Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Asfaltti vai pihakivi pihan ja pihatien päällysteeksi

Asfaltti tai pihakivetys ovat suosittuja lopullisia pihatien päällysteitä kivisoran tai sepelin ohella. Ne tekevät pihatiestä viimeistellyn, turvallisen ja helppohoitoisen. Laadukkaasti toteutettu pihatie vaatii hyvin tehdyn, routimattoman alustan, jotta kivetys tai asfaltti säilyvät hyvänä vuosikymmenien ajan.

Kuva: Honkarakenne 

 

Pohjatyöt määrittävät pihatien kestävyyden

Pihatie vaatii hyvin tehdyn, routimattoman alustan, jotta kivetys tai asfaltti säilyvät hyvänä vuosikymmenien ajan. Perusmaa muotoillaan ja tiivistetään niin, että sadevedet ohjautuvat pois, eikä pihan pinta lammikoidu. Routavaurioiden välttämiseksi kantavan sora- tai murskekerroksen on oltava riittävän paksu. Routivalla maalla eristelevyn käyttö kivetyksen tai asfaltin alla kannattaa ja sillä varmistetaan lopputuloksen laatu.  Routimaton uusi piha kaivetaan n. 20 cm:n syvyyteen, täytetään, tiivistetään ja muotoillaan soralla tai murskeella. Kun työhön kuuluu kaivuumaiden kuljetukset ja kaatopaikkamaksut, ovat kokonaiskustannukset noin 20–25 €/m². Routivalla maalla kaivuusyvyys on noin 40–50 cm. Tähän asennetaan soraa tai mursketta 20 cm, tiivistetään, tasataan ja asennetaan 5–10 cm:n routaeriste. Tämän päälle vielä noin 20 cm:n sora tai murske, joka uudelleen tiivistetään ja muotoillaan. Kustannuksia syntyy tällöin noin 30–35 €/m².

 

Pihakivetys

Betoniset pihakivet ja kivilaatat ovat suosittu, laadukas ja pitkäikäinen valinta pihapäällysteeksi. Laattamalleja löytyy useita ja yleisimpiä ovat suorakaiteen muotoiset, neliskanttiset tai lievän s-kirjaimen muotoiset laatat. Käyttämällä erikokoisia kiviä tai erilaisia ladontatyylejä, voi pihaan luoda monimuotoista struktuuria ja elävyyttä. Pihakiviä on saatavissa useissa eri sävyissä, joista suosituimpia ovat eri harmaansävyt sekä punertavat ja mustat.

Pihoissa käytetään tyypillisesti 40-80 mm:n vahvuisia kiviä riippuen siitä, millaiselle rasitukselle pihatie joutuu. Paksumpia kiviä käytetään, kun pihatiellä ajetaan autolla. Varsinainen pihakivetys alkaa asennushiekkakerroksesta, jonka päälle pihakivet ladotaan. Pihakivien ladonnan voi suorittaa itsekin, mutta etenkin isommilla aloilla työ vaatii erityistä tarkkuutta, jolloin ammattilaisen käyttö on järkevää. Laadukkaassa lopputuloksessa ladonta on tasainen, eikä kivien saumat heittele tai porrasta. Pihakivetys viimeistellään saumahiekalla, joka harjataan tasaisesti saumoihin.

Hyvin tehdyn pihakivetyksen hoito on helppoa; sammaleet ja rikkakasvit pysyvät poissa näihin tarkoitettujen levitettävien aineiden avulla. Kivetyksen voi myös pestä painepesurilla ja sitä on helppo paikkailla ja korjata omatoimisestikin.

Tavanomainen betonikivi maksaa tyypillisesti noin 15–25 euroa neliöltä, mutta hinnat voivat vaihdella suurestikin riippuen, minkälaista kiveä käytetään. Asennustyö ammattilaisella teetettynä on tyypillisesti noin 30–35 €/m², jolloin kivetyksen kokonaishinnaksi asennuksineen tulee noin 50–65 euroa neliöltä. Haastavampia ja arvokkaampia kiviä käytettäessä, kuten luonnonkivet, noppakivet, liuskekivet ym., nousee kivetyksen hinta helposti 100 euroon neliöltä.

 

Asfaltti

Ammattimainen asfaltointityö lähtee kohteen kartoituksesta, jolloin tontin olosuhteet, pohjan kantavuus, kaivu ja kallistukset osataan ottaa huomioon jo tarjousvaiheessa. Tyypillisesti päällimmäiseksi pohjakerrokseksi tulee noin 5 cm murske ja huonommalla maaperällä usein riittää noin 20 cm pintamaiden poisto ja murskekerros, tarvittaessa routaeristetään. Asfaltoinnin yhteydessä asennetaan usein myös reunakivet. Asfalttitöissä laatu näkyy hyvänä työnjälkenä, jossa kaadot on huomioitu oikein ja asfaltin mahdolliset saumat ovat siistit. Asfaltti on huolellisesti toteutettuna pitkäikäinen pinta ja kestää hyvin kulutusta. Mikäli asfaltti pääsee ajan kanssa kuitenkin halkeilemaan tai siihen syntyy kuoppia, on ne suhteellisen helppo myös paikata.

Pihan asfaltointi on suhteellisen nopea toimenpide, tyypillinen 150–200 m² piha onnistuu pohjatöineen ja asfaltointeineen noin 1–2 päivän aikana. Tämän kokoisessa pihassa asfaltoinnille tulee hintaa tyypillisesti noin 20–25 euroa / neliö. Asfaltointi on siis huomattavasti edullisempaa kuin pihakivetys.                                                         

 

Vertaa piha-asfaltti ja pihakivi (€/m²)

  Pintamaan poisto ja kaivu + kuljetus ja täyttömurske* Alushiekoitus ja päällystystyö Yhteensä
Pihakivetys 20 - 25 €/m² 50 - 100 €/m² 70 - 125 €/m²
Piha-asfaltti 20 - 25 €/m² 20 - 25 €/m² 40 - 50 €/m²

 *Useimmiten pohjamaan poiston sijasta riittää pintamaan profilointi ja noin 5cm:n murskekerros, jolloin tämän osuus on noin 5 €/m².

 

Tutustu myös: Asfalttiurakointi KK Oy