Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Vesikiertoinen NunnaUuni-tulisija parantaa kodin energiatehokkuutta

NunnaUuni-Aqua+ -tulisijalla voi lämmittää samaan aikaan sekä kotia että käyttövettä. Lämmönsiirtimen avulla NunnaUuni-tulisijan tuottamasta lämpöenergiasta osa voidaan käyttää kodin käyttöveden lämmittämiseen. Haluttaessa NunnaUuni-Aqua+ voidaan myös kytkeä osaksi talon vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Tulisijan lämmöstä vain osa käytetään kuuman veden tuottamiseen, lopun lämmön lämmittäessä kotia tasaisesti ja pitkään.

nunnauuni Varaava injektoritakka GeniusAqua Jyvaskylan Asunt

Varaava injektoritakka Genius-Aqua+ Jyväskylän Asuntomessujen NoppaKodissa. Passiivienergiatalossa takan lämpöä jaetaan talon käyttöveden lämmitykseen ja lattialämmitykseen.

 

Tulisijan ja varaajan välille suositellaan omaa erillistä vesipiiriä, jossa on oma kiertovesipumppu ja ohjausyksikkö. Kun tulisijaa lämmitetään, vesi lämpenee sen sisällä olevassa teräsputkessa. Veden lämpötilan noustessa ohjausyksikkö käynnistää automaattisesti kiertovesipumpun. Lämmin vesi kiertää kierukka- tai hybridivaraajaan, josta vastaavasti tulee tulisijaan viileämpää vettä lämmitettäväksi. Kierto lakkaa, kun takan lämpö laskee alle ohjelmoidun lämpötilan. Ylikuumenemisen varalle järjestelmässä on varolaitteet, eli paisuntasäiliö ja viemäriin kytketty ylivuotoventtiili.

Hybridivaraajaan on mahdollista liittää useampi lämmönlähde. Osa energiasta voidaan tuottaa esimerkiksi aurinkokeräimin. Tällöin lämpimän käyttöveden tuottaminen on taloudellista myös kesäaikaan, kun takkaa ei lämmitetä säännöllisesti.

 

NunnaUuni Aqua vesikiertotakan tuottamaa lampoenerg

NunnaUuni-Aqua+ -vesikiertotakan tuottamaa lämpöenergiaa voidaan hyödyntää sekä käyttöveden että talon lämmitysverkossa kiertävän veden lämmittämiseen. Tulisijan ja varaajan välille suositellaan erillistä vesipiiriä, jossa on oma kiertovesipumppu, ohjausyksikkö ja varolaitteet

1. Pumppuryhmä WS
2. Sulkuventtiili
3. Painemittari
4. Automaattinen ilmanpoistaja
5. Paisuntasäiliö

T1 Tulisijan lämpötila-anturi
T2 Varaajan lämpötila-anturi

 

Vesikiertoinen Leila-Aqua+ on kannattava investointi

Lempääläinen Pertti Ojala on tyytyväinen kotinsa NunnaUuni-Aqua+ -ratkaisuun. Hänen vuonna 1987 rakennet-tuun omakotitaloonsa asennettiin täysvuolukivinen Leila 2 Aqua+ -takka kesällä 2014. Samalla talon vanha takka purettiin ja vanhan vesivaraajan tilalle vaihdettiin 300-litrainen hybridivaraaja. Pertti Ojala pitää vesikiertoiseen takkaan investointia kannattavana ratkaisuna, sillä saavutettavissa oleva lämpöhyöty on 9 500 kWh, minkä arvo sähkötehona on 1 400 euroa.

”Lämminvesivaraaja olisi pitänyt uusia muutenkin, eikä lämmönsiirtimillä varustettu takka ollut merkittävästi perinteistä takkaa kalliimpi. On mahdollista, että vaihdamme vielä alakerran tavalliset patterit vesikiertoisiksi, jolloin takasta saatu hyöty on vieläkin suurempi,” Ojala arvioi.
Talven pakkasilla Ojalat lämmittävät Leila-Aqua+ -takkaa joka toinen tai joka kolmas päivä. Lämmitys käy vaivattomasti, sillä takka syttyy helposti ja vetää hyvin. Yhdellä lämmityskerralla kuluu noin 15 kg polttopuuta.

”NunnaUunin luovuttama lämpö on miellyttävää ja tasaista, ja se kestää pitkään,” Pertti Ojala kiittelee.

NunnaUuni-Aqua+ -järjestelmää myy valtuutettu NunnaUuni-jälleenmyyjäverkosto. Lämmönsiirrin on saatavilla useisiin täysvuolukivitulisija- ja injektoritakkamalleihin. Lämmönsiirrin asennetaan tulisijan sisälle, jolloin tulisi-jan ulkomitat eivät muutu. Se voidaan asentaa myös jo käytössä olevaan tulisijaan. NunnaUuni-mestari tai -asentaja asentaa vesikiertovarauksen tulisijaan.

NunnaUuni Leila taysvuolukivitakka

Leila 1 -täysvuolukivitakka on NunnaUunin myydyimpiä tulisijamalleja. Aqua+ -järjestelmän voi asentaa tulisijaan myös jälkikäteen. Lämmönsiirrin on tulisijan ytimessä Mammutti-vuolukiven sisällä, eikä se vaikuta tulisijan ulkomittoihin

 

 

NunnaUuni Leila 1

Lämpöenergia n. 50–57 kWh
Paino 1495 kg
Korkeus 1575 mm
Syvyys 490 mm
Leveys 910 mm

Leila-Aqua+ -tulisijan veden lämmityksen arvot
• Tulevan veden lämpötila-alue 20–70 °C
• Lähtevän veden lämpötila-alue 40–80 °C
• Veteen siirtyvä lämpöenergia 5–10 kWh, tulevan veden lämpötilasta riippuen

Suositushinnat:

Varaava Leila 1 -takka alkaen 3 854 euroa (+ asennus ja rahti)

Aqua+ -vesikiertovaraus Leilaan 1 350 euroa (sisältää lämmönsiirrintarvikkeet tulisijaan ja asennustyön)

 

NunnaUuni Genius

Lämpöenergia n. 35–40 kWh
Paino 560 kg
Korkeus 1904 mm
Halkaisija 650 mm

Genius-Aqua+ -tulisijan veden lämmityksen arvot
• Tulevan veden lämpötila-alue 20–40 °C
• Lähtevän veden lämpötila-alue 40–50 °C
• Veteen siirtyvä lämpöenergia 5–10 kWh, tulevan veden lämpötilasta riippuen

Suositushinnat:

Varaava Genius-injektoritakka alkaen 4 445 euroa (+ asennus ja rahti)

Aqua+ -vesikiertovaraus Geniukseen 1 600 euroa (sisältää lämmönsiirrintarvikkeet tulisijaan ja asennustyön)

 

NunnaUuni on Suomen ainoa täysvuolukivitulisijojen valmistaja. NunnaUunin varaavat tulisijat erottaa muista tulisijoista kolme päätekijää: 1. erityisen kuumuudenkestävä Mammutti-vuolukivi, 2. puhtaaseen palamiseen kehitetty Kultainen Tuli -palomenetelmä ja 3. edellä mainittujen saumaton yhteistyö, jonka ansiosta jo parin tunnin kertalämmityksellä saa pitkäkestoisen ja tasaisen lämpönautinnon. https://www.nunnauuni.fi/ 

 

nunnauuni

Yhteystiedot

NunnaUuni Oy
Joensuuntie 1344 C
83940 NUNNANLAHTI
Puh. 0207 508 207
Fax 0207 508 277

www.nunnauuni.com/fi

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot