Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Ilmanvaihtolaitteen huolto ja suodattimien vaihto

rts_tutkii_logo_pieniIlmanvaihtolaitteen tarkoitus on tuoda sisään raikasta ja puhdasta ilmaa ja samalla poistaa käytetty, kostea ilma pois rakennuksesta. Jotta järjestely toimisi moitteettomasti, laitetta ja kanavia pitää myös määräajoin huoltaa. Asukas voi itse vaikuttaa koneen toimintaan puhdistamalla ja vaihtamalla suodattimia. Laajempi laitteen ja kanavaston huoltotyö kannattaa kuitenkin teettää ammattilaisella. Katkaise aina virta laitteesta kokonaan ja anna vastusten jäähtyä ennen minkään huoltotyön aloittamista. Oikein toimiva ilmanvaihto on äänetön, hajuton ja vedoton.

 

Laitteen käyttöohje talteen

Yleisimmät huoltotyöt ovat tekstissä pääpiirteittäin esitettyjä, sillä jokaisella ilmanvaihtokojeella on omat huolto-ohjeensa, jotka löytyvät laitteen käyttöohjekirjasta. Siitä voidaan tarkistaa, mitkä ovat tarvittavia huoltotoimenpiteitä ja mitkä niistä voi tehdä itse. Yleensä kaikki laitteeseen kohdistuvat puhdistustyöt voidaan tehdä itse, mutta sähkö- ja laiteviat ovat vain ammattilaisen töitä. Laitteen ja asumisen kannalta on tärkeää pitää aina riittävää ilmanvaihtotasoa yllä.

 

Lämmönsiirtimen pesu

Laitteen lämmönsiirrin puhdistetaan ainakin joka toinen vuosi. Katso aina ohjekirjasta, miten puhdistus suoritetaan. Usein lämmönsiirrin voidaan irrottaa laitteesta ja pestä esim. suihkun avulla. Ennen siirtimen takaisinasennusta laitetila puhdistetaan pölyistä ja liasta.

 

Suodattimien puhdistus

Suodattimet olisi syytä puhdistaa 3–4 kuukauden välein. Poistoilman keinokuitusuodatin voidaan puhdistaa imuroimalla pölyt pois tai tomuttamalla suodatin. Tuloilman kasettisuodattimen puhdistus käy parhaiten, kun sen pölyinen pinta imuroidaan. Parhaan sisäilman laadun ylläpitämiseksi suodattimet tulee vaihtaa vuoden välein.

 

Puhaltimista pölyt pois

Myös molemmat puhaltimet puhdistetaan tarpeen vaatiessa, vähintään parin vuoden välein. Puhdistamisen helpottamiseksi puhaltimet voidaan irrottaa ja niiden pinta harjata puhtaaksi.

 

Kesä- ja talvisäädöt

Ilmastointikoje on varustettu lämmönsiirtimen kesä- ja talvipelleillä. Lämpimänä aikana, jolloin tuloilmaa ei tarvitse käyttää lämmön talteenottoon, koje asennetaan kesäasentoon. Syksyllä lämmitystarpeen lisääntyessä säädöt tehdään luonnollisesti päinvastoin. Katso ohjekirjasta, miten laitteesi kesä- ja talvisäädöt tehdään.

 

Putkistojen nuohous

Putkiston nuohous suoritetaan noin kymmenen vuoden välein. Kätevin tapa on tilata työhön ammattilainen, esim. paikkakunnan nuohooja. Tärkeää on, ettei venttiilien säätöihin kosketa, vaan venttiilit poistetaan asennuskauluksesta. Puhdistus suoritetaan päätepisteiden ja päätytulppien kautta. Jos venttiileistä tippuu talvella vettä, on syynä liian alhainen eristystaso. Kosteat putket keräävät likaa, ja ilman laatu heikkenee nopeasti. Tällöin eristekerrosta lisätään kondensioveden synnyn estämiseksi, minkä jälkeen putkistot nuohotaan. Venttiilien säädöt ovat aina ammattilaisen työtä.

 

Vikatilanteet

Vaikka laite olisikin huollettu, voi vikatilanteita esiintyä. Toimintahäiriön syntyessä on syytä tarkistaa muutama asia ennen soittoa huoltomiehelle. Talviaikaan syynä on usein jään kertyminen. Sitä voi olla lämmönsiirtimessä, korvausilman ulkosäleikössä tai poistoilmakanavassa. Lisäksi tarkistetaan laitteen jäätymisestolaitteiden oikeat säädöt ohjekirjasta. Muita vikoja aiheuttavia syitä voivat olla sulakkeen palaminen, väärä talvi/kesäsäätö, lämpösuojan laukeaminen tai kojeen on väärä säätö. Tuloilma kertoo myös vian aiheuttajasta. Liian lämmin tuloilma voi johtua jälkilämmitystermostaatin liian korkeasta säätöasetuksesta. Tuloilman ollessa liian kylmää tarkistetaan, että jälkilämmityksen kytkin on päällä ja että termostaatin säätö on oikea. Elleivät edellä esitetyt korjaukset auta, kutsu huoltomies paikalle.

 

Lisätietoja saat ilmanvaihtolaitteita valmistavien yritysten kotisivuilta:

Vallox ilmanvaihtolaitteiden käyttö ja huolto

Swegon ilmanvaihtolaitteiden huolto ja suodattimien vaihto 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

swegonlogo
vallox logo
nibelogo
 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot