Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Tiilikaton hoito ja huolto

Likaantuneen tiilikaton voi puhdistaa mekaanisesti harjaamalla ja se kestää myös painepesuria, kun paine ei ole liian kova. Ennen kuin käytät kattosi pintaan mitään käsittelyainetta tai pinnoitetta, varmista valmistajalta, mitä tuotteita voit käyttää, jotta kattosi takuu on voimassa.

Kattotiilien tiukat kansainväliset laatuvaatimukset edellyttävät, että niiden tulee ilman mitään pinnoitetta olla vesitiiviitä, lujia ja kestää koviakin pakkasia. Mikäli kattotiiliin imeytyy vettä, on kyse valmistusvirheestä, jolloin kannattaa ottaa yhteys valmistajaan. (KUVA: Ormax)

 

Tarkista tiilien kunto vuosittain

Tiilikatolla kannattaa tutkia, että tiilet ovat ehjiä ja harjatiilet sekä räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ovat kiinni. Tiilien vaihtaminen ehjiin ei ole kovinkaan vaikeaa. Tärkeintä on huolehtia turvallisuudesta, varsinkin jos katto on kovin jyrkkä. Turvanarun voi kiinnittää esimerkiksi piippuun. Tiiliä vaihdettaessa kannattaa samalla tarkistaa aluskatteen ja puurakenteen kunto. Uuden tiilen saa helposti vanhan paikalle nostamalla viereisiä tiiliä ylöspäin, poistamalla rikkoutuneen tiilen ja vaihtamalla uuden tilalle. Räystäällä, harjalla ja jiireissä tiilet on naulattu, joten näitä vaihdettaessa kannattaa olla tarkkana, jotta ei riko ehjiä tiiliä.

 

Kattotiilien kestävyysvaatimukset

Standardi edellyttää, että kattotiilen tulee olla pinnoittamattomanakin vesitiivis, luja ja pakkasenkestävä. Vaativissa olosuhteissa mikään pinnoite ei ole ikuinen. Itse kattotiilen rungon tulee täyttää toiminnalliset vaatimukset koko kattotiilen elinkaaren ajan. Uusille betonikattotiilille myönnetään jopa 30 vuoden materiaalitakuu, joka takaa tiilen vesitiiviyden, lujuuden ja pakkasenkestävyyden. Kannattaa kysyä valmistajalta, millainen takuu heidän tuotteessaan on. Uudet kattotiilet pintakäsitellään, koska käsittelyllä saadaan tiilistä entistä pitkäikäisempiä ja kauniimpia kattoja. Jos kattotiiliin imeytyy vettä, on kyse valmistusvirheestä.

 

Tiilikatto kerää kasvustoa

Tyypillistä tiilikatolle on, että katteen pinta kuluu ja alkaa kerätä kasvustoa jo 6-10 vuoden iässä. Ensimmäisenä tiilikatolle syntyy levää, mutta myös harjatiiliin tarttuu jäkälää varsin pian ja tiilen päihin sekä saumoihin voi alkaa kertyä sammalta. Tässä vaiheessa katon puhdistus on paikallaan, ensin mekaanisesti esimerkiksi harjaamalla. Tiilikaton saa myös pestä painepesurilla, mutta malttia pitää olla niin, ettei paine ylitä 150 baria. Puhdistusaineena kannattaa käyttää valmistajan suosittelemaa laadukasta pesuainetta. Väärä pesuaine voi nimittäin harmaannuttaa tiilipintaa. Pesu suoritetaan katon harjalta alaspäin.

 

Pintakäsittelyyn vain oikeita aikeita

Tiilikatoille tarjotaan nykyään myös erilaisia kyllästemenettelyjä ja pinnoituksia, mutta näiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä vääränlaisen aineen käyttö voi tuhota koko katon. Pahimmassa tapauksessa osa näistä ns. kyllästeistä tekevät tiilen pintaan höyrysulun, jolloin tiili ei enää toimi kuten sen pitäisi. On tärkeää tarkistaa katteen valmistajalta, millä tuotteella katon saa käsitellä, jos siihen tulee tarvetta. Väärillä aineilla käsiteltäessä valmistajan antama takuu ei ole voimassa.

 

Uudet  tiilet vai pinnoitus

Ennen katon pinnoittamista kannattaa miettiä myös kattotiilien vaihtoa. Uudet kattotiilet voivat nimittäin maksaa vähemmän kuin tiilien uudelleen pinnoitus. Samalla tulee tehtyä alussa mainittu rakenteen kuntotarkistus. Uudet tiilet voi latoa helposti vanhoille tiiliruoteille, jos ne ovat kunnossa. Jos tiilikatto on jo tullut ikänsä päähän, ei maali sitä kohenna, vaan on syytä vaihtaa uudet tiilet.

 

 

 

monierlogouusi

ruukkilogo

koramic-logo-icmarket

icopal-logo