Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Terassi on kodin ja mökin paras paikka

Lasitettu terassi antaa lisää tilaa ja mukavuutta. Lasitus jatkaa kesää sekä sen alku- että loppupäästä. Uuden omakotitalon ja mökin suunnitteluvaiheessa terassin lasitustarve olisi jo hyvä huomioida. Lasitus tarvitsee nimittäin aina luvan rakennusvalvonnasta ja se olisi helppo ja edullisempi hoitaa samalla kuin varsinainen rakennuslupakin. Tällöin samalla varmistutaan, että terassin rakenteet kestävät mahdollisen lasituksen vaikka myöhemmin. Luvan saanti lasitukselle vaihtelee kunnittain ja kunta määrittää rajoitteet terassin rakentamiselle. Lasitettu terassi myös nostaa asunnon arvoa.

Lasitettu terassi nostaa kodin arvoa ja antaa lisätilaa. (Kuva: Finnlamelli)

 

Terassi

Viime vuosina suuret, näyttävät terassit ovat olleet suosiossa. Mökin ja kodin piha voi olla yhtä terassia toisensa perään, kiertäen koko rakennuksen ja mökillä vielä rantaan ja saunan asti. Ison ulkoterassin lisäksi uusissa taloissa ja mökeissä usein on lisäksi lasitettu terassiosio. Uuden terassin rakentaminen kannattaa suunnitella huolella, muoto, portaat, pintamateriaalit ja mahdollinen lasitus eivät ole pikkujuttuja. Terassin perustus ja kaikki pohjatyöt täytyy tehdä kunnolla.

Terassin toimivuuteen vaikuttaa sijainnin lisäksi materiaali, josta se on tehty. Perinteisen puun lisäksi käytetään komposiittilautaa ja vinyylilautaa. Puusta rakennettu terassi vaatii aina huoltoa aika ajoin, kun taas komposiitti – ja vinyylilauta ovat huoltovapaita.

Puusta tehty terassikansi on yksinkertaisin, sillä puuta muotoilemalla saa terassia muotoiltua pihan muodon mukaan, esim. kalliota, rinnettä tai kiviä seuraten. Puisen kannen alusta tehdään tasaiseksi ja kiinteäksi kallistaen niin, että vesi valuu terassin alta poispäin rakennuksesta, humusmaa poistetaan ja tehdään pohja huolella, jotta rakennelma ei myöhemmin painu.

Maahan kannattaa laittaa suodatinkangas, jonka päälle laitetaan n. 30 cm soraa. Halutessa voi laittaa vielä betonilaatat kestopuiden alle ja jättää varsinaisen puulattian ja maatason väliin rako, jolloin tuuletus pelaa ja rakennelman käyttöikä kasvaa.

 

Lasituksella lisää mukavuutta ja viihtyvyyttä

Lasitettu terassi on miellyttävä ja hyödyllinen jatke esim. olohuoneelle. Tilaa voi käyttää periaatteessa ympäri vuoden paitsi varastotilana myös mukavaan oleiluun. Kylminä aikoinakin tila soveltuu esim. saunan vilvoittelutilaksi ja mukavaan illan istujaisiin varsinkin, jos terassille asentaa lämmikkeeksi esim. säteilylämmittimen. Lämpiminä aikoina tämän kesähuoneen käyttömahdollisuudet tietysti lisääntyvät. Porottavimman auringonpaahteen aikana lasien eteen voi vetää aurinkosuojat tai vaikka verhot.

Lasituksen sisällä kesäkalusteet säilyvät hyvinä ja lukittava lasitettu terassi voi toimia myös talvivarastona esim. polkupyörille, ruohonleikkurille, kesäleluille ja -peleille.

Terassin lasitusta varten kannattaa pyytää lasitusyrityksiltä tarjouksia mittojen mukaan. Tällöin yrityksen edustaja käy paikan päällä ottamassa mitat ja tekee lasituksesta ehdotuksensa ja hintatarjouksen.

 

Terassi lasitettuna on mukavuuden ja viihtyisyyden lisääjä. Lasituksen ansiosta siellä viiihtyy kevään aurinkoisista päivistä pitkälle syksyyn asti. (Kuva: Kuusamo Hirsitalot)

 

Lupa ensin

Lasitettu terassi vaatii aina luvan, mutta kunnasta riippuen lupavaatimukset vaihtelevat. Joissakin kunnissa riittää pelkkä ilmoitus, joissakin vaaditaan joko toimenpidelupa tai rakennuslupa. Rakennuslupa vaaditaan yleensä, jos lasiterassia varten joudutaan rakentamaan myös varsinainen terassi. Tällöin tarvitaan kaikki normaalit rakennusluvan saamiseen tarvittavat asiakirjat ja piirustukset eli asemakuvan, pohja- ja julkisivut sekä leikkauskuvat ja tietysti varsinaisen lupahakemuksen. Tämän vuoksi uudisrakentamisen ollessa kyseessä on jo talon rakennusluvan yhteydessä helpompi, edullisempi ja aikaa säästävämpää hakea tässä vaiheessa mahdollisuus terassin lasitukselle, vaikka sen aika tulisi vasta myöhemmin.

 

Lasitus lisää asunnon arvoa

Terassin lasitusta varten joudutaan tekemään piirustukset, hakemaan lupa, tekemään riittävän vahvat perustukset ja itse lasitus, jotka ovat kalliita hankintoja kukin. Pelkästään kustannusten perusteella voi asunnon arvoa hinnoitella korkeammaksi, mutta se kaikkein tärkein asia eli tilan lisäys nostaa yksistäänkin asunnon arvoa tuhansilla euroilla.