Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Maalia vai tapettia pintaan

rts_tutkii_logo_pieni

Sisustuspinnat luovat tilaan sen lopullisen ulkonäön ja tunnelman, koska suuret pinnat ovat hallitsevia ja ovat näin ollen tärkeä osa sisustuskokonaisuutta. Näiden materiaalien valinnassa vain tilan käyttötarkoitus antaa hieman rajoitteita valintaan, muuten henkilökohtaisen mieltymyksen toteuttamiselle ei ole rajoja. Materiaalivalinnat ovat vielä helppoja, mutta värien ja kuvioiden maailma on niin suuri, että valinnan vaikeus piilee juuri siellä. Sekä maalaus että tapetointi ovat molemmat niitä remontin työvaiheita, joita iso osa korjaajista osaa hieman opettelemalla tehdä itsekin.

 tikkurila Maalarimestarit

Kuva: Tikkurila


Maalaus

Maalaus on yleisin tapa pintakäsitellä sisäseiniä. Se on myös työ, jonka miltei jokainen korjaaja tekee itse. Värien valtava sävymäärä ja niiden eri kiiltoasteet tarjoavat rajattomia mahdollisuuksia pintojen käsittelyyn. Lisäksi maaleilla on suhteellisen helppo tehdä kuviomaalauksia, tehosteita sekä erilaisia kuvioita ja boordeja sapluunaa apuna käyttäen.

Tiloissa, jotka joutuvat alttiiksi kosteudelle, pesuaineille ja joissa vaaditaan pinnoilta hyvää puhdistettavuutta, käytetään kovapintaisia, kosteutta kestäviä maaleja. Näitä tiloja ovat wc, eteinen, pesu-, kodinhoito- ja lastenhuoneet sekä keittiö. Mitä puhdistettavampi pinta halutaan, sen kiiltävämpi maali valitaan. Kiiltävää maalia käytettäessä on huomattava, että epätasaisuudet ja maalarin ”ensikertalaisuus” näkyvät siinä helpommin, sen sijaan himmeämpi maali antaa anteeksi pienet virheet.

Jos huonetilojen seinämaaliksi valitaan himmeä vesiohenteinen maali, se on helpompi peittomaalata uudestaan kuin puhdistaa vaikeista tahroista. Valitaan kiiltoaste millainen hyvänsä on kaikkien pintojen lopputulos sitä parempi, mitä huolellisemmin pohjatyöt ja pohjamaalaus on tehty. Pohjamaaliksi kannattaa valita aina sama sävy kuin lopullinen pintakin.

Ennen töiden aloittamista kannattaa aina lukea maalipurkin ohjeet huolellisesti ja käyttää laadukkaita siveltimiä ja teloja. Huoneen kosteus- ja lämpötilan pitäisi olla maalaukseen soveltuvat. Hyvä käsittelylämpötila on n. 15-20°C ja ilman suhteellinen kosteus n. 50 %. Nämäkin kannattaa tarkistaa tuoteselosteesta. Kun maalaustyö on suoritettu, kannattaa lämpötilaa nostaa ja vähentää ilman kosteutta, jotta maali kuivuu. Myös tuuletuksesta on huolehdittava. Pinnan pitää antaa kuivua riittävästi. Maalin lopullinen kuivuminen kestää tuotteesta riippuen viikosta neljään viikkoon ja vasta sen jälkeen pinnat kestävät pesua ja kulutusta.

Jos joudut välillä pitämään taukoja maalauksessa, laita sivellin ja tela puhdistuksen jälkeen muovipussiin.

 

Tapetointi

Tapetointi on viime vuosina noussut muotibuumiksi uusien kauniiden kuvioiden, kiiltopintojen ja värien ansiosta. Yhdenkin seinän tapetointi antaa huoneelle omanlaisensa persoonallisen säväyksen. Tapetoimalla pinnat voidaan helposti uusia ja koska se on helppo tehdä itsekin, voi vanhan tapetin vaihtaa, kun edellinen kyllästyttää.

ChristianLacroix tapet opt

Kuva: ChristianLacroix

 

Tapetointi ei loppujen lopuksi ole vaikeaa, kunhan miettii, mitä ja miten tekee. Usein kynnys aloittaa on suurempi kuin itse työ. Jos seinässä on ennestään tapetti, se kannattaa huolella poistaa alta ja paikkailla mahdolliset seinän epätasaisuudet ennen uuden laittoa. Jos vanhasta seinästä löytyy ”ikiaikainen ” tapettimalli, joka miellyttää omaa silmää, voi tapetista ottaa kuviopalan ja teettää tapettitehtaalla vanhan mallin mukaiset tapetit. Tämä on tietysti hintavaa, mutta vanhan talon alkuperäinen tunnelma saadaan näin palautettua uusille sukupolville. Kannattaa miettiä tekeekö työn itse, jos on asentamassa varsin hintavat tapetit. Tapetoinnin kustannuksiin vaikuttaa ennen kaikkea valittu tapetti. Edullinen paperitapettirulla maksaa muutaman euron, kun taas laadukkaasta voi joutua maksamaan monta kymppiä, puhumattakaan, jos teettää alkuperäisen näköiset uudet tapetit.

Tapettirullien etiketit kertovat tiedon tapetin käyttötarkoituksesta, niissä näkyy puhdistettavuus, valon kestokyky, kuvion kohdistusmitta ja painosnumero. Tapetteja löytyy vinyyli-, paperi- ja kangaspintaisina ja ne kiinnitetään seinään tavallisimmin tapettiliisterillä. Markkinoille on tullut myös valmisliisteritaustaisia tuotteita ja tapetteja, joissa liisteri levitetään seinään.

Tapettien pesunkestävyys ilmoitetaan rullan etiketissä. Paperitapeteista ei juuri tahroja voi poistaa, kun taas vinyylitapetit kestävät kevyttä harjaustakin.
Tapetoinnin yhteydessä kannattaa jättää varastoon tapettia hieman, sillä tapettikuosit vaihtuvat nopeasti, eikä samaa enää välttämättä saa, eikä ainakaan samaa eränumeroa.

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

tikkurila_logo

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot