Turvallinen pihapiiri on valaistu ja esteetön
Esteettömyys ja riittävä valaistus, sekä talvella liukkauden esto helpottavat arjen sujumista myös pihalla. Matka postilaatikolta ulko-ovelle on tapaturmien sattumisen kannalta se pahin onnettomuuspätkä. Rakennuksen suunnitteluvaiheessa on vielä helppo huomioida ja usein vielä ilman isoja lisäkustannuksia niitä toimivia ratkaisuja, jotka tekevät asumisesta ja liikkumisesta turvallista myös pihalla. Sisäänkäynnin suojaisuus ja helppokulkuisuus on helppo tässä vaiheessa huomioida.
Asunnon sisäänkäynnin tulisi olla katettu ja suojainen. Suurimmat tasoerot tontilla tulisi pyrkiä ratkaisemaan jo ennen sisäänkäyntiä, eli sisäänkäynnille tulisi päästä portaattomasti. Alle metrin tasoeroissa loivat luiskat ovat oiva ratkaisu.
Rakennus tulisi sijoittaa siten, että esteettömille sisäänkäyntijärjestelyille jää riittävästi tilaa. Kulkureitti sisäänkäynnille tulee tehdä esteettömäksi. Kulkuväylän pinnan tulisi olla kova, tasainen ja märkänäkin luistamaton, jotta sitä pitkin on mahdollisimman helppo liikkua. Portaattomien kulkuväylien kunnossapito on helpompaa kuin jyrkkien. Jyrkimpiin kohtiin tulisi asentaa käsijohteet ja lisäksi valaistus antaa turvallisuutta pimeän aikana.
Valaistus tuo turvallisuutta
Valaistus tuo turvallisuutta pimeällä pihatiellä kulkemiseen. Tunnistimin varustetut valaisimet syttyvät automaattisesti ja helpottavat kulkemista ja säikäyttävät samalla asiattomat tai epämääräiset kulkijat. Ajastimella varustetut valaisimet toimivat turvana talon ollessa pitempiä aikoja tyhjillään. Syttyvät ja sammuvat valot pitävät asunnonkin asutun oloisena.
Riittävät räystäät ja alakiinnitteiset vesikourut
On tärkeää, että talo kestää ja on helppohoitoinen. Pitkät räystäät suojaavat ulkoseiniä ja maanpinnan kallistus rakennuksen ympärillä on oltava mielellään 1:10, eli 3 metrin matkalla 30cm ja vähintäänkin 20cm.
Alakiinnitteiset rännit on helppo puhdistaa alhaalta teleskooppivartisella kouruharjalla. Rännien kuntoa kannattaa katsastaa paitsi keväällä, myös syksyllä ennen liukkaiden tuloa: heittääkö rännit vettä sateella yli laidan, onko syöksytorvet tukossa ja kulkeutuuko vedet sisäänkäynnille. Pienellä vaivannäöllä voi vaikuttaa paitsi talon, myös sisäänkäynnin turvallisuuteen.
Pihatiet
Pihatiet on alun perin tehtävä suoraan ja kallistettava kivetys tai asfaltti veden poisjohtamiseksi. Tarvittaessa/ routaisella maalla pohja on myös routaeristettävä
Pimeänä ja liukkaana aikana voidaan pihateiden turvallisuutta parantaa kunnollisen valaistuksen lisäksi aurauksella ja hiekoituksella.
Jää on kulkuteillä petollisen vaarallista, joten hiekoitus on turvallisuuden vuoksi välttämätöntä. Erilaisia hiekoitussepeleitä on markkinoilla useita vaihtoehtoja. Yleisimmät ovat sepeli ja kevytsoramurske. Sepeli on tehokas materiaali, joka ei kulkeudu sulamisveden mukana , mutta auringonpaisteella painuu jään sisään. Kevytsoramurske on erittäin kevyttä ja hyvin jäähän pureutuvaa. Sitä on helppo levittää, eikä se uppoa jään sisään, mutta kulkeutuu jonkin verran veden virtauksen mukana. Lisäksi se kulkeutuu helposti kengissä sisälle.
Portaiden jäätymistä estää parhaiten sähkölämmitys. Tällöin portaat ovat aina sulat ja turvalliset. Kun jään estoon käytetään sulatteita ja muita kemiallisia aineita, on muistettava, että ne voivat aiheuttaa varsinkin betoniportaisiin syöpymiä ja värjääntymiä.