Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Honka: Näin pikkumökistä kasvoi kakkoskoti

Honka taivassalo 3

yritysesittaa

Honkarakenne Oyj: Mökkikausi on pian pyörähtämässä täydellä tehollaan käyntiin. Yllättävän moni suomalainen mökkeilee liian ahtaaksi käyneessä mökissä tietämättä, että mökkiä voi laajentaa. Laajentamalla mökki päivittyy tiloiltaan ja mukavuusvarustelultaan vastaamaan nykymökkeilijän tarpeita.

 

”Mökin laajentamisen mahdollisuutta ei monikaan tule ajatelleeksi tuskastellessaan vanhan mökkinsä tilojen epäkäytännöllisyyttä. Pitkään suvun hallussa pysynyt mökki halutaan tunnesyistä säilyttää, joten varustetason kohennuksella ja lisätilan rakentamisella perintömökin elinkaarta voidaan helpoiten pidentää. Samalla mökin arvo nousee”, kertoo Sami Leinonen Honkarakenteelta.

Honkarakenne on tehnyt laajennuksia jo vuosikymmenien ajan. Useimmiten alkusysäyksenä laajentamiselle on lisätilan tarve. 1970- ja 80-luvuilla mökit rakennettiin silloisten elintapojen mukaisesti eikä niiden varustetaso enää vastaa nykypäivän tarpeita. Nykyisen mökin laajentaminen on vaihtoehto uuden mökin rakentamiselle tai erilliselle lisärakennukselle. Usein myös tontin jäljellä oleva rakennusoikeus sallii laajentamisen, muttei välttämättä lisärakennusta. Tämä oli tilanne Maarit ja Timo Vaahteran kohdalla vuonna 2009.

Honka taivassalo 2

”Isäntä ryhtyi toimiin mökkirauhan takaamiseksi”

Kesä 2009 oli lopuillaan ja Vaahteran pariskunta oli saanut tarpeekseen pienessä mökissä ahtailusta. Perheen pojat olivat kasvaneet aikuisiksi ja hankkineet tyttöystävät. Hongan Metsätähti-mökin parvitilat eivät enää riittäneet kasvaneelle käyttäjäkunnalle ja kaappitilojen puutteen takia kassit lojuivat pitkin oleskelutiloja.

Mökillä paljon aikaa viettävät Vaahterat kaipasivat nykyaikaisia mukavuuksia ja kunnollisia tiloja oleskeluun. Mökkiin haluttiin myös lisäeristystä, jotta asuminen onnistuisi talviaikaankin. Vesivessa mökissä oli ollut alusta asti, mutta esimerkiksi pesukone ja astianpesukone uupuivat, eikä niille 49 neliön mökissä tilaa olisi ollutkaan.

Omatoiminen isäntä hahmotteli uutta mökkiä ensin ruutupaperille ja kävi sitten näyttämässä suunnitelmaansa Hongalla. Kaukaa viisaana hän tiedusteli laajennusmahdollisuutta Taivassalon rakennustarkastajalta heti ensimmäisten suunnitteluvedosten valmistuttua. Kun rakennusluvan hakemisen aika vihdoin tuli, tarkastaja tunsi jo tapauksen ja myönteinen päätös syntyi nopeasti.

— Hongan suunnittelija Marko Lehtonen piirsi laajennuksen luonnokseni pohjalta valmiiksi. Yhteistyö sujui todella hyvin ja Marko pystyi sisällyttämään kaikki toiveemme lopulliseen rakennussuunnitelmaan.

 

Vanhaan osaan avaruutta

Vaahteroiden remontti käynnistyi vanhan mökin sisätilojen purkutöillä. Vanha vessa, keittiö, takka, väliseinät, sisäkatot, parvi ja alapohja saivat lähteä. Yläpohjaa eristettiin 25-senttisellä lasivillakerroksella. Tuulettuva alapohja sai puolestaan tuhdin lämmöneristyskerroksen: 10 senttiä Finnfoamia ja 20 senttiä lasivillaa. Alapohjaremontin yhteydessä Timo poisti erään itseään pitkään vaivanneen asian.

— Tekninen tila puuttui mökistämme ja tekniikka oli ripoteltu sinne tänne. Päätin rakentaa vanhan mökin alle lämpöharkoista pienen teknisen tilan, johon sijoitettiin sähköpäätaulu, vesimittari ja lämminvesivaraaja, Timo kertoo.

Vanhan osan pohja koki remontin myötä täydellisen uudistumisen. Suurempi makuuhuone sai siirtyä eteisen tieltä ja eteiseen puhkaistu uusi ulko-ovi johdattaa nyt talon taakse rakennetulle kakkosterassille, jossa Vaahterat voivat nauttia ilta-auringon kajosta.

Pienemmän makuuhuoneen paikalle valmistui puolestaan tilava, 7-neliöinen kylpyhuone suihkuineen, pesukoneineen ja kuivausrumpuineen. Vanhan wc:n tila vapautui osaksi yhtenäistä keittiö- ja olohuonetilaa, joka sai avaruutta suuren kulmatakan ja parvelle vievien tikkaiden poistuttua.

Isäntäparin toivoma astianpesukone istui onnistuneesti uusiinkeittiökalusteisiin. Modernin keittiön varustukseen kuuluu myös kookkaat jää- ja pakastinkaapit, sähköliesi ja liesituuletin. Vanhan takan korvaa valkea varaava takka, joka sijoitettiin lähelle uudisosan oviaukkoa. Näin takka on mahdollisimman keskellä taloa ja tuottaa lämpöenergiaa kaikkiin huoneisiin.

Honka taivassalo 1

Oman haasteensa laajentamiseen toi kallioinen tontti, joka mahdollisti laajentamisen vain toiselle sivulle. Aikaisemmin Metsätähti-mallin laajennuksia oli tehty vain eteen tai taaksepäin. Vaahteroiden mökkiin tulikin ensimmäinen sivulle tehty suurempi laajennus.

”Nyt on kunnon portaat”

Vaahteroiden tilaama laajennusosan tavaratoimitus saapui Hongalta loppusyksystä, juuri sopivasti perustusten valmistuttua. Samalla tontille saapuivat Hongalta tilatun kahden auton katoksen materiaalit.

Uudisosan myötä vanhan mökin huopakate vaihtui peltiin, jotta mökin julkisivusta saatiin ehyt kokonaisuus. Samalla uuteen kattoon asennettiin kattoikkuna tuomaan valoa parvelle. Vesikatossa mökin laajennusosa oli vuoden 2010 vaihteessa. Kevättalvi varattiin sisätöille.

— Uuden mökin hirsikehikko on tehty niin, että se muodostaa itsenäisen kokonaisuuden. Näin uusien hirsien painumisesta ei synny ongelmia, vaikka vanhan osan hirsien liike kun on jo pysähtynyt. Mökin laajentamisessa haasteena on liitoskohtien tiiviys. Jätimme tiivistysvaraa riittävästi, eikä liitäntäkohdissa ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Uuden mökin hirsiäkään en ole joutunut löysäämään, Timo toteaa muutaman vuoden kokemuksella.

Uudisosan myötä Vaahteroiden mökki kasvoi peräti sataan neliöön. Uuden osan aulaan sijoitettiin laajentuneelle parvelle johtavat kunnolliset portaat, jotka korvasivat isännän ’kanan orsiksi’ nimeämät tikkaat.

Aulasta on kulku myös kahteen hyvänkokoiseen makuuhuoneeseen. Kaikkiin makuutiloihin saatiin sijoitettua riittävästi kaappeja, joten reput ja laukut eivät enää pyöri jaloissa.

Vaahterat ovat kakkoskodiksi kasvaneeseen mökkiinsä erittäin tyytyväisiä. Tuvassa on nyt tilaa suuremmalle ruokapöydälle ja makuuhuoneisiin eivät oleskelutilojen äänet kantaudu.

— Laajennuksen aikataulu piti hienosti ja kesäksi pääsimme jo uudistuneeseen mökkiin. Pohjaratkaisu on nyt toimiva, tilat ovat lämpimiä ja asumismukavuus on huippuluokkaa. Kasvanut mökki tarjoaa tilaa myös rauhoittumiselle. Vaikka lapset ovatkin tärkeitä, välillä kaipaa omaa rauhaa, pohtii syksyllä isoisäksi tuleva Vaahtera.

Mökin laajentamista pohtiville hän suosittelee tutustumista Hongan mökkilaajennuksia koskevaan sivustoon, sillä moniin mökkimalleihin on laajennusosia jo suunniteltu. Jos valmista laajennusta ei vielä ole, Vaahtera vinkkaa panostamaan suunnitteluvaiheeseen.

— Annan Hongan suunnittelupalvelulle täydet 10 pistettä. Suunnittelu toki maksaa, mutta työ tehdään huolella ja suunnittelija käy paikan päällä katsomassa mökkiä. Jos ostaa rakennusmateriaalit Hongan kautta, suunnittelupalvelun hinta vähennetään materiaalien hinnasta, Timo kertoo.

Honkarakenne rakensi ensimmäiset mökkien laajennukset yli 30 vuotta sitten. Ainoana hirsitalovalmistajana Suomessa Honkarakenne tarjoaa kesämökkien laajennuksen kokonaispalveluna suunnittelusta rakentamiseen ja sisustamiseen saakka. Honka Laajennuspalvelu on toteuttanut satoja yksilöllisesti suunniteltuja mökkilaajennuksia eri puolille maata myös muihin kuin hirsirakennuksiin.

Lisätietoja: Honkarakenne Oyj, www.honka.fi

 

Tutustu tarkemmin Honkaan suomirakentaa.fi:ssa: klikkaa tästä!

 

 

 

 

 

Yhteystiedot

Honkarakenne Oyj
Pääkonttori
PL 31
04401 Järvenpää
P. 020 5757 00


www.honka.fi

Lataa tästä kuvasto 
tai tilaa se kotiisi

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot