Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Takalla lämpöä, ruokaa ja tunnelmaa

rts_tutkii_logo_pieniTulisijan valintaan vaikuttaa rakentajan omat mieltymykset, sopivan mallin ulkonäön, sisustuksen ja ruoanlaittolämmityskyvyn ja hinnan ohessa. Tänä päivänä miltei jokaiseen uuteen omakotitaloon tulee tulisija, kolmannekseen jopa useampi. Yli kuusikymmentä prosenttia rakentajista hankkii tulisijan varalämmittimeksi, mutta tulisijalla on monta muutakin käyttöä: yhä useampi lämmittää tulisijaansa talvella päivittäin ja laittaa siinä ruokaa. Tulisija on myös kaunis sisustuselementti, joka antaa kodikkuuden tuntua ja luo tunnelmaa.


tulikivi nettiin

Kuva: Tulikivi

Tulisija mukaan suunnitelmiin

Tulisija valitaan useimmiten sen mukaan, mikä malli sopii kunkin asukkaan makuun ja sijoituspaikkaan ulkonäöllisesti.  Toiseksi tärkein valintaperuste on tulisijan lämmityskyky. Mitä suurempi lämmitettävä tila on, sitä suurempimassainen ja tehokkaampi tulisija tarvitaan. Liian pientä tulisijaa joudutaan lämmittämään liikaa, jolloin sen käyttöikä lyhenee ja rikkoontumisvaara kasvaa.  Varaava takka on oikea valinta, mikäli tarvetta on lämmitysenergian saantiin ja halutaan säästää lämmityskustannuksissa. Säästömahdollisuus on helposti 500-1000euroa/vuosi. Varaava takka on myös hyvä varalämmitysjärjestelmä sähkökatkosten aikana. Vähempään lämpöön tyytyvälle hyvä vaihtoehto on myös kiertoilmatakkaa, joka antaa lämpöä heti, kun takkaa lämmitetään.

 

Tulisijan valintaperusteet

Oikeankokoinen tulisija antaa oikean ja riittävän määrän lämpöä. Lämmöntarpeeseen vaikuttaa paitsi lämmitettävä pinta-ala, myös rakennuksen lämmöneristys, ilmanvaihto, tiiviys, sekä kylmien ulkoseinien ja ikkunoiden pinta-ala, mutta myös asunnin muoto, väliseinät ja tulisijan paikka. Tulisija valitaan useimmiten sen mukaan mikä malli sopii kunkin rakentajan makuun ja sijoituspaikkaan. Toiseksi tärkein valintaperuste on lämmityskyky ja tulisijan ulkonäkö ja sisustusnäkökohdat ovat vasta seuraavina valintaperusteista. Tuotteen laatu ja hinta ovat yhtä tärkeitä perusteita. Eri valmistajien tulisijoissa ja pintamateriaaleissa nämä valintaperusteet vaihtelevat.

 

Pinnat maun mukaan

Liki puolet tulisijoista on  TIILIPINTAISIA joko rapattuina tai puhtaaksi muurattuina. Tiili on suosittu kaikissa tulisijatyypeissä.

Omakotitaloissa suositellaan, että tulisija muurataan ns kuorimuurauksella, jossa tulisijan rungon ympärille muurataan kuoriosa, joka alentaa pintalämpötilaa. Hyvän muurarin käsistä syntyy näyttäviä ja hyvinkin monimuotoisia tulisijoja. Kuoren ulkonäköön voidaan vaikuttaa tiilien tyypin ja värin sekä saumauksen ja pintakäsittelyn valinnan avulla.

Tiilitakan voi muurata myös valmispaketeista, jotka sisältävät kaikki tarvittavat osat jopa valmiiksi leikattuja tiiliä myöten. Markkinoilla on myös valmiita sydänosia, joiden ympärille tiilet muurataan, ja näin nopeutetaan ja helpotetaan muuraustyötä.

VUOLUKIVISIÄ TULISIJOJA  on noin 17% uusien omakotitalojen takoista. Ne toimitetaan tavallisimmin asennettuina.  Pohjan on oltava riittävän luja, jotta se kestää tuotteen painon ja sen pitää olla ehdottoman suora. Tavallisimmin vuolukivilaatat liimataan toisiinsa kiinni, jolloin mitään korjauksia saumojen avulla ei voida tehdä. Ammattitaitoinen vuolukivimuurari kokoaa isonkin tulisijan päivässä. Tulisijavaihtoehtoja löytyy eri valmistajilta kymmenittäin ja tuotteista on mahdollisuus tilata myös yksilöllisesti suunniteltuja tulisijoja.

KLASSISEN KAAKELIUUNIN lisäksi keraaminen pinta on löytänyt tiensä myös muihinkin ratkaisuihin kuten tiilisiin kuorimuureihin ja vuolukiveen. Teollisesti valmistetut keraamiset tulisijat ovat pakettiratkaisuja, jotka asennetaan tehtaan toimesta. Asennus vie päivän tai pari mallista riippuen. Valikoimista löytyy useita ulkonäöltään ja lämmityskyvyiltään erilaisia malleja. Markkinoilla on myös tulisijoja, jotka ovat niin keveitä, että ne voidaan sijoittaa vaikkapa puisen välipohjan päälle.

Valikoimiin kuuluu myös METALLISIA TAKKOJA ja kamiinoita, tosin niiden pinnassa voi olla myös kiveä tai keramiikkaa. Kevyttulisija ei luonnollisestikaan ole varauskyvyltään kovin suuri, pahimmassa tapauksessa se kylmenee heti, kun tuli pesässä on sammunut. Kevyttulisija sopii kohteisiin, joihin ei voida asentaa painavaa lämmönlähdettä tai joissa halutaan luoda vain tunnelmaa. Lisäksi markkinoilla on keveitä, massatäytteisiä ja yleensä peltikuorisia takkauuneja, joiden lämmönvarauskyky on huomattavasti parempi kuin kevytulisijojen. Tuotteet ovat edullisia, nopeasti asennettavia ratkaisuja.

 

Varaava takka suosituin

Yleisin vaihtoehto uusissa omakotitaloissa on varaava takka, se tulee  noin 65%:iin uusista omakotitaloista ainakin osana järjestelmää, koska takan voi yhdistää myös kokonaisuudeksi leivinuunin kanssa. Takka-leivinuuniyhdistelmän valitsee vajaa viidennes rakentajista.

Takkauunissa yhdistyy perinteisen pystyuunin tehokas vastavirtausperiaate ja lasin takana tunnelmaa luova tuli. Hyötysuhde on korkea, parhaimmillaan jopa 80–90 %. Takkauuni luovuttaa lämpöä pitkään, jopa puolesta vuorokaudesta kahteen lämmityksen jälkeen.  Takkauunin voi varustaa niin sanotulla kesäpellillä, joka avaa ja sulkee tulipesästä suoran yhteyden savukanavaan. Tällöin kesäaikaan pelti voidaan avata ja pesässä pitää tulta huonetilan silti kuumenematta liikaa.

 

Leivinuuni

Leivinuuni ei ole ainoastaan lämmönlähde vaan se on hyödyksi osana ruuanlaittoa. Pitkän lämmönluovutuskyvyn ansiosta monet ruuat ovatkin parhaimmillaan leivinuunissa valmistettuina. Leivinuunissa poltetaan puut kiviarinalla. Palamisen jälkeen hiilet ja tuhka poistetaan hiililuukkuun, ja kuumennettu arina on käyttökunnossa monta tuntia. Leivinuuninkin saa varustettuna lasiluukulla, jolloin tunnelmallinen tulen loimu tulee esiin uunia lämmittäessä.

 

Kiertoilmatakka

Varaava takka antaa lämpöä hitaasti ja pitää lämmön omassa massassaan pidempään ja luovuttaa sitä huonetilaan hitaasti säteilynä, kun taas kiertoilmatakka antaa lämpöä nopeasti ja levittää sen suurelle alalle varaten lämmön talon rakenteisiin. Jos peruslämmitys talossa on jo järjestetty mahdollisimman tehokkaalla tavalla, takka voi olla enemmänkin tunnelmaa ja mahdollista lisälämmitystä varten. Silloin kiertoilmatakka on hyvä ratkaisu, sillä se alkaa antaa lämpöä heti, kun tulet on sytytetty. Esimerkiksi sähkökatkoksen alkaessa lämpöä saa nopeammin kiertoilmatakasta kuin varaavasta takasta.

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

tulikivilogo
 
nunnauuni
 
uunisepät logo
 
 
tiileri
 
 
schiedellogo

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot