Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Asuntomessuilla vain joka kolmas pientalo lämpenee kaukolämmöllä

Tulikivi Oyj:

Fossiiliset energiamuodot ovat historiaa Vantaan Asuntomessujen pientalojen lämmityksessä. Rakennuksissa on panostettu uusiutuvaan energiaan. Vaikka kaukolämpölinja kulkee alueen halki, vain joka kolmas pientalorakentaja on kytkenyt talonsa siihen. Monessa messukohteessa on käytössä rinnakkaiset lämmitysjärjestelmät, jotka auttavat tasaamaan energian kulutusta ja laskemaan kuluja. Varaavilla takoilla voi tuottaa jopa puolet vuosittain tarvittavasta lämmöstä ilman että asunnon sisälämpötila nousee liikaa.

Tulikivi DECO NUUTA 2100 V4 valkoinen hopealuukku CMYK


Nykyaikainen takka lämmittää myös suihkuveden

Vantaan Asuntomessuilla energiatehokas rakentaminen näkyy sekä rakennusmateriaaleissa, käytetyissä tekniikoissa että taloihin valituissa lämmitysratkaisuissa. Kaukolämmön sijaan kaksi kolmasosaa pientalojen rakennuttajista on valinnut uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntävän lämmitysmuodon, kuten maalämmön, aurinkoenergian tai tulisijalämmityksen. Monissa taloissa on käytössä kaksi rinnakkaista lämmitysjärjestelmää.

– Lämmitysjärjestelmä on yksi suurimmista kustannuseristä pientaloa rakennettaessa. Se on lähes yhtä suuri investointi kuin perustusten rakentaminen. Tulisijalla lämmittäminen auttaa kuitenkin jatkossa säästämään lämmityskuluissa. Samalla se lisää kotitalouksien omavaraisuutta lämmöntuotannossa ja yhteiskunnan huoltovarmuutta, kertoo Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen

Uudessa hallitusohjelmassa yhdeksi tavoitteeksi on nostettu energiantuotannon omavaraisuuden nostaminen yli 55 prosenttiin 2020-luvulla. Bioenergian ja muun uusiutuvan, päästöttömän energian osuus halutaan nostaa yli 50 prosenttiin. Sillä korvataan muun muassa tuontiöljyn ja hiilen käyttöä energiantuotannossa. Puun käytön ja metsätalouden osuutta halutaan myös kasvattaa. 

 

Puolet lämmöstä ilmanloputonta puusavottaa

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toteuttaman Lämpö ja tulisija -tutkimuksen* mukaan varaavalla takalla voi tuottaa jopa puolet pientalon tarvitsemasta lämmöstä ilman että sisäilma lämpenee liikaa. Monet varaavat tulisijat voi liittää osaksi hybridilämmitysjärjestelmää, jolloin tulisijan tuottaman lämmön voi hyödyntää joko käyttöveden lämmitykseen tai vesikiertoiseen lattialämmitykseen.

– Ikkunalautojen välissä ei ole enää lunta. Energiatehokkaan rakentamisen yleistyessä tulisijalämmitys ei edellytä enää jatkuvaa halkojen hakkuuta tai suuria halkopinoja pihan perälle. Matala- ja passiivienergiataloissa tarvittavat puumäärät ovat varsin pieniä. Yhdellä lämmityksellä varaava takka luovuttaa lämpöä jopa 24–36 tunnin ajan, Vauhkonen toteaa.

Lämmitykseen tarvittava puumäärä riippuu rakennuksen energiatehokkuudesta: Passiivitalossa varaavalla tulisijalla voi tuottaa 50 % rakennuksen lämmöntarpeesta niin, että polttopuuta kuluuu 2,3 pinokuutiometriä** vuodessa. Vanhassa peruskorjaamattomassa rakennuksessa varaavalla takalla voi tuottaa 57 % tarvitusta lämpöenergiasta, jolloin polttopuuta kuluu 14,1 pinokuutiometriä/vuosi.


Lisätietoja:

Tulikivi Oyj

toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen

puh. 0207 636 555

heikki.vauhkonen(at)tulikivi.fi

www.tulikivi.fi

 


* VTT:n, tulisija-alan toimijoiden ja ympäristöministeriön toteuttama Tulisija & lämpö -tutkimusprojekti, raportti julkaistu marraskuussa 2014. 

** Pinokuutiometri (p-m3) kertoo puupinon tilavuuden (pituus x korkeus x leveys) käsin pinottuna. Tulisija ja lämpö -tutkimusprojektin raportti ”Tulisijojen lämmönluovutus ja hyötysuhteet erilaisissa käyttötapauksissa” on luettavissa VTT:n sähköisissä julkaisuissa osoitteessa: https://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2014/T191.pdf


Pörssinoteerattu perheyritys Tulikivi Oyj ja sen tytäryhtiöt muodostavat Tulikiven, joka on maailman suurin lämpöä varaavien tulisijojen valmistaja. Tulikivellä on kolme tuoteryhmää: Tulisijat, Sauna ja Sisustus. Tulikivi ja sen asiakkaat arvostavat hyvinvointia, sisustamista ja bioenergian hyötyjä. Tulikiven liikevaihto on noin 40 Me, josta viennin osuus on puolet. Tulikivellä työskentelee noin 300 ihmistä.

 

Lue lisää Tulikivestä Suomirakentaa.fi:ssa:

Tulikivi - Yritys Esittely

Tulikiven varaavilla tulisijoilla voi tuottaa puolet pientalon lämpöenergiasta

Tulikivi uudistaa täysin keraamisten takkojensa malliston

 

 

 tulikivilogo

Yhteystiedot

Tulikivi Oyj

www.tulikivi.fi

P. 0403 063 000

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot