Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Tiilikatto - arvokas, muttei kallis

Tiilikaton suosio perustuu sen äänettömyyteen, pitkäikäisyyteen, näyttävyyteen ja ympäristöön sopivuuteen. Tiilen suosio on lähes sama asuinalueesta riippumatta. Julkisivumateriaalillakaan ei ole vaikutusta tiilikatteen valintaan, eli kaikki sopii. Tiilikatteen asennus mieluummin teetetään kuin asennetaan itse.

Kuva: Ormax

 

Tiilikatto on kestävä

Valtaosa uusista tiilikatoista on betonitiilikattoja, tosin myös savitiili on viime vuosina ilmestynyt jälleen markkinoille. Vaikka tiili kestää katolla pitkään, ei se ole kaikissa tilanteissa täysin vesitiivis, joten aluskate on välttämätön. Tiilikatto vaatii vuoden - kaksi asettuakseen lopullisesti paikoilleen. Alkuvaiheessa, erityisesti katolla liikuttaessa, voi jokunen koholla oleva tiilenkulma hieman lohjeta. Tästä syystä onkin hyvä jättää muutamia kymmeniä tiiliä varastoon.

Tiilikaton hankinnassa tulee usein mietittyä katon painoa. Eri katemateriaalien välisillä painoeroilla ei käytännössä kuitenkaan ole merkitystä katevalinnoissa. Kattorakenteet tulee joka tapauksessa mitoittaa kestämään vähintään 180kg/m² lumikuormat, minkä rinnalla muutamien kymmenien kilojen neliöpainoerot eri materiaalien välillä eivät paljoa vaikuta kantavuuteen.

 

Betonitiili

Betonikattotiilet valmistetaan hiekasta, sementistä, vedestä ja väripigmenteistä ja karkaistaan noin 50-60 asteessa. Lopuksi tiilet pintakäsitellään maalilla.

Betonikattotiili on pitkäikäinen materiaali: sen elinkaari on noin 70 vuotta. Läpivärjätyt tillet pitävät hyvin värinsä, vaikkakin pientä luonnollista haalistumista tapahtuu vuosien kuluessa. Tähän vaikuttavat eniten auringon UV-säteily, ilmansaasteet sekä lumen ja jään aiheuttamat kulumiset.

Betonitiilikattojen pintakäsittelyt ovat kehittyneet ja sielläkin jo löytyy vaihtoehtoja muitakin, kuin tavallinen maalattu. Pintakäsitellyt tiilet hylkivät likaa noin 30 %:a enemmän, kuin tavallinen maalattu tiili. Rakentajien kannattaa valita tällainen pinnoite (esim. Ormax Protector).

 

Savikattotiili

Savesta valmistetut savikattotiilet poltetaan yli tuhannessa asteessa lujuusen saavuttamiseksi. Myös savikattotiilet voidaan pintakäsitellä, tällöin on kyse kvartsin sulattamisesta tiilen pinnalle, jolloin saadaan eriasteista kiiltoa tiilenpintaan ja halutessa myös eri värejä. Pinnoitetuista tiilistä käytetäänkin nimitystä lasitettu tiili. Savitiilikatto voi kestää yli sata vuotta, ja silloinkin katon uusinta johtuu monesta alusrakenteiden korjaustarpeesta.

Savikattotiilelle ei tapahdu haalistumista vain ajanpatina antaa niille oman sävynsä. Savikattotiilen materiaali on kallis betonikattotiileen verrattuna. Kyse on kuitenkin vain materiaalin hintaerosta. Kun ajatellaan kokonaisuutta asennuksineen ja talon rakennuskustannuksineen, on hintaero vähäinen..

Savitiilissä erilaisten profiilien ja pintakäsittelyjen määrä on lähes rajaton. Savikattotiilet ovat aina tilaustuotteita joten toimitusaikaan on syytä varautua.

 

Lue lisää: Tiilikatto nostaa kotisi arvoa | Tiilikaton hoito ja huolto

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

monierlogouusi

ruukkilogo

icopal-logo

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot