Muut lämmitysjärjestelmät
Markkinoilla on olemassa useita erityyppisiä lämmitysjärjestelmiä, ja koko ajan niitä tulee lisää. Lisäksi entiset lämmitysjärjestelmät kehittyvät niin teholtaan kuin ympäristöystävyydeltäänkin. Varsinkin uusiutuvaa energiaa käyttäviä lämmitysjärjestelmiä hyödynnetään usein rinnakkaisina järjestelminä. Näitä ovat esim. aurinko- ja tuulienergia.
Kaukolämpö
Kaukolämmitysjärjestelmässä lämpö tuotetaan edullisesti perustana lämmön ja sähkön yhteistuotanto suurissa kaukolämpölaitoksissa. Kaukolämpöverkoston alueella tästä vaihtoehdosta on vaikea kieltäytyä, sillä kaukolämpö on suhteellisen edullista, ja jopa kaavaehdot saattavat sitä edellyttää.
Kaukolämpöön liitetyssä talossa ei tarvita erillistä lämminvesivaraajaa kuten talokohtaisissa järjestelmissä. Keskusyksikkö ei myöskään vaadi suurta alaa teknisestä tilasta.
Kaukolämmön piiriin liittyi 10 % rakentajista.
Ilmalämmitys
Ilmalämmityksessä lämmintä ilmaa johdetaan huonetiloihin, ja ilman poistuessa siitä kerätään lämpö talteen hyödynnettäväksi uudelleen.
Ilmalämmitys voidaan tehdä myös ilmakiertoisena lattialämmityksenä. Tällöin valuun upotetaan ilmakanavasto, jossa lämmin ilma kiertää suljetussa piirissä ja sitoutuu tavallista paksumpaan, hyvin lämpöä varastoivaan laattaan.
Ratkaisu on turvallinen ja miltei huoltovapaa. Energia tuotetaan suoraan sähköllä tai siirretään veden välityksellä kiertoilmaan muista lämmitysmuodoista.
Aurinkoenergia
Aurinkoöljy on öljylämmityksen ja aurinkopaneelien yhteisjärjestelmä. Suomessa on noin 8 kk vuodessa saatavilla auringon ilmaisenergiaa. Järjestelmässä noin 10 m2:n aurinkopaneelit ottavat vastaan lämmön ja luovuttavat sen kerääjälle.
Laitteen automatiikka lisää tarvittavan lisäenergian polttimen kautta. Parhain hyötysuhde saadaan käyttämällä aurinkoenergiaa käyttöveden lämmittämisessä.
Aurinkopaneelit ovat voimakkaassa kehityksessä, ja niitä kohtaan tunnettu kiinnostus kasvaa. Aurinkopaneeleilla tuotettu energia voidaan muuttaa myös sähköksi.
Myös talon sijoittelu tontille, isot etelään päin suunnatut ikkunat ja rakennuksen massiivisuus ovat osaltaan aurinkoenergian hyväksikäyttöä.
Aurinkoenergialla voidaan saavuttaa 25–30 %:n osuus lämmitysenergian tarpeesta.
Energiavaraajat
Energiavaraajat ovat lieriömäisiä tai kulmikkaita isoja säiliöitä, jotka ovat yleensä lämpöeristettyjä. Varsinkin puukattiloiden yhteydessä ne ovat välttämättömiä varatessaan energiaa ja hyödyntäessään puun lämpöenergian paremmin.
Varaajat varustetaan käyttövesikierukoin ja useimmiten myös sähkövastuksin. Säiliön koko valitaan lämmitystarpeen ja lämpölähteen mukaan.
Lämminvesivaraajat
Käyttövesi otetaan joko erillisestä lämminvesivaraajasta tai lämpökierukan avulla lämpölähteestä tai energiavaraajasta. Lämminvesivaraajat ovat kotikäytössä 15–300-litraisia, muodoltaan kulmikkaita tai lieriömäisiä.
Ulkonäöltään ne ovat yleensä kalusteisiin sopivia ja väriltään valkoisia, joten ne sopivat sellaisinaan vaikka kodinhoitohuoneeseen. Toinen suosittu tapa on sijoittaa säiliö lauteiden alle jäävään tyhjään tilaan, jolloin käytetään sauna-asennukseen suunniteltua lämminvesivaraajaa.
Varaajat tarvitsevat aina varolaiteryhmän. Ostohetkellä kannattaakin selvittää, kuuluuko varolaite varaajan varustuksiin vai joudutaanko se hankkimaan erikseen.
Varaajan kokoa harkittaessa ei kannata asentaa liian pientä laitetta. 100 litran säiliö riittää tilapäisesti 1–3 hengen käyttövedelle, mutta suositeltavaa on hankkia heti riittävän suuri varaaja. 300 litran säiliö riittää tavalliseen perheeseen hyvin, ja se voidaan ladata myös yösähköä käyttäen. Hankintakustannuskaan ei ratkaisevasti muutu, vaikka valitaankin tarvetta isompi säiliö.