Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Tiiveysmittaus kannattaa tehdä

Vertia Oy:

Tiiveysmittauksella selvitetään talon ulkovaipan ilmanpitävyys. Kun tiedetään että talo on tiivis, voidaan varmistua rakentamisen hyvästä laadusta, hyvästä ilmanvaihdon hallinnasta ja pienemmistä energiakustannuksista. Tiiviissä talossa myös kosteusvaurion riski on pienempi. Todistetusti tiivis talo saa paremman energiatodistuksen ja on arvokkaampi myytäessä.

 
Tiiviysmittauksen tuloksena saadaan rakennuksen ilmanvuotoluku q50. Ilmanvuotoluku kertoo kuinka monta kertaa ilma vaihtuu tunnissa vaipan pinta-alaan nähden vuotokohtien kautta, kun sisä- ja ulkoilman välinen paine-ero on 50 Pascalia. Mitä pienempi luku, sen parempi ilmatiiviys.

vertia-laitteisto

Tiiveysmittauksen tulos kertoo rakentamisen laadusta kokonaisuudessaan.

 

Ilmanvuotolukua käytetään rakennuksen energiankulutuksen ja lämmitystehontarpeen laskennassa sekä energiatodistusta laadittaessa. Ilmanvuotoluku on mittaamissa uusissa pientaloissa keskimäärin 1,1. Huolellisella tiivistämisellä päästään usein alle yhden. Mikäli halutaan käyttää pienempää lukua kuin 4, on se osoitettava tiiveysmittauksella tai talovalmistajille tarkoitetulla ilmoitusmenettelyllä.

Hyvään ilmanvuotolukuun päästään helposti tekemällä vaipan tiivistystyö huolellisesti, joten hyvä ilmanvuotoluku kertoo ennen kaikkea rakentamisen laadusta. Hyvä ilmanvuotoluku on myös merkki pienestä kosteus- ja homevaurion riskistä. Tiiviissä talossa myös ilmanvaihto toimii paremmin ja siihen voidaan mitoittaa pienempi ja siten myös halvempi ilmanvaihtokone. Ilmanvuotoluku merkitään energiatodistukseen, joten hyvä ilmanvuotoluku nostaa rakennuksen jälleenmyyntiarvoa.

Tiiveysmittauksen yhteydessä tehdään useimmissa tapauksissa vuotokohtien paikannus joko lämpökameralla tai merkkisavulla. Vuotokohtien paikannuksen ehdoton etu on siinä, että heikosti tiivistetyt kohdat voidaan yleensä korjata heti paikannuksen yhteydessä. Monesti kohteista löytyy myös paikkoja, jotka on unohdettu tiivistää. Huonosta tiivistämisestä saattaa aiheutua rakennukselle vakava kosteusvaurion riski. Lisäksi tämän huonon tiivistämisen aiheuttamiin lämpövuotoihin kuluu vuosien mittaan aivan turhaan kustannuksia, jotka oltaisiin voitu välttää varmistamalla rakenteen tiiviys.

vertia vuotokohtien paikannus

Vuotokohtien paikannuksen avulla voidaan helposti pienentää kosteusvaurion riskiä ja turhia lämmityskuluja.

 

Milloin teen tiiveysmittauksen?

Tiiveysmittauksesta kannattaa sopia jo rakentamisen alkaessa. Näin varmistat, että mittaus tehdään parhaassa mahdollisessa vaiheessa rakennusprojektiasi. Ennen mittausta höyryn-/ilmansulku on oltava valmis ja läpiviennit tehtynä ja tiivistettynä rakenteisiin. Myös ovet ja ikkunat on oltava asennettuna. Yksi ovi voi olla väliaikainen tai pelkkä oviaukko. Tiiveysmittauksesta saa parhaimman hyödyn  irti, kun mittaus tehdään ennen sisäpintojen pinnoitusta. Näin korjaustoimenpiteet voidaan tehdä vielä helposti. Tiiveysmittauksen ajaksi kannattaakin järjestää kirvesmies paikalle.

Näin tiiveysmittaus tehdään

1. Mittaaja sulkee läpiviennit (kuten ilmastointikanavat).
2. Talo alipaineistetaan puhaltimella.
3. Vuotokohdat paikannetaan lämpökameralla tai merkkisavulla.
4. Mitataan vuotoilmamäärä rakenteiden läpi.
5. Tuloksena saadaan rakennuksen ilmanvuotoluku q50, jota käytetään muun muassa rakennuksen energiankulutuksen ja lämmitystehontarpeen laskennassa. 

 

Asumisen laadun varmistaja

www.vertia.fi

Vertia Suomirakentaa.fi:ssa

Ilmatiiveys ja vuotokohdat uusissa pientaloissa

Betonin kosteusmittaus päällystämistä varten

Tiedä mitä korjaat — etsi viat lämpökuvauksella

 

 

vertia logo1

Yhteystiedot

www.vertia.fi

Puh. 044 7700 400

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

vertia suomirakentaa banneri 2016

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot