Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Pientalon suunnittelu vaatii osaamista

Ammattitaitoinen suunnittelu kannattaa

Pientalon suunnittelu on arkkitehtonisesti yhtä vaativa tehtävä kuin mikä muu tahansa suurempi kohde. Rakentaminen on aina omistajalleen suuri ja useimmiten ainutkertainen hanke, jossa tarpeetkin ovat yksilölliset. Suunnittelijalla on vastuu perheen euroista ja siksi suunnittelijan on syytä suhtautua hankkeeseen vakavasti ja selvittää perusteellisesti rakentajaperheen tarpeet ja tavoitteet.

Kuva: Deko-Talo

 • Suunnittelijan pätevyys on yksilöllistä. Hänellä tulee olla riittävä koulutus ja kokemus. Periaatteessa suunnittelijan tulisi olla joko arkkitehti tai ainakin amk-tutkinnon suorittanut rakennusarkkitehti. Talotehtaiden edustajilla ja myyjillä ei yleensä ole pätevyyttä yksilöllisten suunnitelmien tekoon. Piirtämisellä ja suunnittelulla on suuri ero!
 • Ammattisuunnittelijalla on hyvät suhteet myös rakennusviranomaisiin. Tämä helpottaa hankkeen käytännön toteutusta ja säästää rakentajalta aikaa ja vaivaa.
 • Ammattilaisen ja amatöörin kyllä erottaa. Vaikka päätyisit talokirjan malliin ja haluat tehdä siihen muutoksia, käytä ammattilaista. Hän osaa paremmin arvioida muutosten toimivuutta. Muoti-ilmiöiden ja omien toiveiden lisääminen sellaisenaan johonkin malliin synnyttää helposti tyylittömiä ratkaisuja.
 • Hyvien suunnitelmien pohjalta LVIS- ja rakennesuunnittelu tapahtuu helposti, kun kaikki on esitetty jo ideatasolla. Tässäkin syntyy säästöä. Samoin lopullisten kustannusten arviointi on helpompaa.

 

Mitä suunnittelija tekee?

 • Hyvä suunnittelija on mukana koko hankkeessa, jo tontin valinnassa. Ammattilainen tietää perheen tarpeet ja toiveet, hänellä on kokonaisvaltainen näkemys projektista ja lopputuloksesta.
 • Hyvä suunnittelija osaa terveesti kyseenalaistaa perheen omia pinttyneitä ajatuksia ja haaveita. Ammattilainen pyrkii persoonalliseen, perheelle mahdollisimman hyvin sopivaan ratkaisuun. Suunnittelu kysyy myös idearikkautta.
 • Vain työstä maksettava oikeahintainen korvaus mahdollistaa riittävän paneutumisen ja ajankäytön suunnitteluun. Hyöty koituu tilaajalle hyvinä ratkaisuina ja oikein mitoitettuina neliöinä. Kohtuullinen hinta ammattilaisen suunnittelusta on 6 000–10 000 euroa. Tämä vastaa noin 4–5 neliön rakennuskustannuksia. Usein huono suunnitelma sisältää enemmän hukkaneliöitä.
  Muista, että tinkimällä suunnittelun hinnasta, tingit samalla lopputuloksen laadusta!
 • Ammattilaista kannattaa käyttää myös tarjouskyselyiden tekemisessä ja arvioinneissa. Tässäkin osaava henkilö tienaa helposti palkkansa.
 • Ammattilaista kannattaa käyttää apuna myös kalustamis-, sisustamis- ja valaistussuunnittelussa.

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot