Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Ilmanvaihtosaneeraus rintamamiestaloon

Vallox: Rintamamiestaloja on Suomessa edelleen noin 150 000. Kun vanhaa taloa lisäeristetään ja tiivistetään, on usein välttämätöntä siirtyä koneelliseen tulo/poisto-ilmanvaihtojärjestelmään. Painovoimainen ilmanvaihto heikkenee vuotojen vähetessä ja näin riskinä on altistuminen kosteus- ja sisäilmaongelmille. Lämmön talteenotolla varustetulla koneellisella ilmanvaihdolla voi samalla pienentää rakennuksen energiankulutusta.

rintamamiestalo

Ilmanvaihtokone kellariin

Vanhoissa rintamamiestaloissa ilmanvaihto on järjestetty perinteisesti painovoimaisena talon keskellä kulkevan savuhormin yhteyteen. Tähän hormiin ja sen rinnalle on helppo toteuttaa myös uudet ilmanvaihtokanavien pystynousut kerrosten välille. Taipuisa ja halkaisijaltaan vain 75 mm Vallox BlueSky -ilmanvaihtokanava on mahdollista sijoittaa rakenteisiin, esim. välipohjaan tai väliseiniin ahtaissakin tiloissa.

Pääsääntöisesti ilmanvaihtokone kannattaa rintamamiestalossa sijoittaa kellariin tai alakertaan, sillä näissä kerroksissa on usein suurin tarve vaakasuuntaiselle ilmanvaihtokanavoinnille.

vallox kellari

Poistoilma kosteista tiloista, tuloilma asuintiloihin

Rintamamiestalossa ilmanvaihdon järjestämistä koskevat samat peruslainalaisuudet kuin muissakin kohteissa. Raikas ilma eli tuloilma tuodaan oleskelutiloihin ja makuuhuoneisiin ja tiloista, joissa syntyy kosteutta ja hajuja (eli märkätiloista, WC:stä ja keittiöstä) ilma johdetaan pois. Raikas ilma otetaan esimerkiksi kellarikerroksen ulkoseinästä sokkeliin tehdyn reiän kautta talon varjoisalta puolelta ja poistettu jäteilmakin voidaan usein puhaltaa seinän läpi ulos.

Kellarikerroksessa tuloilmakanava tuodaan saunaan ja takka/oleskeluhuoneeseen, joihin tulee myös poistoilmakanavat. Lisäksi pesu- ja pukuhuoneesta sekä mahdollisesta WC-tilasta poistetaan ilma poistoilmankanavan kautta.

Rintamamiestalon pääkerroksessa on tyypillisesti eteisen lisäksi olohuone, makuuhuone, keittiö ja WC-/kylpyhuone. Tällöin poistoilmaventtiilit asennetaan keittiöön, kylpyhuoneeseen ja WC:hen. Tuloilma puolestaan tuodaan makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen.

Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat tyypillisesti makuuhuoneet ja WC. WC-tilaan tulee poistoilmaventtiili, ja jokaiseen makuuhuoneeseen asennetaan tuloilmaventtiilit.

 

 Rintamamiestalon ilmanvaihtoremontti kannattaa

Rintamiestalon ilmanvaihtoremontilla saadaan monia hyötyjä. Koska koneellinen ilmanvaihto tuo suurin piirtein saman verran ilmaa sisälle, kun poistaa sitä, vältytään vedontunteelta. Ilmanvaihto myös suodattaa tuloilmaa, mikä vähentää sisälle kulkeutuvaa siitepölyä, katupölyä ja muita ulkoilman epäpuhtauksia. Vallox ilmanvaihtokoneet lämmittävät tuloilmaa poistoilmasta talteen otetulla lämmöllä, säästyy lämmitykseen kuluvaa energiaa. Ilmanvaihtojärjestelmä huolehtii, että kosteus ja home eivät jää rakenteisin.

 

Ilmanvaihtokoneeksi Vallox 110 MV

Vallox 110MV closed L

Ilmanvaihtokoneeksi sopii mainiosti esimerkiksi Vallox 110 MV, jossa on helppo tilavalintaan perustuva ohjaus. Konetta voi ohjata MyVallox Touch tai MyVallox Control –ohjaimen lisäksi etänä MyVallox Cloud -pilvipalvelussa. Koneen sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit säätävät ilmanvaihdon tehoa myös automaattisesti tarpeen mukaan.

Vallox 110 MV on vähän energiaa kuluttava A+ luokan vuosihyötysuhteen omaava ilmanvaihtokone, joka on tarkoitettu max. 170 m²:n taloihin.

 

Vallox BlueSky -ilmanvaihtokanava

Pienen halkaisijansa ja taipuisuutensa ansiosta Vallox BlueSky –ilmanvaihtokanava on mahdollista asentaa vaivattomasti väliseinien sisälle, välipohjiin, alaslaskettuihin kattoihin ja koteloihin tai betonivaluun. Kun kanavat asennetaan lämpimään tilaan, ei niitä tarvitse lämpöeristää.

Polyeteenistä valmistetussa, tiiviissä Vallox BlueSky –kanavassa on kaksinkertainen rakenne. Se on ulkopuolelta aallotettu, ja sen sisäpinta on sileä, antistaattinen ja mikrobisuojattu, minkä ansiosta se on helppo puhdistaa.

Tutustu Vallox BlueSky -ilmanvaihtojärjestelmään!

 

 

 

Lisätietoja:

Vallox Oy

www.vallox.com

 

Lue lisää Valloxista suomirakentaa.fi:ssa:

Kodin raikas sisäilma syntyy kotimaisella Vallox-ilmanvaihdolla

Vallox: 10 VINKKIÄ HYVÄN ILMANVAIHDON SUUNNITTELUUN

VILLA MYÖTÄTUULEN RAIKAS SISÄILMA syntyy kotimaisella Vallox-ilmanvaihdolla

Vallox: Laadukas ilmanvaihto on tärkeää hyvinvoinnille

Vallox-ilmanvaihdolla RAIKKAAN ILMAN KOTI

Vallox Delico – rakkaudesta ruuanlaittoon!

Tiiviiksi korjattu koti tarvitsee koneellisen ilmanvaihdon

Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa saneerausta

Rentoudu hyvässä sisäilmassa

Vallox ilmanvaihto

 

vallox logo

 

Yhteystiedot

Vallox Oy

http://www.vallox.com/

 

Vallox Banneri

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot