Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Huomioitavaa kodin suunnittelussa

Omaa kotia suunnitellessa täytyy jo alusta asti ajatella, että sen käyttöikä on pitkä, jopa useiden sukupolvien mittainen. Hyvällä suunnittelulla ja laadukkaalla rakentamisella taataan, että rakennus kestää asumisen ja ilmaston aiheuttamat rasitukset. Kun rakennuksen perusratkaisut ovat kunnossa, ei vuosien varrella tarvitse välttämättä muuta kuin vaihtaa helposti kuluvia ja korjattavia kulutusosia. Kunnollisella rakentamisella tähdätään paitsi viihtymiseen, kestämiseen ja toimivuuteen, myös taloudellisiin säästöihin. Hyvin tehty ja hoidettu säilyttää arvonsa pitkään.

Kuva: A-M Jussila, Naantalin Asuntomessut 2022

 

Kodin suunnittelun perusasiat

 1. Varmista turvallinen sisäänkäynti ja mielellään suojainen sisääntulokuisti, jossa mahdollisimman vähän portaita. Sisääntulo mielellään kivetty tai asfaltoitu ja kaltevuudet oltava kohdallaan, jotta sadevesiä ei kerry.
 2. Huomioi erityisesti, että sisääntuloaula on riittävän väljä kalusteineen, istumapalleineen ja alusmattoineen. Liukuovien ja –peiliovien käyttö lisää tilantuntua.
 3. Varmista kylpytilojen riittävyys. Tätä on vaikea korjata jälkeenpäin. Hyvin varusteltu ja turvallinen kylpyhuone voi olla kodin viihtyisimpiä paikkoja.
 4. Varmista suuri asumispinta-ala. On hyvä, että talon pääkerroksessa on ainakin yksi isompi makuuhuone ja mielellään vaikka pienikin lämmin varastohuone, tekninen tila, saunatilat ja kodinhoitotila kokoaikaista asumista ajatellen.
 5. Huomioi, että ullakkotilat ja varsinkin kellaritilat ovat edullisia rakentaa ja usein hyvin tarpeellisia. Varsinkin varasto- ja harrastetiloja tarvittaisiin myöhemmin paljon enemmän kuin niille on varattu tilaa. Jos näitä tiloja ei heti tehdä, niiden teko myöhemmin voi olla hyvin hankalaa ja ainakin kallista.
 6. Suunnittele taloasi vuosiksi eteenpäin, perusratkaisut ainakin 100 vuodeksi.
 7. Pyri ainakin vaipan osalta parhaaseen energiatehokkuuteen. Myöhemmin sitä ei enää kannata tältä osin parantaa.
 8. Talon tärkein rakennusosa on sisäilma. Varmista suunnittelijan kanssa terve sisäilma tilakohtaisesti ja siihen hyvä lämmön talteenotto. Laadukas sisäilma on tuoksultaan neutraalia sekä lämpötilaltaan ja ilmankosteudeltaan miellyttävää. Onnistuneessa huoneilmassa ei ole vedon tuntua, ilmastoinnista ei synny melu- tai äänihaittoja ja ilma on raikasta hengittää. Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda puhdasta ilmaa hengitykseen ja poistaa rakennuksessa syntyvät epäpuhtaudet. Sen toiminta perustuu paine-eroihin. Paine-ero voidaan saada aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Hyvä ilmanvaihto edellyttää, että talosi koko vaippa on tiivis.
 9. Huomioi erityisesti esteetön asuminen. Sisätiloissa tulee huomioida erityisesti tilojen muunneltavuus. Tasoerojen välttäminen, riittävän suuri eteistila, leveät oviaukot sekä esteettömät wc- ja pesutilat lisäävät asunnon toimivuutta.
 10. Siivottavuuden kannalta on hyvä käyttää lattioissa laadukkaita ja liukkausmielessä turvallisia ratkaisuja. Kestävä lattia tulee pitkän päälle edulliseksi. Siivousta helpottaa myös kalusteiden, wc-istuinten ja pesualtaiden yms. seinäkiinnitykset sekä yleisesti ottaen nurkkakohtien vähäinen määrä. Kalusteiden materiaalien lisäksi myös värimaailma vaikuttaa hyvinkin paljon siivottavuuteen.
 11. Riittävän iso ja tehokas takka, joka soveltuu myös ruoanlaittoon, kuuluu nykyaikaiseen asumiseen ja sillä on sisustuksen ja tunnelman luomisen lisäksi tärkeä tehtävä lämmönsaannin varmistamisessa.
 12. Rakenna radonturvallisesti. Tämän haitallisen radioaktiivisen kaasun sisääntulo maaperästä on helppo ja edullinen estää rakentamisvaiheessa. Samalla vähennetään myös kosteus- ja homeriskiä alapohjarakenteessa. Lisätietoa radonista: https://www.stuk.fi/aiheet/radon
 13. Varmista, ettei talon alle kerry vettä. Hyvin tehty salaojitus ja sen päälle riittävästi hyvää salaojasoraa, alapohjan kallistus kaikista kohdista ulospäin niin ettei vettä pääse kertymään talon alle. Tarvittaessa asennetaan vielä suodatinkerros ja 16 mm:n sepeliä tai vaihtoehtoisesti kevytsoraa ainakin 20 cm:n kerros. Näihin kerroksiin sitten radonputkitus.
 14. Valitse/etsi tyyppitaloratkaisua talotehtaiden mallistosta. Jos löydät sopivan, älä lähde muuttamaan sitä liikaa. Tyyppitalot ovat nimittäin varmasti toimivia ja hyvin suunniteltuja. Suosittuja tyyppitaloja on mennyt paljon kaupaksi ja niistä on valmiit suunnitelmat olemassa, jolloin ne ovat myös edullisia. Tutustu tarvittaessa talonäyttelyyn.

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot