Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Uskallanko rakentaa oman talon

rts_tutkiiOman kodin rakentaminen on useimmille ainutkertainen kokemus. Varmasti herää kysymyksiä: uskallanko, osaanko itse jotakin, voinko jossakin säästää, meneekö yli budjetin, keihin voin luottaa. Luotettavien yhteistyökumppanien kanssa projekti onnistuu varmasti, kun vielä malttaa pysyä suunnitelmissa eikä tee viime hetken muutoksia jo tehtyihin valintoihin. Rakentajalla on apuna toteutuksessa myös omat edunvalvojat eli pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja, joiden tehtävänä on katsoa, että projekti onnistuu.

Talotehtaiden talokirjoja/nettisivuja kannattaa selailla. Sieltä voi löytää juuri unelmiensa taloratkaisun tai sellaiseksi se muuttuu pienillä muutoksilla ja näin säästää suunnittelukustannuksissa. (Kuva: Jukkatalo)

 

Kullanarvoiset yhteistyökumppanit

Lähes jokainen suomalainen unelmoi jossain vaiheessa elämäänsä omakotitalosta, kenties erityisesti perheen perustamis- ja lasten hankkimisvaiheissa, kun tilan, oman rauhan ja viihtyvyyden tarve kasvaa. Valitsemalla luotettavat kumppanit ja tekijät, onnistuu rakentaminen turvallisesti ja budjetissa pysyen. Rakentajan tärkeimmät edunvalvojat ovat pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja. Tekijöitä valitessasi muista pitää myös korvat auki ja kuulostella kokemuksia aikaisemmilta rakentajilta.

Hyvä suunnittelija on kullanarvoinen ja maksaa rakentamisen aikana kulunsa takaisin. Hyvää suunnittelua ei koskaan voi liikaa korostaa. Omakotirakentaja voi saada säästöjä, kun yhdessä suunnittelijan kanssa jo suunnitteluvaiheessa karsitaan talosta ylimääräisiä kulmia ja nurkkia ja vältetään kalliita muotioikkuja.

Jo oman talon haaveiluvaiheessa kannattaa selailla talotehtaiden esitteitä, nettisivuja ja jopa käydä tutustumassa valmiisiin ratkaisuihin. Niistä monet on vuosikymmenten aikana hyviksi koettu ja huomattava on, että talotehtaiden valmiit ratkaisut säästävät suunnittelukustannuksia. Lisäksi tilaamalla esim. Avaimet käteen -valmiin ratkaisun, ei kustannuksissa eikä aikataulussakaan tule yllätyksiä.

Tarjousten vertailussa suunnittelijaa kannattaa käyttää apuna, keskittää ostokset ja hyödyntää materiaalivalmistajien ja kauppojen talvitarjoukset. Säästöjä voi saada pintojen valinnalla, oman puutavaran käytöllä ja välttämällä ”ylilaatua”. Huomio kannattaa kiinnittää esteettömyyteen, helppokulkuisuuteen, turvallisuuteen, toimivuuteen ja myös asunnon hoidettavuuteen.

 

Kaikkein edullisinta 

Omakotitalon rakentaminen tai rakennuttaminen on edullisin tapa hankkia asunto. Vaikka rakennuskustannuksiin lisättäisiin myös tontin ostohinta, säilyy silti neliöhinta mielekkäänä. Useimpien rakentajien rakennuskustannukset asettuvat noin 2 500 euroon käytettävissä olevaa lattianeliötä kohti, kaikki tilat mukaan lukien. Monimutkaiseen, hintavilla materiaaleilla ja hyvillä varusteilla varustettuun ns. yksilölliseen arkkitehtitaloon voi rakentamiskustannuksia syntyä yli 3 500 € / m².

Kaiken kaikkiaan rakentamisen hintahaitari on suuri, siksi rakentamispäätöstä tai kustannusarviota ei voida suoraan perustaa keskiarvolaskelmiin. Vaihtelua rakennuskustannuksissa esiintyy jonkin verran alueesta riippuen, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla rakennettujen talojen neliökustannukset ovat noin 15 % keskimääräistä korkeammat. Osa erosta selittyy keskimääräistä suuremmalla ulkopuolisten työntekijöiden käytön osuudella, osa työkustannusten alueellisilla eroilla ja osa laatueroilla. Niukoilla tonttimarkkinoilla törmätään helposti myös keskimääräistä vaikeampiin perustamisolosuhteisiin.

 

Säästä välttämällä muutoksia

Kustannuksiin voi vaikuttaa merkittävästi. Kannattaa pitäytyä alkuperäisissä suunnitelmissa rakentamisen aikana, sillä kaikki muutostyöt ja muutokset maksavat. Viimeisimpiä kalliita muotioikkuja kannattaa huolella harkita, samoin moninaisia kulmia ja nurkkia, sillä ne nostavat nopeasti kustannuksia.

Täytyy myös muistaa, että tinkiminen kustannuksissa voi johtaa myös helposti laatutason laskuun. Toisaalta halvempi ostohinta ei kerro koko totuutta. Kalliimpi ratkaisu voi käyttökustannuksiltaan tulla pidemmän päälle edullisemmaksi. Samoin jälleenmyyntiarvoa on ajateltava, vaikkei myynti rakennusvaiheessa olisikaan mielessä.

Eräs merkittävä mahdollisuus säästää kustannuksissa on nostaa oman työn osuutta. Keskiarvorakentaja säästää noin 50-60 000 euroa tekemällä itse sekä hoitamalla hankintoja ja suunnittelua. Oman työn osuutta on kuitenkin vaikea verrata ammattirakentajan tuntimääriin. Oma työ on halvempaa, mutta aikaa kuluu paljon enemmän kuin tottuneelta ammattilaiselta. Jos tuntuu, ettei osaa itse mitään, niin rakennustyömaan jokailtaista puhtaanapitoa ja järjestystä osaa jokainen tehdä. Niistä on turha kalliille ammattimiehille maksaa.

Rakennuttamalla pientalon, saa juuri sellaisen kodin kuin haluaa. (Kuva:Vaaran Aihkitalot)

 

Lisää mahdollisuuksia kustannusten säästöön

Materiaali- ja työkustannuksia säästyy, kun valitaan selkeälinjainen valmisratkaisu. Lisäkerrosten tekeminen lisää työpanoksia: tarvitaan telineitä ja portaita ja työskentely on hitaampaa.

Valmisratkaisu säästää suunnitelmakustannuksia. Kosteat tilat ovat neliöhinnaltaan kalliita. Niiden koko ja sijoittelu samaan ryhmään vaikuttavat sekä työ- että materiaalikustannuksiin. Samoin kustannuksia laskee kalusteiden laatutason alentaminen tai materiaaleista tinkiminen. Samat säästötoimet koskevat myös keittiöitä, jolloin säästöä saadaan yhteensä jopa 25 000 €.

Suorasähkölämmityksen hankintahinta on edullinen, mutta suorasähkö on käytössä kallis. Sen sijaan hyvin vähän energiaa kuluttava matalaenergia- tai passiivitalo, ilmalämpöpumppu + takka suoraan sähköön yhdistettynä on edullisempi kokonaisratkaisu. Maalämpö taas on kalliimpi hankkia, mutta jatkossa edullista käyttää. Aurinkopaneelit katolla yhdistettynä muuhun lämmitykseen, tuo merkittäviä säästöjä lämmitykseen.

Lisää säästöä saadaan pintojen valinnalla, oman puutavaran käytöllä sekä tulisijojen määrällä ja laadulla. Ostosten keskittäminen ja edullisten hankinta-aikojen sekä kilpailuttamisen hyödyntäminen, tuovat omat säästönsä. Taloa ei myöskään välttämättä tarvitse rakentaa täysin valmiiksi. Siihen voi muuttokatselmuksen jälkeen muuttaa ja näin säästytään monen kuukauden vuokramenoilta. Samoin suunnitteluvaiheessa voidaan ottaa huomioon myöhempi lisätilan tarve ja rakentaa se vasta myöhemmin, kun tarvetta ilmenee.

 

Runko tai toteutustapa eivät juuri vaikuta kustannuksiin 

Omakotitalon voi toteuttaa edullisesti riippumatta siitä, onko talo paikalla tehty, pakettitalo, puuverhottu talo vaiko hirsi- tai tiilitalo. Avaimet käteen -talon saa kohtuuhinnalla, esimerkiksi valmiiseen tyyppiratkaisuun perustuvan valmistalon rakentamiskustannus on keskimäärin noin 2 100 € / nettoneliö – siis aivan valmiiksi tehtynä. Rakennusosien kustannukset vaihtelevat toki riippuen käytetyistä ratkaisuista. Talo on kuitenkin osatekijöidensä summa, yksittäisen asian vaikutus suhteessa kokonaisuuteen on pieni. Esimerkiksi eri ulkoseinävaihtoehtojen kustannus voi vaihdella 30 000 €:n ja 50 000 €:n välillä. Halvimman ja kalleimman vaihtoehdon erotuksen merkitys neliökustannuksissa on kuitenkin vain reilut 100 € / m², joten kustannusvaikutus kokonaisuuteen on vain muutaman prosentin luokkaa. Huomattava sen sijaan on käyttöalan pienentyminen, kun valitaan paksut ulkoseinät.

Kymmenen sentin ero ulkoseinän paksuuntumisessa vie 7 m²:n huoneen seinän alle ja se pelkästään merkitsee 2 500 euron neliöhinnalla n. 17 000 euroa.

 

Mistä ei kannata tinkiä

Tilaratkaisujen ja rakennusteknisen suunnittelun lisäksi huomio kannattaa kiinnittää talon energiatekniikkaan ja talon tärkeimpään rakennusosaan, joka on sisäilma. Laadukas sisäilma takaa puhtaan, raikkaan sisäilman vaikuttaen asumisviihtyvyyteen, rakenteiden turvallisuuteen ja energiatehokkuuteen. Ammattilaista kannattaa käyttää myös kaluste- ja valaistussuunnittelussa. Laadukkaat kalusteet kestävät kulutusta ja säilyvät uudenveroisina pitempään.  

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot