Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

70-vuotiaasta Halltexista tuli yleiskäsite sisustuslevyille

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävän Halltex Oy:n seinä- ja kattolevyt ovat päässeet omalla alallaan yleiskäsitteen asemaan: monet käyttävät halltexiä yleisnimenä huokoisista puukuitulevyistä, joilla seinän tai katon voi nopeasti päällystää ilman sotkuisia pohjatöitä. Halltexin historia sai alkunsa sotakorvauksista, vetoisista taloista ja sodan vaurioittamista metsistä. Nykyisin kotimainen Halltex valmistaa sisustuslevyjen lisäksi ulko-ovia ja uutuutena asennusvalmiita putkikoteloita. 

Halltex linja auto 60x opt

 

Pinkopahvien aikaan syntynyt Halltex muutti seinien pinnoittamisen tavan

 – Halltex-puukuitulevyjen valmistus alkoi vuonna 1946, jolloin hirsi- ja lautaseinien pinnoitukseen käytettiin yleisesti vielä pinkopahvia. Uudenlaiset puukuitulevyt paransivat huoneiden lämmön- ja ääneneristystä huomattavasti, sillä ne poistavat vetoa, kertoo Halltex Oy:n toimitusjohtaja Mikko Hakkarainen.

Suoraan seinään tai kattoon asennettavat Halltex-levyt peittävät alleen vanhan pinnan epätasaisuudet. Tämä tuo säästöä sekä ajassa että materiaaleissa, joita pohjatöihin muuten kuluisi. Kun levyt on asennettu, niitä ei tarvitse enää pintakäsitellä. Jos maku myöhemmin muuttuu, levyt voi maalata vesiliukoisella maalilla.

– Jo 1950-luvulla Halltex-levyt alettiin tapetoida tai pinnoittaa valmiiksi tehtaalla. Ideana oli tuoda kodin remontointiin nopea vaihtoehto, jolla seinäpinnat ja katot saa kerralla valmiiksi. Tällaista helpotusta ei ollut silloin tarjolla, eikä vastaavaa tuotetta löytynyt kilpailijoilta. Sama helppous vetoaa rakentajiin edelleen, sillä kiire ja karkaavat remonttikulut eivät ole kadonneet minnekään, Hakkarainen mainitsee.

 

Sotakorvauksista vahvaksi markkinoijaksi

Sotien jälkeen puukuitulevyille oli suuret markkinat. Talot jäivät huoltamatta ja pääsivät huonoon kuntoon, kun miehet olivat rintamalla. Lisäksi uuden asutuksen rakentamiselle oli kasvava tarve Karjalan siirtoväen asuttamisen ja suurten ikäluokkien syntymisen vuoksi.

– Monilla alueilla puihin oli jäänyt sotimisen jälkiä, kuten luoteja ja sirpaleita, joten niistä ei saanut höyläpuuta. Puukuitulevyjen raaka-aineeksi ne kuitenkin kelpasivat. Tästä syystä puukuitulevyjen nousu näkyi samaan aikaan muuallakin Euroopassa. Aluksi Halltex-levyjä vietiin sotakorvauksina Neuvostoliittoon. Kun niiden toimitukset loppuivat, tuotannolle piti löytää uudet markkinat. Tällöin aloitettiin kekseliäs markkinointi, joka oli uutta säännöstelyyn tottuneille suomalaisille, Hakkarainen valottaa.

Halltex rakensi itselleen nimeä markkinoimalla aikana, jolloin harvat sitä tekivät. Tuotteille perustettiin muun muassa uiva myyntinäyttely Saimaalla liikennöivälle S/S Osmo -laivalle. Se on edelleen käytössä Kuopiossa ravintolalaivana. Myyntinäyttelyitä vietiin tien päälle myös linja-autoilla, ja markkinointia edistivät Halltex-tytöt. Lentolehtisiä pudotettiin lentokoneista, ja ihmisille jaettiin Halltex-pannunalusia.

 

Remonttityömaan oma burana

Halltexin sisustuslevyt ovat omalla alallaan niin tunnettuja, että moni kokee halltexin samanlaiseksi yleiskäsitteeksi kuin burana on särkylääkkeille. Ovien ja levyjen rinnalle tuotiin tänä syksynä uutena tuoteryhmänä putkikotelot, jotka on suunniteltu käyttövesiputkien, lämmityskierron, keskuspölynimurien ja lämpöpumppujen putkien kotelointiin. Struktuuripintaiset kotelot piilottavat pintavetoina vedetyt putket tyylillä. L- ja U-muotoiset putkikotelot toimitetaan valmiina asennettaviksi, joten niitä ei tarvitse rakentaa paikan päällä.

– Kaikkien Halltexin tuotteiden ideana on tarjota sisustuksellisia vaihtoehtoja, jotka helpottavat ihmisten elämää rakennus- ja remonttiurakan keskellä. Kun tuotteet on toimitetaan asennusvalmiina, se vähentää työmäärää ja stressiä työmaalla. Nykyään Halltex-levyissä arvostetaan lämmöneristyksen sijaan enemmän niiden ääneneristystä ja akustisia ominaisuuksia, sillä ne vähentävät kaikua esimerkiksi korkeissa olohuoneissa. Myös materiaalin ekologisuus kiinnostaa, Hakkarainen summaa.

Halltex Oy:n omistaa toimiva johto. Yrityksellä on kuitenkin monipolvinen tarina. Halltex-puukuitulevyn valmistus alkoi Hallmanin kauppahuoneen omistaman Sammon Rulla Oy:n tehtaalla. Vuonna 1969 Halltex-patentit ja tavaramerkit sekä tuotteen valmistus siirtyivät Hackman-konsernille, jonka aloitteesta tuotevalikoimaan lisättiin ulko-ovet. Vuonna 1993 Halltex irtaantui tavaramerkkeineen Hackman-konsernista. Sisustuslevyjä valmistava tehdas ja pääkonttori sijaitsevat Keski-Suomessa Hankasalmella. Ovet valmistetaan Juvalla Etelä-Savossa. Halltexin liikevaihto on noin neljä miljoonaa euroa, ja se työllistää noin 30 henkilöä.


Lisätietoja

Halltex Oy

www.halltex.fi


Tutustu puukuitulevun historiaan ja katso Suomen Filmiteollisuuden mainosfilmi 1950-luvulta: Kuitulevy on kylmän kotinne oivallinen villapaita:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/18/kuitulevy-kylman-kotinne-oivallinen-villapaita

Filmillä näkyvä tehdas on osa Halltexin historiaa.

 

Tutustu Halltexiin Suomirakentaa.fi:ssa:

Halltex-sisäverhouslevyt ja 7veljeksen ovet

Saumoissa sen salaisuus

Putkien kotelointiin sisustuksellinen ja nopea vaihtoehto

halltex logo

 

Yhteystiedot

Halltex Oy

www.halltex.fi

Myynti: Rautakaupat kautta maan

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot