Tee kustannuslaskenta todelliselta pohjalta
- Tietoja
- Viimeksi päivitetty: 12.06.2023 11:33


Tarkemman kustannusarvion tekeminen onnistuu ammattilaiselta sen jälkeen, kun lopulliset arkkitehti-, rakennus- ja lvi-suunnitelmat on tehty. (Kuva: Designtalo)
Huomioi suunnittelun alkuvaiheessa erityisesti seuraavat asiat:
- Tilatarpeet ratkaistaan talon nettoneliöillä, mutta kustannukset syntyvät bruttoalasta. Talon pääkerrokseen on hyvä saada ainakin yksi isompi/vanhempien makuuhuone ja vaikka pienikin lämmin varastotila (tämä on yksi rakentajien jälkeenpäin asumiskokemuksen jälkeen ilmoittama puute/virhe).
- Ylipäätään rakentamisen suunnittelussa tulee ajatella tulevaisuuden tarpeita. On erittäin hyvä asia, jos ainakin perheen vanhemmat pystyvät tarvittaessa asumaan kokonaisuudessaan talon pääkerroksessa.
- Kellariin/rinnetalon alakertaan saadaan helposti erittäin edullista varasto-, harraste- ja muita aputiloja. Myös ullakko- ja yläkertarakentaminen varsinkin talopakettiratkaisuissa on hyvin edullista ja sen voi tarvittaessa toteuttaa valmiiksi vasta muutaman vuoden jälkeen/tarpeen tullen.
- Jos talon perustaminen ja pohja-/pihatyöt ovat erityisen vaikeat (esim. louhintaa tai paalutusta vaativat), selvitä nämä kustannukset etukäteen ja huomioi lisämenoina.
- Kustannuslaskuri laskee talon ammattilaisten suunnittelemana ja tekemänä. Jos löydetään perheelle sopiva tyyppitalo ja siis valmiit suunnitelmat sekä siihen talotehdastarjous toteutuksesta, rakentaminen tulee edullisemmaksi.
Kustannuksiin voidaan vaikuttaa
Omakotitalon rakentamisen kustannuksiin on mahdollista merkittävästi vaikuttaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että tinkiminen voi johtaa myös helposti laatutason laskuun. Toisaalta halvempi ostohinta ei kerro koko totuutta, kalliimpi ratkaisu voi käyttökustannuksiltaan tulla pidemmän päälle edullisemmaksi. Samoin jälleenmyyntiarvoa on ajateltava, vaikkei myynti rakennusvaiheessa olisikaan mielessä. Eräänä merkittävänä säästökohteena on oman työn osuus. Keskivertorakentaja säästää n. 55 000 - 60 0000 € tekemällä itse sekä hoitamalla hankinnat ja johtamisen. Oman työn osuutta on kuitenkin vaikea verrata ammattirakentajan tuntimääriin. Oma työ on halvempaa, mutta aikaa kuluu paljon enemmän kuin tottuneelta ammattilaiselta.
Rakennuksen koko ja muoto aiheuttavat lisäkustannuksia. Materiaali- ja työkustannuksia säästyy, kun valitaan selkeälinjainen valmisratkaisu. Lisäkerrosten tekeminen lisää työpanoksia; tarvitaan telineitä ja portaita ja työskentely on hitaampaa. Valmisratkaisu sen sijaa säästää suunnittelukustannuksia.
Kosteat tilat ovat neliöhinnaltaan kalliita. Niiden koko ja sijoittelu samaan ryhmään vaikuttavat sekä työ- että materiaalikustannuksiin. Samoin kustannuksia laskee kalusteiden laatutason alentaminen tai materiaaleista tinkiminen. Samat säästötoimet koskevat myös keittiötä. Suorasähkölämmityksen hankintahinta on maalämpöä huomattavasti edullisempi, mutta jatkossa kalliimpaa käyttää. Lisää säästöä saadaan pintojen valinnalla, oman puutavaran käytöllä sekä tulisijojen määrällä ja laadulla. Lisäksi tontin muoto, kaltevuus ja kantavuus aiheuttavat kustannuksia. Keskitettyjen ostosten, edullisten hankinta-aikojen ja kilpailuttamisen hyödyntäminen tuovat omat säästönsä.
Taloa ei myöskään välttämättä tarvitse rakentaa valmiiksi. Siihen voi muuttokatselmuksen jälkeen muuttaa ja näin voi säästyä monen kuukauden vuokramenoilta. Samoin suunnitteluvaiheessa voidaan ottaa huomioon myöhempi lisätilan tarve ja rakentaa se vasta myöhemmin, kun tarvetta ilmenee.
Kustannukset vaihtelevat
Vaihtelua eri rakennusvaiheiden kustannuksiin tulee erityisesti seuraavista valinnoista:
- Tilaratkaisut
Pinta-alojen tarkennukset ja keskinäinen suhde, tilaratkaisujen toimivuus
a) välttämättömät huoneistoneliöt
b) vapaat apuneliöt jotka kustantavat vain noin 1/3 huoneistoneliöistä
Huomaa ulkoseinien paksuuden vaikutus rakennuskustannuksiin. Rakentajaperheen tulevat tarpeet määritellään sisäpinta-alan pohjalta (=nettoalan) ja rakentamisen kustannukset tulee laskea bruttoalan pohjalta. - Kerrosluku / kellarillisuus / ullakollisuus
Ala- ja yläkerrat ovat edullisia ja tärkeitä aputiloja. - Suunnittelutapa / sen yksilöllisyys
Talotehtaan edullinen ja koettu tyyppiratkaisu vai yksilöllinen arkkitehdin luomus - Paalutuksen tarve / perustamisen helppous
- Piharatkaisun laatu / määrä / omatoimisuus / aikataulu
- Talon monimuotoisuus (esimerkiksi kulmien/kattolappeiden määrä)
- Ulkoseinäratkaisu, talon ulkonäkö, kestävyys ja edustavuus
- Varustetaso (kuten tulisijat, porealtaat, turvajärjestelmät, valaistus)
- Sisustusmateriaalien laatu ja runsaus
- Keittiö- ja kodinhoitotilojen laatu / määrä / tilavuus
Varaa riittävästi tilaa, helppo tilan käytettävyys. - Lämmitys / energiatalous
Suora sähkö, maalämpö vai jotain siltä väliltä. - Ammattityövoiman kalleus
Vaihtelu ja kustannusvaikutus on merkittävä. - Riskivara / yllättävät kustannukset (sää, työn keskeytyminen, vahingot, ylimääräinen hukka yms.)
Tämäkin on arvioissa otettava huomioon. - Oman työn ja suunnittelun vaikutus
Yleensä omalla työllä säästää noin 55 000-60 000 €. Täysin tyyppiratkaisut säästävät merkittävästi rakentamisen kustannuksia.
Rahoitus
Useimmiten omakotitalon rakentajan täytyy turvautua lainarahoitukseen. Edelleenkin lainaraha on melko edullista ja maksuajat pitkiä. Asuntolainan viitekoroksi voi useimmiten valita Euribor-koron, pankin oman Prime-koron tai kiinteän koron. Lisäksi asuntolainan korko muodostuu myös pankin ottamasta palkkiosta eli marginaalista, joka on asiakaskohtainen. Suomalaisten asuntolainoista suurin osa on sidottu 12 kuukauden euriboriin, jonka hyöty on ennen kaikkea sen ennakoitavuudessa, kun lainan korko on tiedossa aina vuodeksi kerrallaan. Lainanmaksuajat ovat hyvinkin joustavia. Rahoituslaitokset kilpailevat lainan pitkällä takaisinmaksuajalla ja auttavat tiukalla budjetilla rakentavaa jakamaan kustannuksiaan jopa 35 vuodelle.
Pitkissä lainoissa on toki muistettava takaisin maksettavan lainan suuri koron osuus. Pankkien internetsivuilta löytyvät yleensä lainatavan mukaiset kuukausierien summat, joita vertailemalla saa käsityksen maksuvolyymien käytöstä.
Indeksitalo kertoo rakentamisen kustannukset
Rakennustutkimus RTS Oy seuraa jatkuvasti omakotirakentamisen kustannuksia sekä käytettyjä ratkaisuja. Näiden tietojen pohjalta olemme muodostaneet indeksitalon, joka on kaikkien Suomessa vuoden aikana rakennettujen omakotitalojen keskiarvotalo mitoiltaan, ratkaisuiltaan, materiaaleiltaan ja kustannuksiltaan. Se on kuvitteellinen talo, jota ei todellisuudessa ole olemassa. Indeksitalo ei sisällä tontin hintaa, mutta kaikki muut kustannukset on huomioitu. Indeksitalon perustana olevat tiedot kerätään omakotirakentajilta, urakoitsijoilta, materiaalivalmistajilta, viranomaisilta ja rakennustarvikemyyjiltä.
Indeksitalo on jaettu viiteen eri pääluokkaan ja kahteenkymmeneen alakohtaan rakentamisen edistymisen mukaan. Nämä kaksikymmentä osaa ja niiden sisältämät kustannukset eriteltyinä työ-ja materiaalikustannuksiin.
Lue lisää rakentamisen kustannuksista: Indeksitalo kertoo rakentamisen kustannukset
|