Kurkista katolle keväällä ja syksyllä
Mikään vesikatto ei pysy ikuisesti kunnossa ilman säännöllistä huoltoa. Vesikaton säännöllinen tarkistaminen ja huoltotoimenpiteet pidentävät katon ikää ja varmistavat koko katon toimivuuden. Säännöllinen huolto alentaa myös katon kokonaiskustannuksia pitkällä aikavälillä.
Olipa katemateriaali mikä tahansa, on katto hyvä pitää puhtaana. Vesikatolle kuluttavinta on aika syksystä kevääseen, eli lehtien putoamisesta jäiden ja lumen lähtöön.
Kuva: Ormax
Syksystä kevääseen on vesikaton kuluttavinta aikaa
Vesikatto on varmasti rakennuksen tärkein osa yhdessä perustusten kanssa Katolla tulisi käydä vähintään kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin, eli ennen ja jälkeen vuoden kuluttavimman ajanjakson. Syksyisin vesikatolle kertyy lehtiä, oksia, risuja ja muuta roskaa. Yleensä ne jäävät paikkoihin, joita ei havaitse maasta katsomalla. Näitä kohtia ovat erilaiset läpiviennit katossa (IV-hormit, antennit), piipun, paloluukun, tai valoikkunan taustat, kourut, syöksytorvet, lumiesteet, kattosillat, laperaput, seinien vierustat ja sisäjiirit. Jos roskat jäävät katolle pitkiksi ajoiksi, saattaa katepinta vaurioitua ja sammaloitua, kun kosteus jää katteen ja maatuvan aineksen väliin. Katto kannattaa puhdistaa joka syksy harjaamalla ja samalla tarkistaa koko katteen kunto ja kourut ja sadevesitorvet.
Keväällä lumien sulettua katolle kannattaa taas kiivetä. Jos katolla on tehty talven aikana lumien pudotuksia, on mahdollista, että on syntynyt vahinkoja. Lumen poistaminen on yleensä tarpeetonta, ellei sen putoamisen pelätä aiheuttavan vaaraa. Katolta lumia poistettaessa kannattaa kuitenkin lunta jättää vähintään 10 cm suojakerros, jottei pinta vaurioidu. Kun poistat lunta, älä koskaan pudota ylemmältä tasolta alemmalle, äläkä tee kinosta seinän viereen. Mahdollinen jää poistetaan tarvittaessa kuumalla vedellä, ei koskaan hakkaamalla.
Sisällä näkyviin vuotokohtiin tulee reagoida nopeasti, sillä siinä vaiheessa, kun kosteus on silminnähtävää jo huonetiloissa, on katto luultavasti vuotanut jo pidemmän ajan ja saattanut aiheuttaa jo rakenteellisia vaurioita.
Alusrakenteiden tarkistus
Katteen alusrakenteisiin kannattaa kurkistaa ja varmistaa, että ne ovat kuivia. Jos on mahdollista käydä ullakolla, voi tarkastella katetta alapuolelta, jolloin mahdolliset vuotokohdat selviävät. Pitkäaikainen vuoto aiheuttaa valumajälkiä, jotka näkyvät laikkuina ruoteissa ja laudoituksessa. Myös ullakon lattiassa voi näkyä tippumisesta aiheutuvia jälkiä. Kellastumat aluskatteen alapinnassa kertovat vuodosta, tai kondensoitumisongelmista. Kylmällä säällä voi tarkastaa, onko katteen alapinnalla vesipisaroita. Ne kertovat kondensoitumisesta ja on tarkistettava, onko tuuletus katteen alla riittävä. Kannattaa tarkistaa myös, että räystäiden tuuletusraot ovat vapaat.
Sadevesijärjestelmän tarkistus
Kattotarkastuksen yhteydessä tarkista myös, että vesikourut ja syöksytorvet ja ulosheittäjät ovat tyhjinä roskista ja että sadevesikaivojen roskasihdit ovat ehjiä, puhtaita ja paikoillaan ja myös sadevesikaivot ovat toimivia. Tarkista sadevesijärjestelmän osien liitokset, jotta ne ovat paikoillaan ja vesikourujen kaadot riittäviä. Poista kaikki roskat em. kohteista. Tarkista pellitysten kiinnitys, kunto ja tiiviys.
Kattoturvatuotteet
Tarkista, että katolle johtavat seinätikkaat, kulkusillat ja lumiesteet ovat ehjiä ja hyvin kiinni. Pienet vesikaton korjaukset voi hoitaa itse, mutta suuremmissa on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen. Kun katolla tehdään laitteiden ja rakenteiden asennus- tai huoltotöitä, on kate suojattava esim. vanerilla, tai kovalevyllä ja raskaiden esineiden alla lisäksi suojalautoja, tai levyjä. Suojaa kate myös metallin hitsausroiskeilta ja porauksessa aiheutuvista lastuista. Muista, että katto ei ole varastointia varten.
Turvallisuus katolla
Vesikaton tarkastuksen ja huollon yhteydessä turvallisuus on erittäin tärkeätä:
- Vältä turhaa liikkumista katolla.
- Käytä jalkineita, joissa on pitävät, pehmeät ja puhtaat pohjat, jotka eivät vahingoita katepintaa.
- Nouse katolle talon sisäpuolelta, kun se on mahdollistaja jos ei, niin käytä kiinteitä tikkaita ja jos niissä on turvakisko, käytä noustessasi esim. valjaita.
- Käytä aina jyrkillä katoilla ja loivien kattojen räystäsosuudella liikkuessasi turvavaljaita ja -köysiä.
- Nosta työvälineet erikseen katolle esim. köydellä, älä kuljeta niitä mukanasi.
- Huomioi katon ulkopuolella maassa olevien turvallisuus esim. rajaamalla köydellä piha-alue.
- Tilaa ammattilainen , jos työhön liittyy työvaiheita tai olosuhteita, jotka vaativat ammattiosaamista.