Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Vallox: Laadukas ilmanvaihto on tärkeää hyvinvoinnille

Vallox: Ihminen viettää jopa 90 % ajastaan sisätiloissa ja hengittää noin 15 000 litraa ilmaa päivässä. Terveellinen sisäilma onkin hyvinvoinnin kannalta ratkaisevassa asemassa, vaikkei se olekaan yhtä konkreettinen asia kuin esimerkiksi puhdas vesi tai ruoka. Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda puhdasta ilmaa hengitykseen ja saman aikaan poistaa asunnossa syntyvä kosteus, hiilidioksidi ja muut epäpuhtaudet. Mitä puhtaampaa sisäilma on, sitä paremmin asukkaat voivat. Laadukas ilmanvaihto on erityisen tärkeää allergikoille ja astmaatikoille.

 

Ilmanvaihdolla pyritään luomaan terveellinen, viihtyisä ja jaksamista ylläpitävä sisäilma, joka on

  • hajuton
  • pölytön
  • vedoton
  • miellyttävän lämpöinen
  • meluton

 

Perinteisessä rakennustavassa sisäilman laadusta pidettiin huolta painovoimaisella ilmanvaihdolla, joka perustui mm. lämpötilojen aiheuttamiin paine-eroihin. Paine-eron ansiosta tunkkainen ilma ja kosteus poistuivat hormeja pitkin ja raitis korvausilma tuli asuintiloihin korvausilmalle rakennetuista tuloaukoista ja hyvin usein myös vuotoina esim. ikkunan raoista tai rakenteiden heikoista kohdista.

Nykyaikaisella tavalla tiiviiksi rakennetuissa tai remontoiduissa kodeissa painovoimainen ilmanvaihto ei enää ole riitä takaamaan hyvälaatuista sisäilmaa, sillä tämän päivän asumistottumusten myötä sisätilojen kosteuskuorma on merkittävästi suurempi. Nykyihmiset käyvät suihkussa päivittäin, pyykkiä pestään ja kuivataan asuintiloissa ja saunatilat ovat asuintilojen välittömässä yhteydessä. Kun tiiviit ikkunat ja höyrysulut eivät päästä kosteutta poistumaan, on koneellinen ilmanvaihto ratkaisu, jolla vältetään kosteuden aiheuttamat ongelmat.

Koneellinen tulo-poistoilmanvaihto ei estä ikkunoiden aukipitämistä, mutta kun ilmanvaihto on asianmukaisesti suunniteltu, ikkunatuuletus ei ole tarpeellista koneen tuodessa suodatettua puhdasta ilmaa asuintiloihin. Paras ilmanlaatu oleskelutiloissa varmistetaan, kun tuloilma johdetaan puhtaimpiin tiloihin, asunnoissa esim. makuuhuoneisiin, joista se virtaa keittiöön ja märkätiloihin ja niihin sijoitettujen poistoventtiilien kautta ulos.

 

Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto ei hukkaa lämpöä

Ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä nykyajan rakentamisessa. Koneellisista ilmanvaihtojärjestelmistä suurin osa onkin nykyään varustettu lämmöntalteenotolla. Mitä tehokkaammin sisätiloista poistettavasta ilmasta talteenotetulla lämmöllä pystytään lämmittämään sisään tulevaa ilmaa, sitä vähemmän kuluu varsinaista lämmitysenergiaa. Näin syntyy säästöä lämmityskustannuksissa. Lisäksi näin vältetään viileän tuloilman aiheuttama vedontunne.

Vallox-ilmanvaihtokoneissa on erittäin hyvä lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde ja koska uusimmat koneet kuluttavat lisäksi vähän sähköä ei terveellinen ja asumismukavuutta lisäävä sisäilma ole kustannuksista kiinni.

 

Helppoa ilmanvaihtoa uusilla MyVallox-koneilla

MyVallox-ilmanvaihtokoneet edustavat ilmanvaihdon uutta sukupolvea. Koneen voi rekisteröidä MyVallox Cloud -pilvipalveluun, jolloin sitä voi ohjata perinteisen ohjaimen lisäksi mistä vaan internetyhteyden kautta. Modbus-valmiuden ansiosta kone on mahdollista kytkeä myös taloautomaation piiriin. Ilmanvaihdon tehon säätö perustuu neljään eri tilavalintaan eli ohjaus on tehty mahdollisimman helppokäyttöiseksi - on käytössä sitten mobiililaite tai koneen mukana toimitettavalla MyVallox Control -ohjain, jossa on värillinen näyttö ja selkeät kuvakkeet.

Kaikissa MyVallox-koneissa on lisäksi sisäänrakennettu kosteusanturi, joka huolehtii ilmanvaihdon tehostuksesta automaattisesti ilman suhteellisen kosteuspitoisuuden mukaan. Näin ilmanvaihdon säätö ei ole vain helppoa vaan myös mahdollisimman energiatehokasta!

 

Muita käytettävyyttä helpottavia ominaisuuksia ovat mm.

  • takkakytkin
  • huoltomuistutin
  • viikkokello
  • kesä-talviautomatiikka

 

MyVallox-ilmanvaihtokone sopii erityisen hyvin uuteen tiiviiseen taloon, sillä niissä erinomainen poistoilman lämmöntalteenottokyky. Se tarkoittaa hyvin vähäistä tarvetta tuloilman lämmitykseen. Hyvä suodatuskyky pitää sisäilman puhtaana. Koneen keräämän historiatiedon avulla voi myös helposti seurata ja säätää sisäilmaolosuhteita, kuten ilmanvaihdon tehoa ja tuloilman lämpötilaa.

Erittäin hyvän vuosihyötysuhteen ansiosta lähes kaikilla MyVallox-koneilla onkin VTT:n myöntämä A+ -energiamerkintä. Vallox MV -tuoteperheestä löytyy sopivan kokoinen vaihtoehto kaikkiin koteihin.

 

Lisätietoja

Vallox Oy

www.vallox.fi

 

Lue lisää Valloxista Suomirakentaa.fi:ssa:

Vallox ilmanvaihto

Ilmanvaihtosaneeraus rintamamiestaloon

Rentoudu hyvässä sisäilmassa

Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa saneerausta

Tiiviiksi korjattu koti tarvitsee koneellisen ilmanvaihdon

vallox logo

 

Yhteystiedot

Vallox Oy

http://www.vallox.com/

 

Vallox Banneri