Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Betonin kosteusmittaus päällystämistä varten

Vertia Oy:
 
Betonin kuivaminen kannattaa varmistaa ennen kuin vedeneristeitä tai lattiapäällysteitä aletaan asentamaan. Jos pinnat asentaa liian aikaisin, voi rakenteeseen muodostua kosteusvaurio.
 
vertia betonimittaus2
 

Betonin kosteutta ei voi arvioida

Betonin kuivumiseen vaikuttavat monet seikat, kuten ulkoilman kosteus, betonilaatu, tuuletus ja mahdollinen kuivatus. Minkäänlaisia nyrkkisääntöjä betonin kuivumisesta ei voida antaa, vaan käytännössä ainoa tapa saada luotettavaa tietoa betonin kuivumisesta on tehdä kosteusmittaus. Näin voidaan välttyä liian aikaisen päällystämisen aiheuttamilta kosteusvaurioilta.

Kriittisimmät paikat ovat märkätilat, sillä ne päällystetään vedeneristeellä, ja ovat aikataulultaan yleensä ensimmäisiä päällystettäviä tiloja.

Erilaisilla pinnoitusmateriaaleilla on valmistajan määrittelemät kosteuden raja-arvot, jonka alle betonin tulisi olla kuivunut, ennenkuin se voidaan pinnoittaa. Liian kostean betonin päälle pinnoittamisesta voi seurata mm. laattojen irtoamista tai pahimmillaan myrkyllisten yhdisteiden vapautumista sisäilmaan, kun mattoliimat reagoivat kosteuden kanssa.

Luotettava kosteusmittaus tehdään joko porareikä- tai näytepalamenetelmällä, pientalopuolella yleensä näytepalamenetelmällä. On olemassa myös erilaisia pintamittareita, joilla voidaan arvioida betonin kuivumista. Niiden toimintaperiaate perustuu betonin sähkönjohtavuuden mittaamiseen ja mittaussyvyys on usein parhaimmillaan 2-3 senttiä. Pintamittarilla tulokset vaihtelevat myös betonilaadun mukaan, joten mittari saattaa näyttää käytännössä mitä tahansa, eikä lukemat ole vertailukelpoisia. Päätöksiä betonin päällystettävyydestä pintamittarin lukeman perusteella ei kannata tehdä.

vertia betonimittaus

Kosteusmittaus käytännössä

Tyypillisesti pientalon lattian kosteus mitataan saunasta ja WC:stä, mielellään talon eri päädyistä. Sekä näytepala- että porareikämenetelmässä joudutaan aluksi määrittämään betonivalun paksuus poraamalla reikä lattialaatan läpi. Tämän vuoksi olisi hyvä miettiä jo valuvaiheessa missä kosteusmittaukset voidaan turvallisesti tehdä. Valokuvat lattialämmitysputkien kulusta ennen valua ovat suureksi avuksi näytteenottopaikkaa mietittäessä.

Näytepalamenetelmässä mittaaja piikkaa lattialaatasta näytepaloja tietyltä syvyydeltä ja ottaa ne mukaansa koeputkessa. Kosteusmittaustulos saadaan jo seuraavana päivänä. Menetelmän etuna on, että kosteus saadaan mitattua yhdellä käynnillä, eikä sisälämpötilan heilahtelu vääristä mittaustulosta. Haittana on, että piikkaamisesta jää hieman suurempi korjattava jälki betoniin. Se voidaan kuitenkin paikata esimerkiksi pikabetonilla.

Porareikämenetelmässä mittaaja poraa ensin reiät betoniin ja asentaa niihin mittausputket. Putket tasaantuvat kolme päivää ja talon lämpötilan tulee tällöin pysyä välillä +15 - +25 astetta. Tämän jälkeen betonin kosteus on luettavissa asentamalla anturit mittausputkiin. Porareikämenetemää käytetään yleensä suurissa kohteissa, kuten kerros- ja rivitalotyömailla.

Betonin kuivumiseen vaikuttavat niin monet tekijät, että parhaatkin kuivumisarviot ovat vain suuntaa-antavia. Nykyään leudot ja siten tavallista kosteammat talvet myös pitkittävät betonin kuivumista. Vain mittaamalla betonin kosteuden voit varmistua, että se on riittävän kuiva päällystettäväksi.

 

Kosteusmittaus kannattaa tehdä

 

Lisätietoja

Vertia Oy

vertia logo1

Yhteystiedot

www.vertia.fi

Puh. 044 7700 400

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

vertia suomirakentaa banneri 2016

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot