Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Monta tapaa hankkia oma koti

Omakotitalo voidaan hankkia monella tapaa. Helpoin tapa on ostaa uusi talo tontteineen. Toinen vaihtoehto on lähteä rakentamaan omaa kotia. Rakentaminen voidaan tehdä paikallarakentaen (omatoimisesti, osaurakoiden tai kokonaisurakkana) tai talopaketista, jotka tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja toimitussisällön suhteen.

Omakotitalo voidaan hankkia:

  • Rakentamalla omatoimisesti
  • Rakennuttamalla urakoitsijoilla
  • Rakentamalla talopaketista
  • Rakennuttamalla muuttovalmis talopaketti tai aivan valmis
  • Ostamalla uusi talo tontteineen
  • Ostamalla vanha talo

 

TALOPAKETTIRAKENTAMISESSA pienrakentaja pääsee jo paljon helpommalla, kun talon runkorakenteet, eristeet ja monet pintamateriaalit yms. hankitaan kerralla talopakettina ja asennettuna. Talopaketti edelleen voi olla riisutumpi elementti-/materiaalitoimitus, runko-, vesikattovalmis tai laajasisältöinen. Talopaketin kilpailukyky perustuu useimmiten mallistoon, sen massaräätälöintiin ja sarjatuotantoon.

AVAIMET KÄTEEN rakennuttaminen on myös lähes aina talopakettirakentamista, mutta paketin sisältö on jo 80% koko talon rakentamiskustannuksista ja muuttovalmis. Talomyyjä kertoo mitä siitä puuttuu.

OMAN KODIN OSTAMINEN grynderiltä sisältää myös tontin. Pientalon hankinta näin tulee hyvin vaivattomaksi, mutta helposti myös kalliimmaksi.

 

Pientaloasunnon hankkijoista 2020 oli:

1.Paikallarakentajia

600

2.Talopakettirakentajia

2100

3.Avaimet käteen -rakennuttajia

2500

4.Uuden omakodin ostajia

2100

5.Rivitaloasunnon ostajia

3500

Yhteensä pientaloasuntoja

10800

* Lähde: Rakennustutkimus RTS Oy , Omakotirakentajatutkimus 2/2020

 

”Uusien omakotitalojen hankinta on yhä enenevässä määrin muuttunut yhä valmiimpiin ratkaisuihin”

 

Talopakettien toimitussisällöt vuonna 2020

  • Materiaali-tai elementtipaketti  15%

  • Runko- tai vesikattovalmis 35%

  • Laaja- tai muuttovalmis, talovalmis tai aivan valmis  50%

Talopakettien jakautuminen toimitussisällön mukaan v.2019. Tavara- ja palvelupainotteisista paketeista on siirrytty entistä enemmän muuttovalmiisiin tai aivan valmiisiin paketteihin.

 

Muuttovalmis kiireiselle

Jatkuvasti lisääntyvä ”kädettömyys” on johtanut muuttovalmispakettien suosion kasvuun. Tosiasia on myös se, että muuttovalmistoimijat ovat kovan koulun käyneitä. Toisaalta alalla on kasvava hintakilpailu ja toisaalta valmistalotoimijan on osattava koko rakentamisen suunnittelu ja järjestettävä kaikki palvelut niin, että muuttovalmismallistosta vielä löytyy omalaatuisia, toimivia ja kaupaksi meneviä talomalleja. Valmistalo-ostajalle valinta ja päätöksenteko ovat monessa mielessä paljon helpompaa kuin talopaketin ostajalle johtuen juuri siitä, että valmistalossa lähes kaikki ratkaisut pitää olla valmiina.

Ostaja oikeastaan vain hakee itselleen sopivaa talomallia ja voi usein myös tutustua siihen luonnossa. Hinta on varma, toimitusaika/muuttopäivä on etukäteen hyvissä ajoin tarkkaan tiedossa ja rakentaminen sujuu ilman yllätyksiä.

Monet talotoimittajat ja rakennusliikkeet tarjoavat nykyisin myös yksilöllisiä muuttovalmiita tai aivan valmiita asuntoja sekä tontin kanssa että ilman.

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

vertia banneri

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot