Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

NIBE: Miksi edes ajattelisit muuta - Maalämpö on oikea ratkaisu

yritysesittaaNIBE Energy Systems Oy:

NIBE maalämpöpumppujen avulla voidaan toteuttaa mitä erilaisimpia kokonaisuuksia. Lämpöpumput voidaan mitoittaa osa- tai täystehomitoitukselle. NIBE suosittelee osateho­mitoitusta, joka mahdollistaa vaihtelevan lauhdutuksen käyttämisen. Vaihtelevalla lauhdu­tuksella saavutetaan ylivertainen vuosilämpökerroin. Lämpöpumppua mitoitettaessa lähtö­kohtana on talon mitoitusteho. NIBE1245 nettiin

Kuvassa NIBE F1245 maalämpöpumppu

 

Osatehomitoitus tarkoittaa sitä, että kompressori kattaa noin 70–80 % talon lämmitystehontarpeesta. Tämä tarkoittaa, että lämmitysenergian tarpeesta katetaan 95–98 %, sillä todella kylmiä päiviä on harvoin. Lisälämmöllä tuotetaan siis vain 3–5 % vuotuisesta energian tarpeesta.

 

Aurinkoenergiaa maasta

Maalämpöä voidaan hyödyn­tää maaperästä, lämpökaivos­ta tai vesistöstä. Rakennuk­sen sijainti, ympäristö ja ton­tin koko vaikuttavat siihen, millaista lämmönlähdettä voi­daan käyttää. Nykyisin lämpö­kaivo on yleisin lämmönlähde. Lämpökaivo voidaan tehdä pienelle tontille. Käytännössä tilaa tarvitaan sen verran, et­tä porauskalusto mahtuu pai­kalle. Lämpökaivon halkaisija voi olla 100–165 mm ja po­raussyvyys vaihtelee 80–200 m välillä. Lämpökaivon syvyys mitoitetaan aina rakennuksen lämmitysenergian kulutuksen mukaan. Valmiista lämpökai­vosta jää näkyville vain huol­tokaivon kansi.

Pintaputkistoa käytettä­essä keruuputki asennetaan noin 1 metrin syvyyteen. Vaa­kasuunnassa keruuputkien välinen etäisyys tulee olla vä­hintään 1,5 m. Yhden keruu­lenkin maksimipituus on 400 m. Tarvittavan keruuputkiston pituus riippuu sekä rakennuk­sen lämmitysenergian kulu­tuksesta, että maan laadus­ta. Tyypillisesti pientalon läm­mittämiseen tarvitaan 1–2 keruulenkkiä, joka tarkoittaa noin 500–600 m2 alaa. Pin­taputkiston aluetta voidaan käyttää lähes normaalisti, to­sin puiden ja pensaiden istut­tamista tulee välttää.

Lämmönkeruuputkisto voidaan asentaa myös koh­teen välittömässä läheisyy­dessä olevaan vesistöön. Put­kisto voidaan asentaa vesis­töön jonka syvyys on vähin­tään 2 metriä. Keruuputkis­to tulee ankkuroida erittäin huolellisesti betonipainoilla.

Kohteeseen parhaiten so­veltuva maalämpöpumppu ja keruuputkiston pituus mää­räytyvät aina rakennuksen energiankulutuksen mukaan.

Mitoituksessa ja järjestel­mävaihtoehtojen valinnassa sinua auttavat NIBE maaläm­pöpumppujen jälleenmyyjät, alla muutama esimerkki NIBEn uutuuksista ja suosituista malleista.

* NIBE F1226 on uuden sukupolven lämpöpumppu, joka on suunniteltu lämmittämään talo edullisesti ja ympäristöystävällisesti. Lämpöpumppu on esimerkiksi varustettu älykkäällä ohjausyksiköllä, joka pitää sisäilmalämpötilan miellyttävänä kustannustehokkaasti ja turvallisesti. Lämpöpumpun tila, käyntiajat ja lämpötilat näkyvät suurella, helposti luettavalla näytöllä. Sisältää integroidun lämminvesivaraajan, lämmitysvastuksen, kiertovesipumppujen ja älykkään ohjausjärjestelmän.

* NIBE F1145 ja F1245 ovat nimenomaan omakotitalojen maalämpöpumppuja. Näm uuden sukupolven maalämpöpumput ovat edeltäjiänsä taloudellisempia ja tehokkaampia, mutta myöskin käyttäjäystävällisyyttä on parannettu. Näillä lämpöpumpuilla energiankulutusta voidaan vähentää jopa 80%, joka tarkoittaa lämmityskustannuksissa tuntuvaa vähennystä ja CO2-päätöjen minimoimista.

* NIBE F1255 ja F1155 ovat molemmat varustettu taajuusohjatulla kompressorilla ja kierroslukuohjatuilla kiertovesipumpuilla. Molemmat soveltuvat niin pienten, kuin suurtenkin asuntojen lämmönlähteeksi. Kumpikin voidaan liittää lämmitysjärjestekmiin, kuten lattia-, patteri- tai puhallinkonvektorijärjestelmiin. Lämpöpumppuihin voidaan liittää mm. erillinen lämminvesivaraaja, jäähdytyslaite, poistoilman LTO-laite.

 

Yhteystiedot

www.nibe.fi

NIBE Energy
Systems Oy
PL 257
Juurakkotie 3
01511 Vantaa
Puh. 09 274 6970
Fax 09 274 697 40
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Lue muut Nibeä koskevat artikkelit Suomirakentaa.fi sivustolta

Yritys Esittely - NIBE Energy Systems Oy

NIBE: Moderni lämpöpumppu on vaivaton lämmitysratkaisu, jolla säästät energiaa ja rahaa

Yritys Esittää - Alenna energiakulusi jopa yhteen kolmasosaan NIBE-lämpöpumppujen avulla

Yritys Esittää - NIBE SPLIT ilma-vesilämpöpumppu lämmitykseen, jäähdytykseen ja käyttöveden tuottoon

nibelogo

 

Yhteystiedot

Nibe Energy Systems Oy

www.nibe.fi

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot