Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Kotinikkarin tee-se-itse-remontit

 Oman kodin remontoiminen on parhaimmillaan mukava ja antoisa projekti. Seuraavassa esittelemme yleisimmät kodin pienet remontit, joilla on helppo kohentaa oman kodin viihtyisyyttä - vinkkejä unohtamatta.

Maalaus ja tapetointi

Maalaus ja tapetointi ovat suosituin tapa uudistaa omaa kotia. Uudistamisessa on hyvä muistaa pohjatyöt. Mitä puhtaampi ja tasaisempi pohja, jolle uusi maali tai tapetti asetetaan, sen parempi lopputuloksesta tulee. Puuduttava seinätapettien irroittelu tai seinien pakkelointi kuitenkin maksaa itsensä takaisin lopputuloksen pitkäikäisyydessä.

Väriä miettiessä on hyvä ottaa huomioon, kaipaako huoneeseen rauhallisuutta vai lisäenergiaa. Myös tilan luonnollinen valoisuus on tärkeä asia. Esimerkiksi huone, jonka ikkunat suuntaavat itään ja pohjoiseen tuovat sisään viileäsävyistä valoa auringon suunnasta johtuen.

Vastaavasti etelään tai länteen avautuva huone saa runsaasti lämmintä ja luonnollista valoa.

Lisää tapettivinkkejä täältä.

 

Ulkomaalaus

Kodin ulkomaalaus on perinteinen kasvojenkohotus, joka parhaimmillaan saa kodin näyttämään uudemmalta, ja ainakin siistimmältä.

Puutalon maalaus tulisi tehdä noin kymmenen vuoden välein, sillä se lisää sääsuojineen talon pitkäikäisyyttä. Ennen aloittamista on hyvä selvittää materiaalit, joilla taloa on maalattu aiemmin. Tärkeintä on tietää, onko maali vesi- vai öljyliukoinen. Jos et tiedä, niin nappaa öljylastu seinästä ja vie se maalikauppaan analysoitavaksi. Maalausergonomia on myös tärkeää, joten telineet ja pensseleille lisävarret pensseleille ovat tarpeen, jos ja kun kaikkeen ei itse yletä.

Remonttia kannattaa suunnitella jo etukäteen ja laskea seiniin tarvittavat maalimäärät pienellä ylivaralla. Tässä säästyy turhilta kauppareissuilta ja kauniiina maalauspäivänä koko energiansa voi laittaa maalaamiseen. On parempi työskennellä varjopuolella taloa, sillä aurinko kuivattaa maalin nopeasti ja tekee talosta helposti laikukkaan. Lue lisää ulkomaalausvinkkejä täältä.

 

Lattian vaihto

Lattiamateriaalien vaihtaminen tai hionta tuo asunnolle helposti uuden ilmeen.

Tämän hetken suosituin lattiaremonttitapa lienee laminaattien käyttäminen. Laminaattien asentaminen on helppo ja nopea tapa kohentaa oman kodin ulkonäköä. Yksi kestävimmistä materiaaleista on kuitenkin laatta. Nopeasti tuloksia haluavien kannattaa katsoa vinyyli- ja muovilaattavaihtoehtoja, jotka ovat erittäin helppo asentaa sekä käytössä kestäviä. Laminaattien lisäksi mahdollisuuksia on myös laatoittaminen tuo tyylikkään lopputuloksen.

Mikäli asunnossa on vanha parketti, voi hionta olla usein vaihtamista halvempi tapa kirkastaa kodin lattiapintoja kustannussyistä, ja se myös kunnioittaa kodin alkuperäisilmettä. Lisää lattiaremonttivinkkejä täältä.

 

Katon huoltotyöt

 

Katon ylläpito on yksi vaivalloisempia omakotitalon ylläpitotöitä. Kattorännien puhdistus on jokavuotinen tehtävä, jota ei kannata jättää tekemättä, sillä muutoin vesi voi kastella talon seiniä ja sokkelin. Rännien puhdistukseen hyvä väline on ketsuppipullosta leikattu äyskäri, jolla voi pöyhiä kuollutta lehtimassaa pois rännistä. Myös vessaharja on yllättävän toimiva varuste puhdistustyössä.

Rännien puhdistuksen lisäksi myös katon pesu ja huoltaminen on useimman kotiremontoijan tehtävissä. Katon hoitaminen riippuu käytetyistä pintamateriaaleista, esimerkiksi peltikaton ylläpitoon kuuluu maalaaminen pohja- ja pintamaalilla, kun taas tiilikaton ylläpidossa pääsee kamppailemaan sammalenpoiston kanssa. Mikäli kattomateriaaleihin on kuitenkin jo päässyt kehittymään reikiä, on hyvä kartoittaa nämä asiantuntijan kanssa jo vakuutussyistä.

 

Kuinka rahoittaa remontti?

Tapoja remontin rahoittamiseen on monia.

Osa päättää pitää kontrollin omissa hanskoissa ja säästää remonttirahat etukäteen. Monilla tämä kuitenkin tarkoittaisi sitä, että remontti lykkääntyisi pitkälle tulevaisuuteen, joten on olemassa myös muita vaihtoehtoja.

Jotkut kokeilevat kieli poskessa lottoa, ja totta onkin, ettei remonttiin tarvita päävoittoa. Eurojackpot säännöt näyttävät, että onnistuminen päävoittoa pienemmässä voittoluokassa riittäisi remonttikulujen kattamiseen. Mikäli rahat tarvitsee heti, kannattaa kuitenkin ensisijaisesti ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja kysyä mahdollisuutta remonttilainaan.

Mikäli jo asunnonoston yhteydessä tietää tarvitsevansa lisärahaa remontin tekemiseen, tarjoavat monet pankit lainan yhteydessä integroitua lainapakettia.

Myös lyhytaikaista kulutusluottoa tarjoavia yrityksiä on olemassa, mutta näissä tapauksissa on hyvä tarkastaa lainojen takaisinmaksukorot, jotka saattavat ovat yllättävänkin korkeita, eivätkä siis tämän takia remontoijalle kaikkein suositeltavin vaihtoehto.

 

Hauskoja hetkiä remontin parissa!

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot