Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Hirsi-, kivi- vai puutalo

Noin kaksi kolmesta talopakettitaloista on puurunkoisia lautaverhouksella. Harkko-, betoni- tai tiilitaloja tehdään noin 8 % ja hirsitaloja noin 25 %. Koska talotoimittajat toimittavat rungon noin 80 %:ssa uudistuotannosta, on syytä katsoa, ketkä ovat suurimmat toimittajat ja millä perusteilla loppuasiakkaat arvioivat eri materiaaleja.

Jukkatalo on jo vuosikymmeniä ollut Suomen suosituimpia talomerkkejä. Nyt Jukkaa saa myös hirsisenä. (Kuva: Jukkatalo)

 

Suurimmat puu-, kivi- ja hirsitalotoimittajat Suomessa 2022:

Puutalopaketeissa: Hirsitalopaketeissa:
 1. Kastelli 1. Kontio
 2. Jukkatalo 2. Finnlamelli
 3. Designtalo 3. Honka
 4. Kannustalo 4. Kuusamo Hirsitalot
 5. Jetta-Talo 5. Honkatalot
 6. Sievitalo 6. Kimara
 7. Ainoakoti  
 8. Evesa-talot  Kivitalopaketeissa:
 9. Älvsbytalo  1. Lammi-Kivitalot
10. Deko-Talo  2. Jämerä (Bauroc)
11. Kiiruna Talot  3. Lakka-kivitalo
12. Muurametalot  4. Passiivikivitalot

                                                               

Helppoa rakentamista

Omakotirakentaminen ja myös rivitalorakentaminen on muuttunut viime vuosina helpompaan suuntaan. Rakentajakin voi tehdä talonsa helpommin valmiita elementtejä ja osakokonaisuuksia hankkien. Varsinaisiin talopaketteihin sisältyy yhä enemmän palveluja ja sisältöä. Talotehtailta löytyy yhä monipuolisempia valmiita suunnitteluratkaisuja ja asennuspalveluja. Toimitussisällöt vaihtelevat materiaalipaketeista laajasisältöisiin talopaketteihin. Kasvava osa omakotiasiakkaiden talopaketeista on muuttovalmistaloja. Rakennuttajalle jää lähinnä maa-, pohja- ja pihatyöt, valvonta ja liittymähankinnat sekä ulkoseinien pintamaalaus. Myös aivan valmis -tarjontaa on olemassa ja tietysti pientaloasunnon voi ostaa myös tontteineen ja taloineen. Tätä tarjontaa on erityisesti rakennusliikkeillä, jotka usein yhteistyössä talotehtaan kanssa harjoittavat toimintaansa.

 

Valintaperusteet runkorakenteelle

Valmistajan luotettavuus ja arvostus sekä talopaketin toimitusvarmuus ja yleinen laatutaso kuuluvat kaikilla eri runkomateriaaleilla tärkeimpiin valintaperusteisiin. Lisäksi ulkonäkö ja ympäristöön sopivuus ovat tärkeitä valintaperusteita.

PUUTALON valinnassa korostuvat lisäksi edullisuus, korkea valmiusaste ja sopivuus omatoimirakentamiseen sekä kuuluminen talopakettiin.

HIRSITALOISSA hengittävyys, terveellisyys, pitkäikäisyys ja ekologisuus ovat myös tärkeitä valintatekijöitä.

KIVITALOISSA lisäksi kestävyys, helppohoitoisuus ja energiatehokkuus sekä tiiveys ja tasalämpöisyys ovat ratkaisemassa valintaa kivitaloksi.

 

 

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot