Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Aurinko ja tuuli energialähteinä

Aurinko- ja tuulienergia ovat uusiutuvia, omavaraisia energiamuotoja. Niiden käyttäminen omavaraisenergiana on yleisempää hajaseuduilla, mutta niitä kannattaa miettiä varteenotettavina energialähteinä etenkin uudistuneiden rakentamismääräysten takia, missä energiamuotoja painotetaan ekotehokkuuden mukaisilla kertoimilla. Uusiutuvaa energiaa käyttäviä lämmitysjärjestelmiä käyttäviä lämmitysjärjestelmiä hyödynnetään usein rinnakkaisina järjestelminä.

 400499 windmill opt

 

Tuulienergia

Tuulivoimalat voivat tuottaa melua ja ovat riippuvaisia tuulen nopeudesta, sekä myös rakennuksen sijainnista. Suomi sijaitsee maantieteellisesti melko vähätuulisella alueella ja sen takia tuulivoiman tuottaminen ei ole yleensä kannattavaa. tavallista ympäristötietoisempi rakentaja voi kuitenkin harkita pientuulivoimalaa, jos talo sijaitsee esimerkiksi merenranna lähellä, tai muuten tuulisella alueella.

 

Aurinkoenergia

Aurinkoenergialla voidaan tuottaa sähköä tai lämpöä lähes missä tahansa. Pohjoisesta sijainnistaan huolimatta auringonsäteilyä tulee Suomeen hyvin, vain noin 20-55% vähemmän, kuin esimerkiksi Euroopan eteläisimpiin maihin. Suomessa säteilymäärä kuitenkin vaihtelee voimakkaasti vuodenaikojen mukaan: juhannuksena aurinkoa riittää yöhön asti, kun taas tammikuussa nähdään päivittäin vain pilkahdus auringosta. Tämän takia pelkällä aurinkoenergialla toimivaa taloa ei kannata rakentaa. Aurinkoenergian kylkeen sopiikin mainiosti esimerkiksi maalämpö tai takka. Eri tuotankomuotojen yhdistelyyn on kehitetty hybridivaraajia.

Aurinkoenergia jaetaan tyypillisesti kahteen eri tyyppiin: aurinkokeräimiin ja aurinkokennoihin. Aurinkokeräimet lämmittivät vesivaraajaa, mihin energia varastoidaan. Toisin sanoen aurinkokeräimillä voidaan lämmittää käyttövettä, sekä patteri- tai lattialämmitysverkoston vettä. Aurinkokeräimet ovat huomattavasti kannattavampia, kuin aurinkokennot, joilla tarkoitetaan sähköä tuottavia aurinkopaneeleita. Näiden sähköntuotannon suhteet kennojen hintoihin verrattuna ovat vielä heikot, joten ne kannattavat lähinnä esimerkiksi sähköverkkoon kuulumattomilla mökeillä, sekä turvaamassa sähkönsaantia sähkökatkoksen aikana. 

Tällä hetkellä varteenotettavin vaihtoehto on siis aurinkokeräimet ja uudisrakentajan kannattaakin tutustua niihin yhtenä lämmitysvaihtoehtona. Yhden neliömetrin keräin tuottaa energiaa noin 250-400 kWh vuodessa. Pientaloon asennettava, yleensä 8-12 neliömetrin keräin, maksaa asennettuna noin 4000-5000 euroa. Investoinnin takaisinmaksuaika on tälöin 15-25 vuotta. Tyhjiöputkikerääjät tuottavat paremmin, sillä niihin ei esimerkiksi vaikuta juurikaan pilvisyys, mutta ne ovat samalla kalliimpia. Aurinkoenergia kehittyy huimaa vauhtia ja siitä odotetaankin merkittävää energiantuottajaa lähivuosina ja tulevaisuudessa.

aurinko