute sekä asumisen ahtaus. Reilu kolmannes suomalaisista kokee asumisessaan säilytystilojen vähyyden ongelmallisena. Jokaisen remontointia tai uuden rakentamista suunniteltaessa on syytä miettiä näiden vikojen välttämistä omaa hanketta suunnitellessaan.

Asunnon laajentaminen

 • Miten olet hyödyntänyt jo olemassa olevan tilan? Mieti tarkkaan tilantarpeesi ennen kuin aloitat asunnon laajentamisen. Kun suunnittelet uudelleen tilankäytön, ei tarvetta laajentamiselle välttämättä ole.

Millaisia remontteja ja kustannuksia

 • Remontit voidaan jakaa karkeasti talon ulkoremontteihin, talon tilaremontteihin, pinta- ja sisustusremontteihin sekä talotekniikkaan kohdistuviin remontteihin.

Remonttilaskurilla kustannukset nopeasti

 • Oman kodin remontin kustannusten arviointi ei aina ole helppoa. Korjauskustannusten karkeaan arviointiin on kehitetty noin 20 erilaista laskuria yleisimpiä remontteja varten.

Älä unohda kotitalousvähennystä

 • Kotitalousvähennyksen voi hyödyntää asunnolla ja myös vapaa-ajan asunnolla tehtävistä töistä.

Ilmanvaihto on talon keuhkot

 • Puhdas sisäilma on terveyden kannalta tärkeä seikka. Kun varsinkin talvisin sisätiloissa vietetään suurin osa päivästä, ei ole samantekevää minkälaista ilmaa hengitämme. 

Kuntotarkastus ja -tutkimus

 • Kuntotarkastuksella taataan myyntitilanteessa ostajalle puolueeton arvio talon kunnosta. Vaikka et olisi myymässäkään, on talo syytä tarkastaa jo omankin mielenrauhan takia. Kuntotarkastuksessa todetaan vahinko, kuntotutkimuksessa vaurion syy ja laajuus.

Asbestia purkutöissä

 • Asbestin purkutyöhön liittyvä lainsäädäntö uudistui vuoden 2016 alusta. Tärkeimmät muutokset ovat asbestikartoituksen ja osastoivan purun altistumisalueen ilmanäytteenottamisen muuttuminen pakolliseksi sekä asbestipurkutöiden pätevyysvaatimusten lakisääteisyys.

Korjaustarvekartoitus

 • Lähdettäessä korjaamaan tai laajentamaan asuntoa voi perusteena olla esimerkiksi pintojen kuluneisuus, toimintojen uudenaikaistaminen tai tilan puute, tällöin voit rauhassa suunnitella ajan- ja rahankäytön. Ikävä kyllä kosteusvaurio tai muu rakennevaurio on usein lähtölaukauksena kiireelliselle remonttihankkeelle, joka usein tulee vielä yllätyksenä.

Korjaussuunnitelmat

 • Peruskorjaus tarvitsee monin osin jopa uudisrakentamista tarkempaa suunnittelua. Kun uudisrakentaja voi rakentaa tyhjälle tontille mieleisensä talon, on peruskorjaajan lähtökohtana vanha talo kaikkine yksityiskohtineen, rakenteineen ja rajoituksineen.

Rakennusluvat

 • Rakennuslupa ei koske pelkästään uudisrakentamista. Lupa täytyy hakea peruskorjauksissakin, kun muutoksia tulee huoneiden käyttötarkoitukseen, rakennuksen kokoon, kantaviin rakenteisiin tai julkisivuun.

Rakennuttajalla ilmoitusvelvollisuus urakoista ja työntekijöistä

 • Rakennusalalla on vuodesta 2014 ollut voimassa laki ilmoitusmenettelystä, jossa rakennustyön tilaajan on ilmoitettava verottajalle kuukausittain tiedot maksetuista urakoista ja työmaalla työskentelevistä kaikista työntekijöistä.

Pientalon päiväkirja

 • Kun vanhaa taloa peruskorjataan, on hyvä selvittää vanhat rakennemateriaalit ja merkitä ne ylös. Remontin edetessä kirjataan korjaustoimenpiteet ja -materiaalit. Näin seuraavalla kerralla - oli sitten remontin tekijä kuka tahansa - tiedetään mitä aiemmin on tehty ja millä seuraamuksella.

yritysesittaaYritysten artikkeleita aiheesta

Täällä yritykset saavat itse esitellä sekä tuotteitaan että ratkaisujaan omavalitsemassaan muodossa.

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

vertia banneri

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot