Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Katolle säännöllinen tarkistus ja huolto - tunnista merkit ja toimi ajoissa

 Ormax Monier Oy:

Vaikka tiilikatto on kestävä ja pitkäikäinen katto, tulee se myös tarkastaa ennen pitkää. Katon tarkastuksella voidaan ennakoida mahdollisia korjaustarpeita ja välttyä näin laajemmilta korjaustoimenpiteiltä. Vanhassa katossa riskit piilevälle kattovuodolle kasvavat vuosi vuodelta ja pahimmillaan edessä on alusrakenteiden kosteusvaurioiden korjaus. Säännöllisillä huolloilla on siten iso merkitys katon elinkaaressa.

 

Katon kunnostus vai uusiminen?

Katon säännöllinen tarkistus ja ajantasaiset huollot varmistavat toimivuuden ja pidentävät katon ikää sekä alentavat kokonaiskustannuksia merkittävästi. Suositeltavat ajankohdat ovat keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä syysmyrskyjen jälkeen ennen lumien tuloa.

Vesikaton tarkastuksessa kirjataan ylös katon kunnossa tapahtuneet muutokset ja havaitut ongelmat. Havainnoinnissa kiinnitetään erityistä huomiota katemateriaalin eheyden lisäksi läpivienteihin sekä muihin erityskohtiin, joissa vaaditaan ylimääräistä tiivistystä. Katon vuotaminen on selkeä merkki huonosta kunnosta, mutta aina merkit eivät ole näin ilmiselviä. Ongelma saattaa hyvin liittyä myös aluskatteen virheelliseen toimintaan.

Mikäli katon ikä alkaa lähennellä 50 vuotta, on syytä tehdä perusteellinen kuntokartoitus. Vanhan katon kunnon perusteellisessa arvioimisessa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun. Ammattilaisen suorittamasta kuntokartoituksesta, saat kattavan raportin sekä suositukset tarvittavista kunnostustoimenpiteistä. Kun kyseessä on iäkkäämpi katto, on uusiminen järkevä vaihtoehto. Kokenut ammattilainen osaa kertoa millainen kattoremontti sopii taloyhtiönne tarpeisiin.

 

Tiilikaton suojaus tärkeää

Katon tarkoitus on suojata rakennusta ja omaisuutta koko elinikänsä ajan. Katto on ns. talon viides julkisivu, joka joutuu kaikista kovimmalle rasitukselle. Samoin kuin mikä tahansa muu materiaali, toimii tiilikatekin parhaiten puhtaana ja huollettuna. Kesäisin UV-säteily on suurta, syksyllä ja keväällä rankat sateet rasittavat taloa ja talvella lumikuorma moninkertaistaa rakenteisiin kohdistuvan painokuorman.

Vaikka tiilikatto onkin helppohoitoinen, vaatii se kuitenkin pientä huoltoa, mikäli katteen ikä halutaan maksimoida. Myös hoitamaton tiilikatto kestää pitkään, mutta ennätyslukemista ei tarvitse haaveilla ilman hoitoa. Parhaimmillaan betonitiilikatot voivat kestää jopa 100 vuotta keskimääräisen käyttöiän ollessa 50-70 vuotta.

Maalaamalla katto noin 25-30 vuoden iässä, saadaan loppuvuosiksi esteettisesti paremman näköinen sekä helppohoitoisempi katto. Tiilikaton pinnoitus eli maalaus palauttaa tiilikaton kauniin värisävyn uudenveroiseksi ja suojaa pintaa likaantumiselta ja sammaleelta. Ennen katon pesua ja maalausta on kuitenkin tarkistettava alusrakenteiden kunto, jotta suoritettu työ ei aiheuta vaaraa rakenteille.

 

Vain huollettu katto on toimiva katto

Jos kasvustoa, kuten sammalta, jäkälää tai levää on kertynyt katolle, kannattaa se puhdistaa ja pestä aikailematta selvitäkseen mahdollisimman pienellä vaivalla. Katolle kerääntyneet eloperäiset materiaalit sitovat itseensä kosteutta, eikä katto kuivu enää yhtä nopeasti. Vaikka sammal ei ole vaarallista, lyhentää se pahasti kattotiilen elinkaarta. Puhtaalta katolta vesi poistuu aina paremmin kuin likaiselta.

Tiilikaton pesu tai puhdistus kannattaakin tehdä säännöllisin väliajoin, jotta sammal, jäkälä ja muu kasvusto ei pääsisi jämähtämään kattoon kiinni. Suoja-ainekäsittely tehdään 5 - 10 vuoden välein, jolloin se antaa hyvän suojan eikä vaadi jatkossa muuta puhdistusta.

 

Käytä valmistajan hyväksymiä aineita

Ormax on kehittänyt katon huoltoon tehokkaita, turvallisia sekä biohajoavia tuotteita. Siivotessa ja puhdistaessa mitä tahansa pintaa, kannattaa aina käyttää tähän tarkoitettuja kemikaaleja, jottei puhdistus vahingoita materiaalia tarpeettomasti.

Käyttämällä valmistajan hyväksymiä aineita voit varmistua tuotteiden soveltuvuudesta katollesi. Kattotiilillä on jopa 30 vuoden takuu ja käyttämällä vääriä aineita saattaa takuu raueta. Valmistajan hyväksymät aineet ovat valmistajan testaamia ja hyväksymiä eivätkä ne vaikuta katon kriittisiin ominaisuuksiin kuten hengittävyyteen. Testatut aineet ovat turvallinen ja varma valinta. Mikäli käytät muita kuin valmistajan hyväksymiä aineita, varmista aina aineen soveltuvuus omalle katollesi. Ormax-katonpesuaineet soveltuvat tiili-, pelti-, huopa- ja mineriittikatoille. Niillä voi pestä myös pihakivet.

 

Lisätietoja

Ormax Monier Oy

www.ormax.fi

 

 
 

BMI Suomi -pääkonttori

Läntinen teollisuuskatu 13, 02920 Espoo

Puh. 020 7436 200 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot