Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Vesikate vanhaan taloon

rts_tutkii_logo_pieniTalon rakenteista vesikatto joutuu kaikkein kovimmalle rasitukselle. Katon tulee kestää niin sateet, auringon porotus, kuin talviset lumimassat. Luotettava vesikatemateriaali koostuu paitsi itse katemateriaalista myös katon riittävästä kaltevuudesta, alusrakenteista ja sadevesijärjestelmästä sekä kattoturvatuotteista. Vesikatetta uusitaan v. 2018 omakotikorjausten yhteydessä noin 4  miljoonaa m². Suosituin materiaali uudeksi katteeksi on teräs. Se asennetaan noin 76 %:iin korjattavista omakotitaloista.

Teräskate on omakotikorjaajan suosikki uudeksi vesikatteeksi

Reilussa 50%:ssa uusittavista vesikatoista vanha uusittava materiaali on terästä. Vanhan katteen iästä riippuen materiaali on joko konesaumattu tai sinkitty profiilikate. Katteen uusiminen vaatii usein alusrimoituksen siirtoa tai uusimista, koska edellisen tuotteen ruodejako ei ole välttämättä sama kuin uudessa katteessa.

Noin 76% kattokorjaajista valitsee uudeksi katteekseen teräskatteen.  Teräskatteista löytyy useita erilaisia variaatioita, yleisimpinä tiilikuvioitu teräsmuotokate, konesaumattu kate, konesaumattua muistuttava muotokate tai suora profiilikate.

Valtaosa uusista teräskatteista on pinnoitettuja ja värivaihtoehtoja on runsaasti. Edullista sinkittyä teräskatettakin myydään silti vielä paljon, vaikka se vaatii aika ajoin maalausta. Alustaksi teräskate vaatii ruoteet tai harvalaudoituksen (konesaumakate) sekä aluskatteen.

 

Bitumikate tai tuttavallisemmin huopakate

Uusittavista katteista noin 20% on bitumihuopaa. Huopakatteen alla on yleensä umpinainen laudoitus, jolloin uuden katon materiaalin voi valita melko vapaasti. Ehjän alusrakenteen voi jättää paikoilleen ja vanhan huovan päälle voi suoraan liimata uuden huovan.  Jos materiaali halutaan vaihtaa, voidaan vanhan katteen päälle tehdä korotus tai tarvittava oikaisurimoitus sekä ruodemitoitus joko teräs- tai tiilikatetta varten. Konesaumatun teräskatteen voi niin ikään asentaa suoraan vanhan huopapinnoitteen päälle.

Bitumikate on joko rullatavaraa tai kattolaattaa, molemmat korjauskohteissa lähes yhtä suosittuja.  Värin määrää katteen pinnassa käytettävä sirote, joten tässäkin suhteessa valikoima on runsas. Bitumikate vaatii alleen tasaisen ja liikkumattoman umpilaudoituksen tai muun vastaavan pinnan. Laudoitus toimii myös aluskatteena, tosin loiviin ja laattakattoihin on syytä asentaa myös erillinen aluskermi.

Asennus aloitetaan räystäältä asentamalla nk. tippapelti ja jiirikermit, joiden päältä aloitetaan varsinainen katetyö. Kate viimeistellään harja- ja päätylevyillä, joista jälkimmäisen voi korvata tarkoitukseen tehdyllä päätyräystäspellillä. Lopuksi läpiviennit käsitellään tiivistysmassalla.

Bitumikatteen valitsee noin 10% kattokorjaajista.

 

Tiilikate

Noin 15% uusittavien katteiden materiaalista on tiiltä tai kuitusementtiä (Vartti). Alkuperäiset tiilikatteet ovat pääasiassa savitiiltä, jota käytettiin yleisesti 50-luvulla tai sitä aikaisemmin rakennetuissa taloissa. Nämä katteet uusitaan tyypillisesti joko betonitiilellä tai teräskatteella. Ruoteet on uusittava, jos vanhan ja uuden katteen jaot eivät ole samat.

Yleisimmin valittu tiilikate on läpivärjättyä betonia, mutta myös keraamisia kattovaihtoehtoja on markkinoilla. Tiilikattojen valikoima värin ja profiilin suhteen on laaja. Tillikatto vaatii alle aluskatteen. Tiilien asennus ruoteiden teon jälkeen on nopeaa, tiilet nostetaan parhaimmillaan kuormasta suoraan katolle ja ladotaan päivässä parissa paikoilleen.

Tiilikatteen valitsee noin 8% omakotitalonsa vesikatteen uusijoista. 

 

Vesikaton valintaperusteet eri materiaalien mukaan

Konesaumakatteen valintaperusteet

 • Pitkäikäinen materiaali
 • Edullinen
 • Johtui entisestä katteesta
 • Helppohoitoinen/huoleton

 Teräsmuotokatteen valintaperusteet

 • Johtui entisestä katteesta
 • Edullinen hinta
 • Pitkäikäinen materiaali
 • Helppohoitoinen/huoleton

 Tiilikaton valintaperusteet

 • Johtui entisestä katteesta
 • Pitkäikäinen materiaali
 • Äänettömyys
 • Asentamisen helppous

 Bitumikattolaatan valintaperusteet

 • Äänettömyys
 • Asentamisen helppous
 • Johtui entisestä katteesta
 • Sopii hyvin ympäristöön
 • Näyttävä materiaali

 

Paivolantie 41 B SAK 3858 PAINOKELPO

Konesaumakate tai konesaumakatetta muistuttava teräskate on pitkäikäinen ja sopii myös vaikeisiin kohteisiin.

Kuva: Ruukki, Classic-kate

 

Rocky sininen2

Kattolaatta on kestävä äänetön ja ympäristöön sopiva.

Kuva: Katepal, Rocky

Ormax betonitiilikatto 1

Betonikatto on yleinen uusissa omakotitaloissa, mutta suosio on kasvanut myös korjausrakentamisessa.

Kuva: Ormax, Betonikattotiili

Humikkalantie 99 13.8.2009 SAK 7846 

Muovipintainen joko tiilimäinen tai paanumainen teräsmuotokate on korjaajien suosituin valinta uudeksi katteeksi.

Kuva: Ruukki, Tiilikainen

DSCN9817 PAINOKELPO

Katon voi tehdä myös kätevillä teräspaloilla.

Kuva: Ruukki, Finnera-valmispalat

Vittinge 

Tiilikatto on kaunis, äänetön ja pitkäikäinen.

Kuva: Ormax, savitiili

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

monierlogouusi

ruukkilogo

koramic-logo-icmarket

icopal-logo

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot