Hybridijärjestelmä hyödyntää useita uusiutuvan energian lähteitä lämmityksessä
Pientalorakentamisen energiataloudelliset määräykset ovat kiristyneet ja kiristyvät edelleen. Suunta on oikea edellyttäen, että rakentaminen toteutetaan oikeaoppisesti ja huolellisesti. Parempi eristys ja tiiviimpi talo kuluttaa vähemmän energiaa lämmitykseen. Kokonaisenergian tarve pienenee, vaikka lämpimän käyttöveden osuus pysyisikin muuttumattomana. Tämä antaa pelivaraa lämmitysjärjestelmän valinnassa toteaa Mikko Hummelin Kaukora Oy:stä. Lämmitys voidaan toteuttaa pienemmin investoinnein. Uusiutuvaa energiaa voidana hyödyntää monin tavoin, kun lämmitysjärjestelmän peruskomponentiksi valitaan monipuolinen Ecowatti. Puu, aurinko ja ilma tuottavat sulassa sovussa sähkön kanssa lämpöä ja lämmintä käyttövettä kotiin, suurentamatta hiilidioksidipäästöjä.
Pioneerityötä tehnyt lämmityslaitevalmistaja Kaukora toi muutama vuosi sitten markkinoille monipuoliset energiavaihtoehdot tarjoavat hybridilämmityksen.
Myyntijohtaja Mikko Hummelin määrittelee hybridilämmityksen eri energiamuotojen rinnakkaisajoksi.
Hybridilämmityksen sydän ja aivot on lämminvesivaraajan näköinen ja kokoinen Jäspi Ecowatti-laite (katso piirroskuva), joka on sähkökattilan ja vedenlämmittimen yhdistelmä.
Modulimittaisen Ecowatin voi sijoittaa kätevästi vaikkapa kodinhoitohuoneeseen ja siinä on valmiina vesikiertoiseen lämmitykseen tarvittavat laitteet. Ecowatti huolehtii, että lämpimän käyttöveden tuotto on riittävä ja että lämmityksen menoveden lämpötila on oikea. Ecowattiin voidaan joustavasti liittää:
*veteen varaava tulisija
*aurinkokennojärjestelmä
*ilma/vesilämpöpumppu
Järjestelmän edut korostuvat rakennusta koskevien kiristyvien energiamääräysten myötä. Kun kokonaisenergian tarve alenee, nousee järjestelmän tuottaman uusiutuvan energian suhteellinen osuus. Tämä on EU:n puitteissa tehtyjen hiilidioksi päästörajoitusten mukainen tavoite. Lämmitysjärjestelmä on saanut hyvän vastaanoton.
Veteen varaava tulisija
Tulikivi Green W10 -järjestelmä voidaan kytkeä osaksi kodin vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Näin voidaan puuta uunissa polttamalla vähentää ostoenergian määrää huomattavasti.
Sekä matalenergia-, että varsinkin passiivitaloissa tehokkaan tulisijan tuottamaa energiaa voidaan siirtää kodin eri tilojen lämmitykseen tai lämpimän käyttöveden tuottamiseen.
Tulikiven vesilämmitysjärjestelmän sydämenä toimii Tulikivi- tai Kermansavi-uuni, johon asennetaan lämmönsiirrinpaketti. Veteen siirretty lämpöenergia voidaan varastoida esim jäspi-Ecowattt-kombienergiavaraajaan. Järjestelmä ei muuta uunin lämmitystapaa, vaan voit käyttää uunia normaalisti käyttöohjeen mukaan. Lämmöntarpeen kasvaessa voit lisätä energiantuottoa lämmittällä tulisijaa kaksi kertaa vuorokaudessa. Näin sähkön kulutushuiput leikkautuvat. Samalla uunin lämmityskautta voidaan pidentää viihtyisyydestä tinkimättä. Lämmönsiirtimen lämpöteho esimerkiksi HIISI 4 takalla ja alaliitospaketilla: suora säteilylämpö huoneistoon 49 % ja veteen siirtynyt lämpö 51 %.
Uunilämmitys
Uunin säännöllinen lämmittäminen on luontevinta talvikaudella, jolloin lämmitysenergian tarve on suurin. Lämmönsiirrinpaketin lisääminen uuniin laskee uunin pintalämpötiloja ja ajtkaa uunin vuotuista käyttöaikaa. Tehokas lämmitys voidaan aloittaa aikaisemmin syksyllä ja jatkaa pidemmälle kevääseen talon lämpöviihtyvyydestä tinkimättä.
Aurinko, puu ja vesi/ilmalämpöpumppu säästävät sähköä
Tulikivi Green W10 -vesilämmitysjärjestelmällä on helpompi saavuttaa parempi energiatehokkuusluokka, kuin pelkällä sähkölämmityksellä, koska Tulikivi Green -järjestelmä käyttää puuta ja lisää näin uusiutuvan energian osuutta lämmöntuotossa.
Aurinkolämmitys
Aurinkokennot ovat toinen Ecowattiin luontevasti ja yhteensopivasti liitettävä järjestelmä. Aurinkolämpö on tehokkain kevättalvella ja kesällä, jolloin tämän lämmön voi siirtää esim kosteiden tilojen lattialämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen.
Uuni- ja aurinkolämpö sopivat vuorolämmitykseen. Maalis-syyskuussa aurinko riittää lämpimän käyttöveden tuottoon, mutta vuoden toisella puoliskolla aurinkolämmön osuus jää vain 20-30 prosenttiin, jolloin uunilämmityksen osuus olisi vastaavasti korkeampi. Vuositasolla rerilut 50 % käyttöveden lämmityksen tarvittavasta energiasta (2000-3000 kWh) voidaan tuottaa aurinkoenergialla.
Jäspin kolmen aurinkokeräimen paketti riittää hyvin tyypillisen omakotitalon tarpeisiin. Täydellisen asennus- ja varustepaketin avulla järjestelmä voidaan liittää Ecowattiin myös jälkikäteen missä vaiheessa tahansa.
Ilma/vesilämpöpumppu
Pienkiinteiston lämmitystarve tyydyttyy valtaosin edellä kuvatulla laitekokonaisuudella. Ecowattiin on liitettävissä edellisiä täydentävänä vaihtoehtona kolmantena ulkopuolisena laitteena ilma/vesilämpöpumppu
Kyseessä on lähes maalämpöpumpun hyötysuhteeseen yltävä laite, joka on kuitenkin kokonaiskustannuksiltaan edullisempi. Ilma/vesilämpöpumppu ottaa lämpöenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen kylmäaineen välityksellä veteen. Ilma/vesilämpöpumppu tuottaa lämpöenergiaa aina -20 asteen ulkolämpötilaan asti. Optimaalisen ohjauksen avulla laitteella saavutetaan erinomainen vuosihyötysuhde.
Ilma/vesilämpöpumppu on osa tehokasta keskuslämmitysjärjestelmää ja se eroaa merkittävästi yleisimmestä ilmalämpöpumpusta, joka on oma erillinen yksikkönsä.
Ecowatti on siisti tilaasäästävä kokonaisuus, joka hyödyntää monipuolisesti eri energiamuotoja ja jonka tekniikan toimivuus on testattu. Kesällä aurinkoa, talvella puuta, tarvittaessa sähköä.
Uusi ratkaisu soveltuu niin uudisrakentajalle, kuin saneerauskohteisiin ja investointikustannukset ovat kilpailukykyiset. Ecowatin myyntihinta liikkuu 4000 euron tietämillä ja veteen varaava tulisija nostaa kustannuksia noin 2000 euroa normaaliin takkauuniin verrattuna. Aurinkolämmityspaketti kustantaa luokkaa 3000 euroa.
Kaukoran periaatteena on tarjota kullekin asiakkaalle sopivin ratkaisu ja niinpä öljylämmityksen viimeiseltä mohikaanilta löytyvät vaihtoehdot myös bio-, kauko-, sähkö ja hybridilämmityksee.