Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Esteetön, toimiva asunto

Toimiva asunto on tilaratkaisuiltaan joustava ja myös muuttuu eri elämäntilanteiden mukaan. Koskaan ei etukäteen voi tietää, milloin oma elämäntilanne perheessä vaatii esteetöntä pääsyä asumisen kannalta välttämättömiin tiloihin. Suunnitteluvaiheessa toimivat ratkaisut voidaan ottaa huomioon usein ilman isoja lisäkustannuksia ja asunnon tyyli huomioiden. Myöhemmin toteutettuna samat ratkaisut voivat olla kalliita tai jopa mahdottomia toteuttaa. Esteettömyys ei välttämättä näy eikä sen tarvitse herättää huomiota. Esteettömyys ja riittävä säilytystilojen määrä helpottavat arjen sujumista asumisvaiheessa.  

Nurmijärvi Lakiasuonti fmt

Kuva: Passiivikivitalot

 

Tontti määrittelee rakennuksen sijainnin tontille

Tontti ja maaston muodot vaikuttavat sisäänkäyntijärjestelyihin. Rakennus tulisi sijoittaa siten, että esteettömille sisäänkäyntijärjestelyille jää riittävästi tilaa. Mitä tasaisempi tontti, sitä helpompaa on esteettömien kulkureittien järjestäminen. 

Kulkureitti sisäänkäynnille tulee tehdä esteettömäksi. Kuluväylän pinnan tulisi olla kova, tasainen ja märkänäkin luistamaton, jotta sitä pitkin on mahdollisimman helppo liikkua. Portaattomien kulkuväylien kunnossapito on helpompaa. Jyrkimpiin kohtiin tulisi asentaa käsijohteet ja lisäksi kulkureitin valaistus tuo turvallisuutta pimeän aikaan.

Asunnon sisäänkäynnin tulisi olla katettu ja suojainen. Suurimmat tasoerot tontilla tulisi pyrkiä ratkaisemaan jo ennen sisäänkäyntiä, eli sisäänkäynnille tulisi päästä portaattomasti. Alle metrin tasoeroissa loivat luiskat ovat oiva ratkaisu. Asuntoon sisälle tullessa tuulikaapin ja eteisen tulisi olla tarpeeksi tilava pukeutumista varten ja eteiseen tulisi olla mahdollista sijoittaa tarpeeksi säilytystilaa ulkovaatteille.

 

Yhdessä kerroksessa pitäisi pystyä asumaan

Asumiseen välttämättömät tilat olisi hyvä saada yhteen kerrokseen, eli kaikki asumiselle välttämättömät tilat tulisi sijoittaa ensimmäiseen asuinkerrokseen. Useampikerroksisen asunnon sisääntulokerrokseen kannattaa sijoittaa ainakin yksi asuinhuone (makuuhuone), josta on sujuva yhteys wc- ja pesutiloihin.

Kerrosten välinen liikkuminen pitäisi siten minimoida ja tehdä mahdollisimman helpoksi ja turvalliseksi. Liikuntarajoitteisuus voi kohdata nuortakin perhettä.

  

Ovien aukeaminen, säilytystilat ja pistorasiat

Sisätiloissa tulee huomioida ovien aukeaminen ja näiden vaatima tila. Väliovien aukeamista ”ristiin” tulisi välttää. Liukuovet vähentävät tilantarvetta avautuvien ovien osalta. Kynnysten käyttöä tulisi minimoida ja kaikki lattiatasot pitäisi pyrkiä rakentamaan samaan tasoon.

Säilytystilojen puute on suomalaisten yleisin vika niin uusissa kuin vanhoissa asunnoissa. Rakentamisvaiheessa riittävä vaatekaappien ja lämpimien varastotilojen määrä jää valitettavan vähälle huomiolle. Kaappitilaa tulisi olla riittävästi niin eteisessä, makuuhuoneessa kuin kodinhoitohuoneessa. Myös keittiössä tarvitaan reilusti kaappitilaa astioille, keittiövälineille ja ruokatarvikkeille. Erillinen kodinhoitohuone ja vaatehuone, sekä lämmin varastotila ovat suositeltavia. Harrastusvälineille tulisi varata tarpeeksi tilaa. Ullakko tai kellari ovat usein oivia paikkoja säilyttää harvemmin käytettäviä tavaroita.

Riittävällä pistorasioiden määrällä vältytään kompastumisvaaraa aiheuttavilta jatkojohdoilta. Osan pistorasioista voi myös sijoittaa lattianrajaa korkeammalle, jolloin niihin ulottuu kumartumatta.

 

 

Ergonominen keittiö

Keittiön ja ruokailutilan sijoittaminen samaan tilaan tai erikseen on makuasia. Viime vuosina trendinä ovat olleet tupakeittiö-tyyppiset ratkaisut, jolloin ruokailu ja seurustelu on helpompaa ruoanlaiton yhteydessä. Keittiösaareke on tullut jäädäkseen.

Varusteiden sijoittelu keittiössä on osa käyttöergonomiaa ja keittiön suunnittelua. Hyvällä sijoittelulla vähennetään kurottelun tai kumartumisen tarvetta. Hyvin sijoitetut varusteet ovat sopivasti käden ulottuvilla ja helposti käytettävissä. Astianpesukoneen täyttö ja tyhjentäminen on helpompaa monille, jos se sijoitetaan hieman lattiatasoa korkeammalle. Pöytätason korkeudelle sijoitetusta mikrouunista on helpompi nostaa höyryävän kuuma ruoka ulos kuin kurotella sitä yläkaapin alahyllyltä. Uunin luukun aukeaminen sivusuuntaan ja helposti ulos vedettävät uuninpellit helpottavat toimimista.

Yläkaappeihin ja kulmakaappeihin, sekä laatikostoihin on olemassa nykyään monia ratkaisuja, jotka helpottavat arkea ja tavaroiden ottamista kaapeista.

 

Fresh TME60P TruffleBr fmt

Wc- ja pesutilat väljiksi ja kynnyksettömiksi

Väljät wc- ja pesutilat helpottavat arkea ja niihin saadaan sijoitettua myös tarvittavat säilytystilat sekä mahdollisesti myös pesukone ja pyykinkuivaustilat. Useampikerroksisessa asunnossa tilavin wc- ja pesutila kannattaa sijoittaa sisääntulokerrokseen arjen helpottamiseksi. Myös muihin asuinkäytössä oleviin kerroksiin kannattaa sijoittaa wc- ja pesutilat, jolloin tarve portaissa kulkemiseen vähenee.

Liukumattomat lattiamateriaalit ovat tärkeitä wc- ja pesutilojen turvallisuuden kannalta. Turvallinen lattia ei ole märkänäkään liukas. Läpinäkyvät rakenteet kuten löylyhuoneiden ovet ja suihkuseinämät tulee merkitä niin, etteivät ne aiheuta törmäysvaaraa. Kiintokalusteiden, wc-istuinten ja käsienpesualtaiden asennus seinään, irti lattiasta, helpottaa lattian siivousta kaappien alta.

 

Lisätietoja

www.esteeton.fi

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot