Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Takka joka kotiin

RTS1

Takan käyttö suomalaisissa omakotitaloissa on lämmitysenergian tuottamisen kannalta merkittävää, sillä pientalojen koko lämmitysenergiasta polttopuu muodostaa noin 40%. Pientaloissa on lämmityskäytössä noin 2,2 miljoonaa tulisijaa. Takka toimii ilman sähköä, joten se lisää huoltovarmuutta mahdollisten sähkökatkojen aikana. Takka valitaankin usein lisälämmönlähteeksi ja se on täysin riippumaton siitä miten taloa muuten lämmitetään. Lämmityksen ja ruoanlaiton lisäksi takalla on muita tärkeitä tehtäviä: se on tunnelman tuoja, kaunis ja kodikas sisustuselementti. Malleja ja materiaaleja löytyy jokaiseen kotiin.

Uunisepät opt

Kuva: Uunisepät

 

Takka toimii ilman sähköä

Nykyään miltei jokaiseen uuteen omakotitaloon tulee tulisija, osaan jopa useampi. Tulisijan valinnassa painaa jokaisen asukkaan omat mieltymykset mm. tulisijan ulkonäön, mallin, sisustuksen ja hinnan vaikuttaessa. Nykyiset modernit takat ovat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä ja niitä on saatavana jokaiseen makuun ja tarpeeseen. Siksi onkin tärkeää, että takkaa valitessa selvittää itselleen, mitä siltä odottaa: Haluaako kauniin sisustuselementin vai pitkään lämpöä luovuttavan tulisijan. Vaikka tulisija hankitaan useimmiten tilapäisesti käytettäväksi varalämmittimenä, yhä useampi lämmittää tulisijaansa kylminä aikoina ja laittaa siinä ruokaa. Takka on osa pientalon lämmitysjärjestelmää. Se on riippumaton sähkökatkoista ja erityisesti pakkaskuukausina ne tasaavat sähkönkulutuksen huippuja.

Uudella, tehokkaalla varaavalla takalla on mahdollista tuottaa liki puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta. Säästö lämmitysenergialaskussa voi olla merkittävä ja samalla takka parantaa energiaomavaraisuutta. Polttamalla varaavassa tulisijassa korillisen polttopuuta päivässä talvikuukauden ajan, voi säästää lämmityskuluissa 130Euroa kuukaudessa (www.tsy.fi, Tulisijayhdistys).

 

Muista tulisijan huolto säännöllisesti

Tulisija ja hormit tulee huoltaa säännöllisesti. Hormit pitäisi asuintaloissa nuohota kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Nuohooja kertoo sekä tulisijan että piipun kunnosta, jos korjauksia pitää tehdä. Tulisijaa kannattaa huoltaa säännöllisesti itse. Joka kerta ennen lämmitystä puhdista arina tuhkista ja tyhjennä tuhkalaatikko ennen sen täyttymistä. Harjaa, tai imuroi tulisija pölyistä ja roskista. Nokeentuneen lasiluukun saat puhtaaksi lasinpesuaineella, pyyhkimällä kosteaan talouspaperiin laitetulla tuhkalla, tai keraamisen liesitason puhdistukseen tarkoitetulla pesuaineella.

Lue lisää savupiipun huollosta: Savupiipun hoito ja huolto

 

 

tulikivilogo
 
nunnauuni
   
tiileri
 
 
 
 
 
 
schiedellogo