Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Kestävän talon suunnittelu

Omaa kotia suunnitellessa täytyy jo alusta asti ajatella, että sen käyttöikä on pitkä, jopa useiden sukupolvien mittainen. Hyvällä suunnittelulla ja laadukkaalla rakentamisella taataan, että rakennus kestää asumisen ja ilmaston aiheuttamat rasitukset. Kun rakennuksen perusratkaisut ovat kunnossa, ei vuosien varrella tarvitse välttämättä muuta kuin vaihtaa helposti kuluvia ja korjattavia kulutusosia. Kunnollisella rakentamisella tähdätään paitsi viihtymiseen, kestämiseen ja toimivuuteen, myös taloudellisiin säästöihin. Hyvin tehty ja hoidettu säilyttää arvonsa pitkään.

suunnittelu kuva

Suunnittele talosi 100 vuodeksi

Muutamia vinkkejä talon suunnitteluun:

 1. Varmista turvallinen sisäänkäynti ja mielellään suojainen sisääntulokuisti, jossa mahdollisimman vähän portaita. Sisääntulo mielellään kivetty, tai asfaltoitu ja kaltevuudet oltava kohdallaan, jotta sadevesiä ei kerry.

 2. Huomioi erityisesti, että sisääntuloaula on riittävän väljä kalusteineen, istumapalleineen ja alusmattoineen.

 3. Varmista kylpytilojen riittävyys. Tätä on vaikea korjata jälkeenpäin. Hyvin varustettu ja turvallinen kylpyhuone voi olla kodin viihtyisimpiä paikkoja.

 4. Varmista suuri asumispinta-ala. On hyvä, että talon pääkerroksessa on ainakin yksi isompi makuuhuone ja mielellään vaikka pienikin lämmin varastohuone, tekninen tila, saunatilat ja kodinhoitotila kokoaikaista asumista ajatellen.

 5. Huomioi, että ullakkotilat ja varsinkin kellaritilat ovat edullisia rakentaa ja usein hyvin tarpeellisia. Varsinkin varasto- ja harrastetiloja tarvittaisiin myöhemmin paljon enemmän kuin niille on varattu tilaa. Jos näitä tiloja ei heti tehdä, niiden teko myöhemmin voi olla hyvin hankalaa ja ainakin kallista.

 6. Suunnittele taloasi vuosiksi eteenpäin, perusratkaisut ainakin 100 vuodeksi.

 7. Pyri ainakin vaipan osalta parhaaseen energiatehokkuuteen. Myöhemmin sitä ei enää kannata tältä osin parantaa.

 8. Talon tärkein rakennusosa on sisäilma. Varmista suunnittelijan kanssa terve sisäilma tilakohtaisesti ja siihen hyvä lämmön talteenotto. Koneellinen ilmastointi takaa riittävän ja tehokkaan ilmanvaihdon. Huoneilmassa ei ole vedon tuntua, melu- tai äänihaittoja ei synny ja ilma on raikasta hengittää. Ilmanvaihdon perusideana on tuoda raitis ja puhdas ilma kaikkiin oleskelutiloihin, sekä poistaa käytetty ilma nk. likaisten tilojen kautta ulos. Lämpö otetaan talteen poistoilmasta ja hyödynnetään joko tuloilman lämmittämisessä, tai lämmitysjärjestelmässä. Hyvä ilmanvaihto edellyttää, että talosi koko vaippa on tiivis.

 9. Huomioi erityisesti esteetön asuminen. Sisätiloissa tulee huomioida erityisesti ovien leveys ja aukeaminen. Liukuovien ja –peiliovien käyttö lisää ainakin tilantuntua esim. makuutiloissa. Myös liukuväliovet ovat yleistyneet.

 10. Siivottavuuden kannalta on hyvä käyttää lattioissa laadukkaita ja liukkausmielessä turvallisia ratkaisuja. Kestävä lattia tulee pitkän päälle edulliseksi. Siivousta helpottaa myös kalusteiden, wc-istuinten ja pesualtaiden yms. seinäkiinnitykset, sekä yleisesti ottaen nurkkakohtien määrän pienuus.

 11. Riittävän iso ja tehokas takka, joka soveltuu myös ruoanlaittoon, kuuluu nykyaikaiseen asumiseen ja sillä on tunnelman luomisen lisäksi tärkeä tehtävä lämmönsaannin varmistamisessa.

 12. Rakenna radonturvallisesti. Tämän haitallisen radioaktiivisen kaasun sisääntulo maaperästä on helppo ja edullinen estää rakentamisvaiheessa. Samalla vähennetään myös kosteus- ja homeriskiä alapohjarakenteessa. Lisätietoa radonista: http://www.stuk.fi/säteilytietoa/oikopolut/radon 

 13. Varmista, ettei talon alle kerry vettä. Hyvin tehty salaojitus ja sen päälle riittävästi hyvää salaojasoraa, alapohjan kallistus kaikista kohdista ulospäin niin ettei vettä pääse kertymään talon alle. Tarvittaessa asennetaan vielä suodatinkerros ja 16mm:n sepeliä ainakin 20cm:n kerros, tai kevytsoraa. Näihin kerroksiin sitten radonputkitus.

 14. Valitse/ etsi tyyppitaloratkaisua talotehtaiden mallistosta. Jos löydät sopivan, älä lähde muuttamaan sitä liikaa. Tyyppitalot ovat nimittäin varmasti toimivia ja hyvin suunniteltuja. Suosittuja tyyppitaloja on mennyt paljon kaupaksi ja niistä on valmiit suunnitelmat olemassa, jolloin ne ovat myös edullisia. Tutustu tarvittaessa talonäyttelyyn.

 15. Arvioi talosi kustannuksia jo varhaisessa vaiheessa esim. talolaskurin avulla: www.suomirakentaa.fi/kustannuslaskurit

 

Lue lisää:

Vaatimuksia ja suosituksia kestävään rakentamiseen

Esteetön, toimiva asunto

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot