Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Vesikatteella iso merkitys talon ulkonäköön

rts_tutkii_logo_pieni

Vesikate suojaa taloa ulkopuoliselta säärasitukselta ja pitää veden ja lumen rakennuksen ulkopuolella. Sillä on iso merkitys talon julkisivuun, ulkonäköön. Vesikattoa voi hyvällä syyllä ajatella talon viidenneksi julkisivuksi. Teräskate on vuosi vuodelta ollut omakotirakentajien suosituin valinta vesikatteeksi ja sen osuus oli vuonna 2023 noin 80 %. Noin neljä viidestä uuden omakotitalon rakentajasta valitsee teräskatteen taloonsa. Aluekohtaiset kaavamääräykset saattavat myös sanella rakennuksen katemateriaaliin valintaan vaikuttavia seikkoja.  Katon kaltevuus vaikuttaa myös katemateriaalin valintaan, koska loiva katto rajoittaa käyttökelpoisten vaihtoehtojen määrää.

Teräskate taipuu vaikeisiinkin kattokulmiin. (Kuva: Ollikainen)

Teräskaton valintaa perustellaan useimmiten kestävyydellä, helppohoitoisuudella ja asentamisen nopeudella. Tiilikatto valitaan pitkäikäisyyden ja äänettömyyden sekä näyttävyyden vuoksi. Bitumikaton valinnassa äänettömyys, edullisuus ja asentamisen helppous ovat sen yleisimpiä valintaperusteita. Luotettava vesikateratkaisu koostuu paitsi katemateriaalista myös katon riittävästä kaltevuudesta, alusrakenteista, kattoturvatuotteista ja sadevesijärjestelmästä.

 

 

Omakotirakentajien keskuudessa teräskatteiden suosio on edelleen korkealla. Teräskatteiden osuus on yhteensä noin 80 %. Eniten on suosiotaan nostanut perinteinen konesaumakate ja konesaumakatetta muistuttava teräskate. Yhteensä konesaumakatteiden osuus on jo liki 70 %.  

 

 

Lomarakentajien keskuudessa bitumi- eli huopakate on edelleen suosituin. Niiden osuus valituista katemateriaaleista on noin 50 %. Teräskate on nostanut suosiotaan myös mökkirakentajien keskuudessa ja niiden osuus onkin jo noin 45 %. Näistä konesaumakate on ollut vuosia erityisen suosittu.

 

Aluskate on eristeiden suoja

Aluskatteen tarkoituksena on estää katteen läpi tunkeutuvan tai katteen alapintaan tiivistyneen veden johtuminen eristetilaan. Tavallisimmista materiaaleista vain bitumihuopa ei tarvitse välttämättä alleen erillistä aluskatetta, koska umpilaudoitus kosteutta imevänä ja luovuttavana materiaalina estää kondenssiveden tiivistyminen. Aluskate kuuluu siis osana rakennetta lähes kaikkiin vesikatteisiin.  Varsinaisia aluskatteita ovat esimerkiksi vahvistettu pahvi tai erilaiset lasikuituvahvistetut muoviset aluskatteet. Saatavana on myös ns. hengittäviä aluskatemateriaaleja, jotka läpäisevät vesihöyryä, mutta pidättävät nestemäisessä muodossa olevaa vettä. Viimeksi mainittuja voidaan käyttää erityisesti silloin, jos tuuletusrako lämmöneristeen ja katemateriaalin välissä jää jostain syystä pieneksi. Aluskate asennetaan koko rakennuksen alueelle esimerkiksi kattotuoleihin. Tuuletuksen varmistamiseksi asennetaan aluskatteen päälle korotusrimat, joihin ruoteet kiinnitetään.

 

Riittävät räystäät ja toimiva sadevesijärjestelmä

Vesikatetoimituksessa on yhä useammin mukana myös kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmät. Näiden varusteiden asentaminen heti vesikatteen yhteydessä on perusteltua, sillä molemmista on hyötyä jo rakennusaikana. Nykyään noin puolella rakentajista vesikate kuuluu joko irrallisena tai asennettuna talotoimitukseen. Vesikattovalmiilla talotoimituksella on etunsa, sillä näin talo saadaan nopeasti suojaan sateilta. Jos varsinaista katemateriaalia ei saada syystä tai toisesta heti päälle, kannattaa ainakin aluskate asentaa paikoilleen.

Kattoturvatuotteiden tarkoitus on varmistaa, että kulkeminen katolla on turvallista. Seinätikkaat, lapetikkaat ja kattosillat varmistavat, että kaikenlaiset huoltotyöt, kuten savupiipun nuohoaminen on turvallista. Lumiesteiden tehtävä on pitää lumi katolla niin, että se ei tipu sieltä kenenkään päälle. 

Räystään tulisi olla riittävän leveä, jotta katolta suoraan tuleva sadevesi ei yllä roiskumaan talon seinään. Tämä suojaa ulkoseiniä ja sokkeleita siinäkin tapauksessa, että sadevesikourut syystä tai toisesta tulvivat yli. Toisaalta pitkä räystäs suojaa seinää myös viistosateelta ja auringon kuluttavalta ultraviolettisäteeltä. Räystään tehtävänä on myös estää veden tunkeutuminen kattorakenteisiin sekä järjestää katolle tarvittava tuuletus.

Sadevesijärjestelmä on tärkeä osa vesikattokokonaisuutta. Sadevesijärjestelmän tehtävä on johtaa katolle satava vesi ja sulava lumi pois talon läheisyydestä. Hyvä sadevesijärjestelmä koostuu sadevesikouruista eli ränneistä kaikilla talon sivustoilla, syöksytorvista ja sadevesikaivoista sekä veden edelleen pois johtavasta putkistosta tarkistuskaivoineen. Sadevesijärjestelmä vaatii huoltoa. Kourut olisi hyvä puhdistaa sinne joutuneista roskista vähintään kahdesti vuodessa, mielellään keväällä ja syksyllä eli ennen ja jälkeen vuoden kuluttavimman jakson. Samalla sadevesijärjestelmän tiiviys ja toimivuus on hyvä tarkistaa silmämääräisesti.

Hyvään vesikattokokonaisuuteen kuuluu myös piipun pellitykset ja piipunhattu. Ne suojaavat savupiippua ja hormeja tehokkaasti sateelta, sään rasituksilta ja rapautumiselta.

Huonokuntoinen ja vuotava vesikatto vaarantaa koko rakennuksen säilyvyyden, joten vesikattoon ja sen kuntoon tulee kiinnittää huomiota koko talon käyttöiän ajan.

 

 

Vesikattotoimittajia

Ruukki

Ormax

Icopal

 

 

 

ruukkilogo

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot