Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Piharakennukset, terassit ja patiot

rts_tutkii_logo_pieni

Varsinkin kesällä vietetään paljon aikaa ulkona. Hyvällä suunnittelulla saadaan ulkotiloista viihtyisiä ja toimivia kokonaisuuksia.

 kuusamo nuuna terassi

Kuva: Kuusamo Hirsitalot

 

Terassi vai patio?

Yleensä terassit sijaitsevat talon julkisivun puolella, patiot taas suljetulla sisäpihalla. Erilaisia kasveja ja vesiaiheita käyttämällä nämä ulkotilat voidaan sommitella osaksi puutarhaa, joissa vietetään paljon aikaa yhdessä perheen kesken tai yksinään nautiskellen. Suojaisan terassin tai pation voi suunnitella myös niin, että sinne pääsee saunasta helposti vilvoittelemaan.

 

Katetut terassit ovat talolle luonnollisia jatkeita. Terassi antaa suojan ruokailulle ja oleskelulle jopa sateella. Terasseilla voi keventää talon ulkoilmettä, sillä hyvällä maulla toteutettu oleskelutila antaa iloa myös ohikulkijoille. Terassin rakentaminen maksaa myös vähemmän kuin varsinaisen huonetilan. Isolla terassilla on myös käytännöllinen puolensa: sinne on vuodenajasta riippumatta hyvä nostaa matot tuulettumaan, pakkaspäivinä makuuvaatteiden pölypunkkiyhdyskunnatkin paleltuvat terassilla hengiltä.

Lasitetut terassit ovat yleistyneet, tällaisen taloonsa hankkii jo noin 15 % rakentajista. Lasiseinät suojaavat sateelta ja tuulelta ja aurinkoisella säällä ne voidaan avata. Olosuhteista riippuen voi jo yhdenkin seinän suojaaminen auttaa kylmiltä tuulilta suojautumisessa, mutta eniten terassin käyttöaikaa lisää sen ympärilasittaminen. Lasiterasseja on tarjolla monenlaisia alkaen pelkästä lasituksesta aina talvilämpimiin viherhuoneisiin tai talvipuutarhoihin. Kustannukset vaihtelevat valitun ratkaisun mukaan. Sekä lasitetun että lasittamattoman terassi käyttökautta voi pidentää infrapunalämmittimillä.

Patio tarkoittaa osittain tai kokonaan Patioseinillä suljettua sisäpihaa. Aitaamalla oleskelutilan saa sekä tuulelta että katseilta suojaan. Pääsääntöisesti patio on kattamaton, mutta esimerkiksi markiisit tarjoavat hyvän suojan paahtavalta auringolta tai pieneltä kesäsateelta. Patio on helppo tehdä myös rakentamisen jälkeen, sillä kevyt rakennelma ei vaadi raskaita perustuksia tai suuria maansiirtotöitä.

Patiota tehtäessä kannattaa ottaa humusmaa pois ja tehdä pohja huolella, ettei rakennelma myöhemmin painu. Maahan kannattaa laittaa ensin suodatinkangas jonka päälle sopiva kerros soraa. Haluttaessa voidaan laittaa vielä betonilaatat kestopuiden ja jättää varsinaisen puulattian ja maatason väliin rako, jolloin tuuletus pelaa ja rakennelman käyttöikä kasvaa merkittävästi.

Oleskelupaikan voi toteuttaa myös vähemmän suureellisesti. Esimerkiksi vahvalla nurmikolla, soralla tai puulaatoilla päällystetty tasainen alue pöytineen ja tuoleineen voi jo olla viihtyisä oleskelukeidas.

 

Autotallit ja -katokset

Autotalli tai -katos on mukavuustekijä erityisesti talvella, jolloin avoimen taivaan alla säilytetyillä autolla vain harvoin pääsee liikkeelle ilman lasien raapimista tai lumen poistoa. Jo pelkkä autokatos riittää pitämään lasit kirkkaina, mutta seinillä varustettu talli lisää mukavuutta entisestään. Autotallille löytyy aina käyttöä varasto- tai nikkarointitilana, vaikkei siellä autoa pidettäisikään.

Valtaosaan uusista omakotitaloista tulee autotalli joko päärakennuksen yhteyteen tai erikseen, jälkimmäinen vaihtoehto on nykyään suositumpi. Autotallin rakenneratkaisut poikkeavat toisistaan siitä riippuen, onko kyseessä kylmä vai lämmin rakennus. Kylmässä tallissa hyvä tuuletus on ensiarvoisen tärkeää, sillä auton mukana sisään tulee huomattava määrä kosteutta joka on poistuttava tehokkaasti. Jos tallissa ei ole lämmitystä, vaatii kosteuden poisto ilmanvaihdolta enemmän. Kylmän tallin ulkoverhous voidaan tehdä esim. lomalaudoituksella, jolloin joka toisen laudan kohdalle jää tuuletusaukko. Poisto tapahtuu esim. päätykolmioihin varattujen riittävän isojen tuuletusaukkojen kautta.

autotalli ovikuva

Noin 15 %:iin uusista omakotitaloista tulee autotalli päärakennuksen yhteyteen.

Lämpimän tallin kohdalla tuuletus hoituu painovoimaisesti esim. autotallin oven alareunassa olevien tulo venttiilien ja katon rajassa olevien poistoventtiilien avulla. Lämmityksen ansiosta ilma liikkuu tehokkaasti, nykyaikainen lattialämmitys autotallissa on miellyttävä myös pieniä huoltotöitä tehtäessä. Autotallissa voidaan käsitellä myös aineita, jotka eivät saa joutua luontoon tai viemäriverkostoon. Tästä syystä tallissa on oltava myös öljyn erottimella varustettu lattiakaivo.

Autotalleja ja -katoksia on saatavilla valmiina rakennussarjoina, myös monilta talotehtailta löytyy omat päärakennuksen tyyliin sopivat mallit.

Lue lisää: Autotallin tai autokatoksen rakentaminen

 

Kesäkeittiöt ja grillikatokset

Suomalaiseen kesään kuuluu oleellisena osana ruoanlaitto ulkona. Grillaus, savustus ja parilointi sujuvat miellyttävästi erillisessä katoksella varustellussa kesäkeittiössä ja samalla ruuankäryt pysyvät poissa asuintiloista. Katettuun kesäkeittiöön voi rakentaa istuma- ja ruokailupaikan, jolloin siellä voi viettää aikaansa muulloinkin kuin vain ruuanvalmistuksen puitteissa.

Grilli voi olla tavallinen pieni pallogrilli, kaasugrilli, maahan ladottu kasa tiiliä tai esim, tiilestä muurattu suurempi kokonaisuus, jossa on huomioitu kaikki ruuanlaittoon liittyvät toiminnot. Tiilivalmistajilta on saatavana valmiita muurausohjeita grillin tekoa varten. Varsinkin suurempaa kokonaisuutta suunnittelevalle on suositeltavaa käyttää ohjeita.

 

Jätekatokset

Omakotitaloissa jäteastiat pyritään sijoittamaan yleensä kadun tai tien varteen niin, että jäteautolla ne on helppo ja nopea tyhjentää. Jäteastia portin pielessä ei ole kaunistus, mutta sen voi suojata katseilta jätekatoksella. Jo pelkkä jäteastian aitaaminen sieventää näkymää, mutta katolla varustettu rakennelma tekee jätehuollon sekä asukkaalle että jätehuoltoliikkeelle miellyttävämmäksi. Jätekatoksen voi helposti tehdä itse tai ostaa valmiina. Tärkeää kuitenkin on muistaa että katos sopii hyvin sekä taloon että pihapiiriin.

 

Laske terassin tekemisen ja piharakentamisen kustannukset helposti suomirakentaa.fi -remonttilaskurissa:

SUOMIRAKENTAA - KUSTANNUSLASKURIT >>

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

asfalttiurakointikk logo

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot