Korjausrakentaminen ja suunnittelu
- Tietoja
- Viimeksi päivitetty: 19.02.2020 14:43
RTS Tutkii-artikkelit
Näistä artikkeleista löydät puolueetonta, tutkittuun tietoon perustuvaa valintaopastusta.
Korjausrakentamisen taustaa
- Perusasiaa sekä tilastotietoa erittäin kattavasti korjaamisen maailmasta jokaiselle.
Pahimmat sudenkuopat asumisessa
- Suurin tyytymättömyyden aihe asumisessa on asuntotyypistä riippumatta säilytys- ja varastotilojen puute sekä asumisen ahtaus. Reilu kolmannes suomalaisista kokee asumisessaan säilytystilojen vähyyden ongelmallisena. Jokaisen remontointia tai uuden rakentamista suunniteltaessa on syytä miettiä näiden vikojen välttämistä omaa hanketta suunnitellessaan.
Asunnon laajentaminen
- Miten olet hyödyntänyt jo olemassa olevan tilan? Mieti tarkkaan tilantarpeesi ennen kuin aloitat asunnon laajentamisen. Kun suunnittelet uudelleen tilankäytön, ei tarvetta laajentamiselle välttämättä ole.
Millaisia remontteja ja kustannuksia
- Remontit voidaan jakaa karkeasti talon ulkoremontteihin, talon tilaremontteihin, pinta- ja sisustusremontteihin sekä talotekniikkaan kohdistuviin remontteihin.
Remonttilaskurilla kustannukset nopeasti
- Oman kodin remontin kustannusten arviointi ei aina ole helppoa. Korjauskustannusten karkeaan arviointiin on kehitetty noin 20 erilaista laskuria yleisimpiä remontteja varten.
Älä unohda kotitalousvähennystä
- Kotitalousvähennyksen voi hyödyntää asunnolla ja myös vapaa-ajan asunnolla tehtävistä töistä.
Ilmanvaihto on talon keuhkot
- Puhdas sisäilma on terveyden kannalta tärkeä seikka. Kun varsinkin talvisin sisätiloissa vietetään suurin osa päivästä, ei ole samantekevää minkälaista ilmaa hengitämme.
Kuntotarkastus ja -tutkimus
- Kuntotarkastuksella taataan myyntitilanteessa ostajalle puolueeton arvio talon kunnosta. Vaikka et olisi myymässäkään, on talo syytä tarkastaa jo omankin mielenrauhan takia. Kuntotarkastuksessa todetaan vahinko, kuntotutkimuksessa vaurion syy ja laajuus.
Asbestia purkutöissä
- Asbestin purkutyöhön liittyvä lainsäädäntö uudistui vuoden 2016 alusta. Tärkeimmät muutokset ovat asbestikartoituksen ja osastoivan purun altistumisalueen ilmanäytteenottamisen muuttuminen pakolliseksi sekä asbestipurkutöiden pätevyysvaatimusten lakisääteisyys.
Korjaustarvekartoitus
- Lähdettäessä korjaamaan tai laajentamaan asuntoa voi perusteena olla esimerkiksi pintojen kuluneisuus, toimintojen uudenaikaistaminen tai tilan puute, tällöin voit rauhassa suunnitella ajan- ja rahankäytön. Ikävä kyllä kosteusvaurio tai muu rakennevaurio on usein lähtölaukauksena kiireelliselle remonttihankkeelle, joka usein tulee vielä yllätyksenä.
Korjaussuunnitelmat
- Peruskorjaus tarvitsee monin osin jopa uudisrakentamista tarkempaa suunnittelua. Kun uudisrakentaja voi rakentaa tyhjälle tontille mieleisensä talon, on peruskorjaajan lähtökohtana vanha talo kaikkine yksityiskohtineen, rakenteineen ja rajoituksineen.
Rakennusluvat
- Rakennuslupa ei koske pelkästään uudisrakentamista. Lupa täytyy hakea peruskorjauksissakin, kun muutoksia tulee huoneiden käyttötarkoitukseen, rakennuksen kokoon, kantaviin rakenteisiin tai julkisivuun.
Rakennuttajalla ilmoitusvelvollisuus urakoista ja työntekijöistä
- Rakennusalalla on vuodesta 2014 ollut voimassa laki ilmoitusmenettelystä, jossa rakennustyön tilaajan on ilmoitettava verottajalle kuukausittain tiedot maksetuista urakoista ja työmaalla työskentelevistä kaikista työntekijöistä.
Pientalon päiväkirja
- Kun vanhaa taloa peruskorjataan, on hyvä selvittää vanhat rakennemateriaalit ja merkitä ne ylös. Remontin edetessä kirjataan korjaustoimenpiteet ja -materiaalit. Näin seuraavalla kerralla - oli sitten remontin tekijä kuka tahansa - tiedetään mitä aiemmin on tehty ja millä seuraamuksella.
Yritysten artikkeleita aiheesta
Täällä yritykset saavat itse esitellä sekä tuotteitaan että ratkaisujaan omavalitsemassaan muodossa.