Sähkölämpö nyt ja tulevaisuudessa
Sähkölämpö on helppokäyttöubebm hankintahinnaltaan edullinen ja vaivaton, myös sen hyötysuhde on hyvä. Sähkölämmitys on ympäristöturvallinen, eikä vaadi työläitä huoltotoimenpiteitä. Sähköliittymä joudutaan hankkimana joka tapauksessa, joten siitä on pieni askel sähköisen lämmitysjärjestelmän valintaan. Sähkö on edullisuuden, vaivattomuuden ja huoltovapauden ansiosta suosittu lämmitysmuoto. Järjestelmä on lämmön pääasiallisena lähteenä 25 %:lla uudisrakentajista. Sähkölämmön valitsevat rakentajat mainitsevat perusteluissaan helppohoitoisuuden ja huolettomuuden lisäksi edullisen hankintahinnan ja vapaan tilankäytön. Sähkö on yhä useammin täydentevä ja varmentava lämmönlähde ja itse energia tuotetaan pääasiassa lämpöpumpuilla, puulla, aurinkoöljyllä tms. Sähkön etuina nyt ja tulevaisuudessa on, että se joka tapauksessa tulee kaikkiin taloihin ja tulevaisuuden talot eivät juuri kuluta energiaa.
Sähkölämmitys on helppo ratkaista
Sähkölämmitys on helppokäyttöinen, hankintahinnaltaan edullinen ja vaivaton, myös sen hyötysuhde on hyvä. Sähkölämmitys on ympäristöturvallinen, eikä vaadi työläitä huoltotoimenpiteitä. Sähköliittymä joudutaan hankkimaan joka tapauksessa, joten siitä on pieni askel sähköisen lämmitysjärjestelmän valintaan. Matalaenergiatalojen vaipan hyvä lämmönpito-ominaisuus, tiiveys ja ilmanvaihdon energiatehokkuus alentavat tilalämmitysenergian tarpeen puoleen nykyisiin omakotitalojen keskikulutuksiin verrattuna, eli hyvin pieneksi. Tämä suosii sähkölämmitystä, koska silloin esim. kodinkoneiden tuottama lämpö tuntuu helpommin asuintiloissa, ja sähkön avulla on helppo ratkaista tilakohtaiset tarkat lämpötilat ja reagoida niiden muutoksiin nopeasti.
Kuva: K-Rauta/Rautia
Sähkö lisälämpönä
Vaikka talo lämpiäisikin muulla järjestelmällä, halutaan usein kosteiden tilojen lämpenevän sähkölattialämmityksellä esim. kesäkäytön vuoksi. Tosiasiassa kaikki lämpöpumppupohjaiset lämmitystavat tarvitsevat varmentavana energialähteenä/toimiakseen sähköä. Jos sähkö valitaan talon pääasialliseksi lämmönlähteeksi, toteutetaan tämä yleensä ns. huonekohtaisena säteily-, tai patterilämmityksenä. Tässä järjestelmässä lämmön tuotto tapahtuu nimensä mukaisesti siinä huonetilassa jossa lämpöä tarvitaan.
Lämpötiloja helppo säätää
Sähkölämmitystä ja energiansäästöä ei usein ajatella yhteenkuuluviksi, mutta energiansäästöä on myös helppo saada aikaan sähkölämmitystaloissa. Ajanmukaiset lämmityslaitteet ja termostaatit varmistavat, ettei huonetiloissa kulu ylimääräistä energiaa. Järjestelmään voidaan liittää myös kotona/pois -kytkin, joka pudottaa lämpötiloja poissaolon ajaksi.
Lämpöä säädellään patteri- ja huonekohtaisilla termostaateilla, ja järjestelmä voidaan varustaa myös keskusyksikköohjauksella. Yhdistelmätermostaatit tunnustelevat sekä lattian että sisäilman lämpötiloja ja reagoivat pieniinkin muutoksiin. Usein niissä on myös laaja ajastusmahdollisuus, esim. makuuhuoneiden päivälämpötilaa voidaan automaattisesti laskea, kun siellä ei oleskella, ja vastaavasti olohuoneen lämpötilaa voidaan laskea yöaikaan.
Huonekohtaisessa sähkölämmityksessä yhdistellään useita lämmönjakotapoja, esimerkiksi lattia-, katto-, patteri- ja ikkunalämmitystä. Yhdistelmät täydentävät toisiaan ja lisäävät näin asumisviihtyvyyttä. Samalla voidaan säädellä käyttökustannuksia. Järjestelmässä voidaan huone-tai laitekohtaisilla termostaateilla taikka keskitetyillä säätöjärjestelmillä säätää eri tilojen lämmöntarpeita ja haluttuja lämpötiloja hyvinkin yksilöllisesti, tarkasti ja nopeasti. Lisäksi huonekohtainen sähkölämmitys on hyvin yksinkertainen asentaa ja käyttää.
Sähkölämmitystaloissa on yleensä rinnakkaisena ratkaisuna ilmalämpöpumppu ja puulla lämpiävä tulisija, joka tasaa kustannuksia ja on varalla esim sähkökatkoksen varalta.
Suorasähkölämmitys
Suorasähkölämmitys voidaan toteuttaa sähköpatteri-, lattia- tai kattolämmityksenä taikka näiden yhdistelmänä. Järjestelmä soveltuu parhaiten uusiin, hyvin lämpöeristettyihin pientaloihin, jotka on varustettu ilmastoinnin lämmöntalteenotolla ja tulisijalla. Suora sähkölämmitys voidaan asentaa myös täydentäväksi lämmitykseksi muille lämmitysjärjestelmille.