Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Tiedä mitä korjaat — etsi viat lämpökuvauksella

yritysesittaa

Vertia Oy: Remontin suunnittelu lähtee siitä, että tietää mitä tarvitsee korjata. Lämpökuvauksella saadaan rakennetta vaurioittamatta selville ongelmakohdat ulkovaipassa. Rahaa säästyy, kun korjaustoimenpiteet voidaan kohdistaa oikein. Lisäksi saadaan tietoa myös mahdollisista muista, ennalta tiedostamattomista vaurioista.

vertia_tilannekuva1

Lämpökuvaus suoritetaan erityisellä infrapunasäteilyä mittaavalla lämpökameralla. Kamera muuttaa säteilyn kuvaksi, jota ammattikuvaajan on mahdollista tulkita. Lämpökuvauksen tarkoituksena on määrittää rakennuksen lämpötekninen kunto. Sillä voidaan paikantaa kylmäsillat, osa ilmavuodoista, eristeviat sekä joissain tapauksissa kosteus- ja homevauriot. Lisäksi voidaan paikantaa vikoja talotekniikassa. Korjausrakentamisessa sitä voidaan käyttää vikojen paikantamiseen ilman, että mahdollisesti toimiviakin rakenteita tarvitsee repiä auki. Sitä voidaan myös käyttää korjaustoimenpiteiden laadunvarmistukseen.

Lämpökuvaus voidaan tehdä lisäksi myös alipaineessa. Tällöin puhutaan kaksivaiheisesta lämpökuvauksesta. Ensimmäisessä vaiheessa käydään lämpökameralla rakennuksen vaippa läpi normaalipaineessa eli tehdään normaali lämpökuvaus. Tämän jälkeen rakennus alipaineistetaan erityisellä paineovilaitteistolla ja tehdään uusi kuvauskierros. Kaksivaiheisen lämpökuvauksen etuna on se, että näin saadaan lähes kaikki ilmanvuodot paikannettua. Ilmavuodot ja lämpösillat voidaan myös erotella toisistaan kaksivaiheisella kuvauksella. Normaalissa lämpökuvauksessa nämä erotellaan aistihavainnoin. Lämpökuvaus voidaan suorittaa myös pelkästään alipaineessa, jolloin puhutaan ilmanvuotokohtien paikannuksesta lämpökameralla. Tällöin ainoastaan ilmanvuodot paikannetaan. Muita em. vikoja ei voida havaita.

vertia_ruokailutila 1

Lämpökuvauksen tuloksia voidaan kuvauksen tarkoituksesta riippuen tulkita jo kuvauspaikalla. Yleensä kuvauksesta toimitetaan kuitenkin raportti. Raportista käy ilmi vikojen sijainti ja vakavuus. Lisäksi voidaan antaa myös toimenpidesuosituksia. Raportti on arvokas todistus rakennuksen kunnosta.

Lämpökuvaus vaatii vähintään 15 °C lämpötilaeron sisä- ja ulkolämpötilojen välillä. Jos tutkitaan ainoastaan hallitsemattomia ilmanvuotoja, eli suoritetaan lämpökuvaus vain alipaineessa, tarvitsee lämpötilaeron olla ainoastaan 5 °C. Lämpökuvauskausi ajoittuu käytännössä syksystä kevääseen.

 

FAKTA

Lämpökuvauksia suorittavat VTT:n henkilösertifioimat lämpökuvaajat. Sertifiointimenettelyllä varmistetaan lämpökuvaajan pätevyys ja ammattitaito.

 

vertia_logo1

www.vertia.fi

 

vertia logo1

Yhteystiedot

www.vertia.fi

Puh. 044 7700 400

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

vertia suomirakentaa banneri 2016

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot